Είναι σαφές ότι όλο το βάρος του υπουργείο Οικονομικών έχει πέσει αυτή τη στιγμή στο να ολοκληρωθεί η επέκταση των POS σε όλη την αγορά για να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι ηλεκτρονικές συναλλαγές άρα και τα έσοδα από τον ΦΠΑ.

Αμέσως μετά, πρέπει να μπουν τα θεμέλια για την εφαρμογή των μέτρων καταπολέμησης του λαθρεμπορίου ειδικά στα καύσιμα. Να κλείσει οριστικά το πρατήριο που θα εντοπιστεί να διακινεί λαθραίο καύσιμο, να επιβληθεί ποινή και στον προμηθευτή και να καταγραφεί στην πράξη η εφαρμογή του πρόσφατου νόμου.

Και μετά; Τα ενοίκια. Διότι η πρακτική χιλιάδων ιδιοκτητών άλλα να δηλώνουν στο συμβόλαιο και άλλα να εισπράττουν στην πραγματικότητα, πλέον βγάζει… μάτι. Προκλητικές οι δηλώσεις των αυτοαπασχολούμενων που έφεραν και το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, προκλητικές όμως και οι δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων που κόβουν και ράβουν με τέτοιο τρόπο τα νούμερα ώστε να μην φορολογούνται με συντελεστή μεγαλύτερο του 15%.

Πώς μπορείς να εντοπίσεις ως φορολογική αρχή μια συναλλαγή που κάνει ένας ιδιοκτήτης με έναν ενοικιαστή κάτω από το τραπέζι. Και οι δύο μετέχουν στο… κόλπο. Ο ιδιοκτήτης θα κατεβάσει λίγο το ενοίκιο αλλά θα ζητήσει από τον ενοικιαστή τα 500 ευρώ στον καταθετικό του λογαριασμό και τα υπόλοιπα σε φάκελο, πολλές φορές και «μπροστά» για 12 ολόκληρους μήνες ή και για όλη τη διάρκεια του συμβολαίου. Αν ο ενοικιαστής δεν είναι επαγγελματίας να εκπίπτει το ενοίκιο από τα έσοδα, δεν έχει λόγο να μην συμφωνήσει, ειδικά αν του προσφέρουν καλύτερο μίσθωμα. Και έτσι, ένα σύστημα ολόκληρο λειτουργεί εις βάρος του κράτους.

Η έκταση του φαινομένου έχει αποδοθεί και στην επιβολή υψηλής φορολογίας σε όσους έχουν εισόδημα από ενοίκια άνω των 12.000 ευρώ τον χρόνο. Πράγματι, η κλίμακα προβλέπει συντελεστές 35% και 45% για τα υψηλότερα εισοδήματα και τέτοιοι συντελεστές αποτελούν ισχυρό κίνητρο φοροδιαφυγής. Ωστόσο, αυτό στο οποίο θέλει να βάλει φρένο η κυβέρνηση είναι η… υπερβολή. Να μην δηλώνονται μισθωτήρια ενοικίασης πολυτελών διαμερισμάτων με 200-300 ευρώ τον μήνα όταν με τέτοια ποσά δεν νοικιάζεται πλέον ούτε ημιυπόγεια γκαρσονιέρα.

Η φορολογική νομοθεσία έχει δικλείδες ασφαλείας αλλά τα μέτρα που προβλέπονται είναι αμφίβολο αν έχουν εφαρμοστεί. Για παράδειγμα, η νομοθεσία προβλέπει ότι το εισόδημα από ενοίκιο πρέπει να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 3% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Μπορεί στην πραγματικότητα η αναλογία του ενοικίου να είναι μεγαλύτερη (άλλωστε οι αντικειμενικές αξίες αποτυπώνουν τα δεδομένα της αγοράς του 2021) όμως είναι ένα μέτρο αντιμετώπισης των υπερβολικά χαμηλών ενοικίων.

Θα πρέπει να μπει τάξη και στα εισοδήματα από ενοίκια πριν ληφθούν αποφάσεις είτε για αλλαγή στην κλίμακα φορολογίας των ενοικίων, είτε και για τη χορήγηση εκπτώσεων φόρου προκειμένου να ξαναμπούν τα κλειστά ακίνητα στην αγορά.

liberal.gr