Στις 10:00 ξεκινά στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, για την συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, με αιχμή την καθυστέρηση υλοποίησης της σύμβασης 717, για την τηλεδιοίκηση και τη σηματοδότηση, του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρότασή του ζήτησε τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, το αντικείμενο της οποίας θα ξεκινά από τη διενέργεια του διαγωνισμού για τη σύναψη της σύμβασης 717/2014 βάσει του πορίσματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής και θα συμπεριλαμβάνει και τη διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών Υπουργών και Υφυπουργών για το έγκλημα των Τεμπών τον Φλεβάρη του 2023, σημειώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή ζητά με σαφήνεια τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών για τη σύμβαση 717/2014, οι οποίες μάλιστα όσον αφορά τον πρώην Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή, έχουν τη μορφή της κακουργηματικής απιστίας.

Πράξη η οποία φέρεται να τελέστηκε κατά τα έτη 2020 και 2021 με ζημία του ελληνικού δημοσίου και των οργάνων της Ε.Ε. άνω των 10 εκατ. ευρώ, όπως λεπτομερώς περιγράφεται στο πόρισμα της Ευρωπαίας Εισαγγελέως.

Ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη σιδηροδρομική τραγωδία ζήτησε και το ΠΑΣΟΚ με 20σέλιδο αίτημα, για να διερευνήσει τυχόν ποινικά αδικήματα που έχουν τελεστεί κατά τη θητεία των πρώην υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή και του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής κρίνουμε ότι δεν περιέχουν καμία ένδειξη αδικήματος από τους υπουργούς, είπε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης κατά την ομιλία του στη Βουλή στην πρόσφατη συζήτηση επί της πρότασης του ΚΚΕ για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

“Διαβάζουμε τις προτάσεις, μιλάμε για δύο φερόμενα οικονομικά αδικήματα, μια απιστία και μία παράβαση καθήκοντος συνεχόμενα με δημοσιονομικές διορθώσεις που θέλουν τα δύο κόμματα να ελέγξουμε ποινικά, αλλά κοιτάζοντας και επισκοπώντας τις αιτιάσεις αυτές κρίνουμε ότι δεν συντρέχει καμία ένδειξη αυτών των αδικημάτων από τους υπουργούς” είπε χαρακτηριστικά ο Μάκης Βορίδης, ενώ διερωτήθηκε “πώς η ύπαρξη δημοσιονομικής διόρθωσης συνέχεται με την απώλεια των ανθρώπινων ζωών που πρέπει να εξετάσουμε”.

ertnews.gr