Η προθεσμία για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου έχει ολοκληρωθεί και οι υποψήφιοι αναμένουν την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής για να δουν πού εισάγονται.
Η ελάχιστη βάση εισαγωγής που ισχύει για τρίτη χρονιά φέτος, αναμένεται να αφήσει εκτός πανεπιστημίων αρκετές χιλιάδες υποψήφιους που δεν θα έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό μορίων.
Ήδη όσοι δεν είχαν ικανοποιητικές βαθμολογίες, είδαν από το σύστημα ότι δεν μπορούν να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους δελτίο αρκετές σχολές, ουσιαστικά αποκλείονταν αμέσως.
Φέτος φαίνεται να ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο μια τάση που έχει φανεί εδώ και λίγα χρόνια και σχετίζεται με τις επιλογές των υποψήφιων να στρέφονται στα τμήματα τα οποία εδρεύουν στον τόπο διαμονής τους. Η τάση αυτή φάνηκε για πρώτη φορά στα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης, όταν οι οικογένειες κτυπημένες από τη μείωση των εισοδημάτων τους προσπαθούσαν να βρουν άλλες επιλογές για τις σπουδές των παιδιών τους, ώστε να μην αιμορραγήσουν οικονομικά.
Ακολούθησαν η πανδημία και η ενεργειακή κρίση που επέτειναν τη δυσκολία αυτή.
Πληροφορίες από Γενικά Λύκεια της Μαγνησίας αναφέρουν πως ένα 50-60% υποψήφιων του Βόλου δηλώνουν τμήματα τα οποία λειτουργούν στον Βόλο και στη γειτονική Λάρισα, ώστε να μπορούν να πηγαινοέρχονται.
Το ποσοστό αυτό θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο, αν στις δύο αυτές πόλεις λειτουργούσαν τμήματα που βρίσκονται στα ενδιαφέροντα των υποψήφιων.
Άλλωστε μπορεί στον Βόλο και τη Λάρισα να λειτουργούν περίπου 25 τμήματα, ωστόσο είναι πολύ πιθανό να μην καλύπτουν το εύρος των ενδιαφερόντων των υποψηφίων.
Καθηγητές αναφέρουν πως συνήθως τα τμήματα του Βόλου και της Λάρισας διαλέγουν υποψήφιοι με μέτριες προς χαμηλές βαθμολογίες και οι οποίοι μπορούν να προσαρμοστούν ευκολότερα στα δεδομένα των τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Αντιθέτως οι υποψήφιοι με υψηλές βαθμολογίες είθισται να στοχεύουν σε σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Ο Βόλος διαθέτει το οικονομικό, τα παιδαγωγικά τμήματα, την πολυτεχνική αλλά και τη γεωπονική που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον πολλών υποψήφιων.
Γιατί, όμως οι υποψήφιοι επιλέγουν σπουδές στον όλο; Πέρα από την δημοφιλία των τμημάτων βασικός λόγο είναι ο οικονομικός. Όταν ο γονιός για να σπουδάσει το παιδί του χρειάζεται κατά μέσο όρο τον μήνα, 600-800 ευρώ, αυτά τα χρήματα δεν είναι αυτονόητα ότι υπάρχουν σε όλες τις οικογένειες, όσες θυσίες και αν κάνουν οι γονείς για το καλό του παιδιού τους.
Πολλές οικογένειες έχουν πληγωθεί από τη μείωση των αποδοχών τα προηγούμενα χρόνια, τη μερική απασχόληση, αλλά και την ακρίβεια.
Ειδικά τώρα υπάρχει και το φαινόμενο της αύξησης των μισθωμάτων στα ενοίκια που προκαλούν ακόμη ένα μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» στους γονείς για να καλύψουν το υψηλό κόστος των σπουδών.
Συγχρόνως στους σημερινούς 18άρηδες υπάρχει και μια άλλη αντίληψη για τη φοιτητική ζωή, σύμφωνα με την οποία μπορούν να περάσουν καλά, ακόμη και μένοντας στον Βόλο.

e-thessalia.gr