Μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ και «ψαλίδισμα» των ανατιμήσεων σε όσους ιδιώτες προμηθευτές προχώρησαν σε αυξήσεις των χρεώσεών τους, προκάλεσε η πιο υψηλή επιδότηση που θα δοθεί αυτό τον μήνα. Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο για τους οικιακούς καταναλωτές η επιδότηση θα είναι 1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα, από 1 λεπτό του ευρώ ανά kWh που ήταν τον Αύγουστο.

Ως συνέπεια στην περίπτωση της ΔΕΗ, που κράτησε σταθερές τις χρεώσεις της σε σχέση με τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει οριακή μείωση των τελικών επιβαρύνσεων των καταναλωτών. Έτσι, το τιμολόγιο Γ1 διαμορφώνεται στα 14 λεπτά του ευρώ ανά kWh για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης, από 14,5 λεπτά των προηγούμενο μήνα (-3%).

Επίσης, τον Σεπτέμβριο το ανταγωνιστικό σκέλος στο πρόγραμμα ΔΕΗ myHome 4All είναι 13,5 λεπτά του ευρώ ανά kWh. Επομένως, είναι μειωμένο κατά 4% έναντι του Αυγούστου, όταν ήταν 14 λεπτά του ευρώ ανά kWh.

Υπενθυμίζεται ότι οι χρεώσεις των περισσότερων ιδιωτών προμηθευτών είναι ενισχυμένες συγκριτικά με τον Αύγουστο. Ως συνέπεια, με την ελαφρά ενίσχυση της στήριξης, περιορίζονται σε μικρό βαθμό οι αυξήσεις στις τελικές τιμές για τον Σεπτέμβριο.

Στο αντιπροσωπευτικό δείγμα τιμολογίων που επεξεργάζεται σε μηνιαία βάση το Insider.gr, οι τελικές τιμές Σεπτεμβρίου κυμαίνονται μεταξύ 6,5 και 18,1 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η μέση τελική τιμή διαμορφώνεται στα 12,3 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, αυξημένη κατά 4% σε σχέση με τον Αύγουστο, όταν ήταν 11,8 λεπτά ανά kWh.

Υπενθυμίζεται ότι, για το ίδιο δείγμα τιμολογίων, η μέση χρέωση (πριν από την επιδότηση) του Σεπτεμβρίου εμφανίζεται αυξημένη κατά 7% έναντι του μήνα που προηγήθηκε.

insider.gr