Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς είχε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η οποία πραγματοποιείται στο περιθώριο του άτυπου δείπνου που διοργανώνει η ελληνική κυβέρνηση για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων και την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης».

Η συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιείται δύο εβδομάδες μετά τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια που προκάλεσαν χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή. Για τα επεισόδια έχουν συλληφθεί 105 άτομα, στην πλειοψηφία τους Κροάτες, οι οποίοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Αναφερόμενος στο θέμα της αιματηρής επίθεσης στη διάρκεια της συνάντησης, ο πρωθυπουργός της Κροατίας εξέφρασε στον πρωθυπουργό τα συλλυπητήριά του για τη δολοφονία του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ. Παράλληλα, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Σχετικά με το ζήτημα της προσωρινής κράτησης Κροατών, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βρίσκονται σε επικοινωνία για σχετική ενημέρωση.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και οι περιφερειακές εξελίξεις με επίκεντρο τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Σημειώνεται ότι η κροατική κυβέρνηση έχει τηρήσει διαφορετική στάση από τον πρόεδρο της χώρας Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο οποίος έχει ασκήσει έντονη κριτική στην Ελλάδα κάνοντας υποστηρίζοντας ότι «οι ελληνικές αρχές συμπεριφέρονται στους οπαδούς της Ντινάμο Ζάγκρεμπ σαν να είναι αιχμάλωτοι πολέμου και παράσιτα».

naftemporiki.gr