Ιατρικά αναλώσιμα αλλά και υλικοτεχνικός εξοπλισμός συμπεριλαμβάνονται στη μεγάλη δωρεά αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ που παρέλαβε το πρωί της Τρίτης 19/03 το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου μετά την πρωτοβουλία που ανέλαβε  ο Διεθνής Ανθρωπιστικός Οργανισμός των Ορθόδοξων Χριστιανών (OCC), που έχει έδρα την Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, παρουσία και του διευθυντή προγραμμάτων στην Ελλάδα, Δρ. Πάνου Κατσαμπάνη.

«Είναι η μεγαλύτερη δωρεά που έχει γίνει ποτέ στο νοσοκομείο. Είμαι 38 χρόνια στο ΕΣΥ και δεν έχω δει να γίνεται ξανά τέτοια δωρεά. Περιλαμβάνει υγειονομικό υλικό, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Βεβαίως ανακουφίζει τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου και από δαπάνες από τους Έλληνες φορολογούμενους. Είναι ασμένως αποδεκτή κάθε τέτοια προσφορά και εκτιμώ ότι είναι θεάρεστο το έργο του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Οργανισμού των Ορθόδοξων Χριστιανών, με επικεφαλής τον Πάνο Κατσαμπάνη, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την όλη διαδικασία» σημείωσε στις δηλώσεις του ο διοικητής του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου, Γιάννης Ντόκος, με τους εργαζόμενους να ξεφορτώνουν το υγειονομικό υλικό για αρκετή ώρα από το φορτηγό που το μετέφερε.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σήμερα γίνεται αυτή η δωρεά στο νοσοκομείο. Εύχομαι να γεμίσουν οι αποθήκες με υγειονομικό υλικό πρωτοβάθμιας φροντίδας, κάτι που είναι απαραίτητο, και εύχομαι να μην χρειαστεί από τους ασθενείς του Βόλου. Αλλά αν χρειαστεί εμείς έχουμε παρέχει όλα αυτά που χρειάζονται στην αποθήκη για να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου» ανέφερε από την πλευρά του ο διευθυντής προγραμμάτων του Οργανισμού στην Ελλάδα, Δρ. Πάνος Κατσαμπάνης για να σημειώσει παράλληλα ότι ένα από τας κίνητρα για τη λήψη της απόφασης για τη δωρεά ήταν και το γεγονός ότι ο Βόλος επλήγη πολύ σημαντικά από τις πλημμύρες το περασμένο φθινόπωρο και σίγουρα οποιαδήποτε υποστήριξη είναι εφικτή είναι καλοδεχούμενη, όπως πιστεύει και ο ίδιος, από την πόλη. «Είναι κάτι που και οι ασθενείς χρειάζονται και θεωρώ ότι είναι μία χρήσιμη δωρεά, και να χαίρονται οι ασθενείς τη φροντίδα που αξίζουν» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση εξάλλου, ο διοικητής του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου τόνισε ότι με τη δωρεά εξοικονομείται ένα σημαντικότατο χρηματικό ποσό για το ίδρυμα και αυτά τα χρήματα θα διατεθούν σε άλλους σκοπούς, καθώς γίνεται η σχετική τροποποίηση του προϋπολογισμού. «Άλλωστε, τα τελευταία 4 χρόνια έχουμε εξοικονομήσει πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ για παράδειγμα από τα πλυντήρια. Το έργο το είχε αναλάβει ιδιώτης, ενώ με 20-30 χιλιάδες ευρώ με επισκευή της αντλίας ατμού μπορέσαμε να κάνουμε εμείς την πλύση, σε καλύτερο επίπεδο για τη μείωση και των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Σύμφωνα και με τη διεθνή βιβλιογραφεία, το πλύσιμο που γίνεται ενδονοσοκομειακά είναι ασυγκρίτως καλύτερο απ’ ότι εκτός αυτού. Γενικότερα αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία» τόνισε ο κ. Ντόκος.

Όσον αφορά τη δωρεά, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Βόλου, Χρήστος Βενέτης, ευχαριστώντας και συγχαίροντας τον Δρ. Κατσαμπάνη και τον Οργανισμό, επεσήμανε ότι ταυτόχρονα θα ήταν θετικό να είναι και η κυβέρνηση το ίδιο γενναιόδωρη στο ΕΣΥ, καθώς και ότι χρειάζεται αναμόρφωση το Σύστημα. «Θα πρέπει ο Ιατρικός Τουρισμός που θα εκκινήσει την αναβάθμιση του ΕΣΥ, που χρειάζεται σύγχρονο εξοπλισμό, υψηλή υγειονομική φροντίδα στους Έλληνες. Έχουμε το brand name του Ιπποκράτη και του Γαληνού, και μπορούμε να έχουμε πανευρωπαϊκά κέντρα παροχής υγειονομικών υπηρεσιών. Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν υγειονομική βούληση» τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι το πρωί της Τετάρτης, όπως ανέφερε ο διευθυντής προγραμμάτων Ελλάδος του Διεθνούς Οργανισμού Ορθοδόξων Χριστιανών, θα παραδοθεί και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ανάλογο φορτίο με υγειονομικό υλικό πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Προχωρά η δωρεά στη μονάδα χημειοθεραπείας

Την ίδια στιγμή, ο κ. Ντόκος ανέφερε ότι μέχρι τέλος Μαρτίου ολοκληρώνεται και μία από τις μεγαλύτερες δωρεές που έχουν γίνει ποτέ στη μονάδα χημειοθεραπείας, κάνοντας λόγο για ένα μικρό θαύμα, με τα έργα να έχουν προχωρήσει όσον αφορά την επέκταση των χώρων και ανακαίνισή τους.

Ο διοικητής του νοσοκομείου Βόλου παράλληλα στέκεται και στην ενίσχυση του ιατρικού δυναμικού με ογκολόγο, με απόδειξη παροχής υπηρεσιών ενώ σημείωσε ότι ξεκίνησε και η διαδικασία για τη μόνιμη θέση και μέχρι 29 Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί. «Εκτιμούμε ότι μέχρι τέλος καλοκαιριού θα υπάρχει και μόνιμος γιατρός. Σε κάθε περίπτωση, όταν προκηρύσσονται θέσεις στο νοσοκομείο του Βόλου, σε αντίθεση με όσα λέγονται δημοσιογραφικά, υπάρχει ανταπόκριση, γιατί είναι ένα μεγάλο νοσοκομείο και ο Βόλος μία μεγάλη πόλη και αξίζει μίας καλύτερης υγειονομικής διαχείρισης και μεταχείρισης για να έχουν το όφελος και οι ασθενείς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το ογκολογικό τμήμα, από την πλευρά του ο κ. Βενέτης σημείωσε ότι αυτό θα πρέπει ν’ αναβαθμιστεί σε ογκολογική κλινική, γιατί ο Βόλος τηρεί τα πληθυσμιακά κριτήρια αλλά έχει και τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά να γίνει και ακτινοθεραπευτικό τμήμα ώστε οι ογκολογικοί ασθενείς που τόσο ταλαιπωρούνται να λαμβάνουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγειονομικής φροντίδας. «Το νοσοκομείο τυγχάνει της μεγάλης αγάπης των Βολιωτών και θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή και από την κυβέρνηση και σ’ αυτό και στο σύστημα υγείας» τόνισε επίσης.

magnesianews.gr