Σε κυκλοφορία στην ελληνική αγορά μπαίνει το πρώτο εγχωρίως παραγόμενο σκεύασμα φαρμακευτικής κάνναβης που χορηγείται με ιατρική συνταγή, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας της Lavipharm με την Tikun Olam, η οποία παράγει τα φαρμακευτικά σκευάσματα στις εργοστασιακές εγκαταστάσεις της στην Κόρινθο, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας.

Το φαρμακευτικό σκεύασμα είναι συνταγογραφούμενο και, στοχεύοντας στην ανακούφιση και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με χρόνιες παθήσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για:

Πρόληψη και αντιμετώπιση σοβαρής ναυτίας ή εμέτου που προκαλούνται από συγκεκριμένες θεραπείες.

Αντιμετώπιση χρόνιου πόνου, που σχετίζεται με συγκεκριμένες χρόνιες και επίπονες ιατρικές καταστάσεις.

Αντιμετώπιση σπαστικότητας που σχετίζεται με ορισμένα νευρολογικά νοσήματα.

Ως ορεξιογόνο στην ανακουφιστική φροντίδα ασθενών που υποβάλλονται σε ορισμένες θεραπείες.

Σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ευτυχής που βρέθηκε στην εκδήλωση «με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου τοπικώς παραγόμενου συνταγογραφούμενου σκευάσματος φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής συνεργασίας της Lavipharm με την Tikun Olam.

Θέλω να είμαι ειλικρινής. Εγώ θα είμαι περισσότερο ευτυχής όταν η εταιρεία Tikun Olam θα έχει περισσότερο ανταγωνισμό και θα υπάρχουν περισσότερες εταιρείες που θα παράγουν φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα.

Γιατί εμείς οραματιζόμαστε, μιλάω πάντα από την σκοπιά της κυβερνήσεως και της ανάπτυξης, η Ελλάδα να γίνει εξαγωγική χώρα για την φαρμακευτική κάνναβη και να μπορέσει να είναι ένα προϊόν που θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας».

Κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας, Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. της Lavipharm, ανέφερε ότι «πρόκειται για ιστορική στιγμή η οποία σηματοδοτεί ένα άλμα προς τα εμπρός στην προσέγγισή μας στον τομέα της υγείας» αφιερώνοντας την εκδήλωση σε όλους τους επιστήμονες, ρυθμιστικές αρχές, φορείς, ομάδες ασθενών, που με την επιμονή και τη συμβολή τους την έκαναν πραγματικότητα.

Μια πραγματικότητα που γίνεται εφικτή χάρις την πρωτοπόρο εταιρεία Tikun Olam και το έργο της στην έρευνα και παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, τα σκευάσματα της οποίας θα κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά από τη Lavipharm.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Λαβίδας τόνισε ότι «απόψε γιορτάζουμε για όλους τους ασθενείς, των οποίων η ζωή θα αλλάξει για πάντα από αυτήν τη στιγμή. Για εκείνους, τα συνταγογραφούμενα σκευάσματα της φαρμακευτικής κάνναβης δεν είναι απλά ένας τρόπος θεραπείας – είναι μια νέα ευκαιρία, που τους προσφέρει ελπίδα, ανακούφιση και ένα καλύτερο αύριο».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής τους, οι προσκεκλημένοι ομιλητές, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας αλλά και φορέων, επεσήμαναν τη δυνατότητα της φαρμακευτικής κάνναβης να αποτελέσει μία επιπλέον λύση για τη διαχείριση συμπτωμάτων διαφόρων παθήσεων και να συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Στην εκδήλωση, ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας, περιέγραψαν τη δική τους δύσκολη καθημερινότητα.

«Όταν το σώμα μου υποφέρει από χρόνιο πόνο, ολόκληρη η ζωή μου επηρεάζεται. Ο πόνος μας επηρεάζει όλους σε διάφορα επίπεδα, με διάφορους τρόπους και σε διαφορετικό βαθμό. Αυτό που δεν θέλω να ακούσω είναι ότι όλος αυτός ο πόνος βρίσκεται στη φαντασία μου. Ο χρόνιος πόνος μπορεί να είναι αφόρητος και η ταλαιπωρία είναι πραγματική. Δεν ξέρω πώς είναι να μην πονάω», ανέφερε η κ. Αθανασία Παππά, ασθενής που πάσχει από χρόνιο ρευματικό νόσημα.

«Για εμάς τους ασθενείς, σημασία έχει να μπορέσουμε να εμπιστευθούμε μια θεραπεία. Θέλουμε ασφάλεια και αξιοπιστία», είπε κλείνοντας τη βιωματική της ομιλία η κα. Μόιρα Τζίτζικα, η οποία πάσχει επίσης από χρόνιο νόσημα.

in.gr