Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στην Δικαιοσύνη και τις αλλαγές στον δικαστικό χάρτη της χώρας, απασχόλησε την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων που έγινε χθες στην Αθήνα και απ’ ότι φαίνεται υπάρχει πρόθεση για κατάργηση των Ειρηνοδικείων, με την έννοια την ομογενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, προοπτική στην οποία είναι αντίθετος ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και ανέφερε ότι φαίνεται ότι πρόθεση είναι να καταργηθούν τα Ειρηνοδικεία συνολικά και οι ειρηνοδίκες να γίνουν με κάποια διαδικασία πρωτοδίκες, για να υπάρχει πρώτος βαθμός δικαιοσύνης, μόνο σε επίπεδο Πρωτοδικείου.

Ο κ. Στρατηγόπουλος ανέφερε ότι είναι ένας έμμεσος τρόπος η Πολιτεία να φύγει από την γκρίνια αι την αντίθεση των τοπικών κοινωνιών και να ομογενοποιήσει τον βαθμό, με το επιχείρημα ότι δεν χρειάζονται άλλοι δικαστές για υποθέσεις μέχρι 20.000 € και άλλοι για 20.001 € και άνω, γιατί ουσιαστικά είναι ίδιο το αντικείμενο, με τον αντίλογο να αναφέρει γιατί δεν αυξάνεται το αντικείμενο των Ειρηνοδικείων με πρόσθετες αρμοδιότητες.

Ο νέος δικαστικός χάρτης προβλέπει ένα Πρωτοδικείο ανά διοικητική περιφερειακή ενότητα και η κατάργηση πέντε Εφετείων, που αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλη έκρηξη από τις τοπικές κοινωνίες.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος, πήρε απόφαση κατά της συγχώνευσης στο κεντρικό Ειρηνοδικείο Βόλου, των Ειρηνοδικείων Αλμυρού και Σκοπέλου και ζητά να παραμείνουν τα Ειρηνοδικεία Αλμυρού και Σκοπέλου, όχι για λόγους λύπησης, αλλά με βάση τα στοιχεία τους αι την κοινωνική σημασία του έχει η παραμονή ενός δικαστικού σχηματισμού για τις τοπικές κοινωνίες, καθώς αφορούν τον πολίτη.

Χρονιά μεγάλων μεταρρυθμίσεων

Το 2024 μετά την ολιγόμηνη παράταση που εξασφάλιση η χώρα για τη μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης, θα είναι έτος ευρύτατης μεταρρύθμισης στο ζήτημα μεγάλων αλλαγών στον δικαστικό χάρτη τη χώρας.

Το ζήτημα της ομογενοποίησης του πρώτου βαθμού απονομής δικαιοσύνης, αυστηροποίηση στο κομμάτι της έκτισης των ποινών, αποδικαστικοποίηση συγκεκριμένων μέχρι σήμερα δικαστικών υποθέσεων, όπως είναι οι διαταγές πληρωμής, οι προσημειώσεις και οι εξαλείψεις υποθηκών, διαθήκες κλπ. που θα πάνε σε συμβολαιογράφους και δικηγόρους, είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα, τα οποία θα μας απασχολήσουν, ανέφερε ο κ. Στρατηγόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΔΣΒ ανέφερε ότι πρόκειται για μια μεταρρύθμιση φιλόδοξη στις προθέσεις της φέρνοντας πολύ μεγάλες αλλαγές, που αν είναι προς το καλό ή όχι είναι συζητήσιμο, γιατί μέχρι σήμερα έχουμε απόδοση προθέσεων, διαρροές και συνεντεύξεις για το που θα πάει αυτή η μεταρρύθμιση, αλλά και συζητήσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης με την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων και την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, σε πιο στοχευμένα πεδία.

Το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση στην Δικαιοσύνη θα αναρτηθεί αύριο προς διαβούλευση.

Αποχή μέχρι την ψήφιση του φορολογικού

Αναφορικά με την κινητοποίηση των δικηγόρων που βρίσκονται σε καθολική αποχή από τα καθήκοντά τους, ο κ. Στρατηγόπουλος εκτίμησε ότι ο κλάδος προφανώς θα πάει έτσι μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ήδη την Πέμπτη η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων θα επικαιροποιήσει την στάση της και η κατεύθυνση είναι υπέρ της τήρησης της αποχής.

Μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, ο πρόεδρος των δικηγόρων εκτίμησε ότι μπορούν να γίνουν στοχευμένες αποχές από δίκες συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου, όπως σε διαδικασίες που ενδιαφέρουν τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων, πιθανότητα και από τα προγράμματα νομικής βοήθειας.

Ο κ. Στρατηγόπουλος τόνισε ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα υπάρχει αίτηση ακύρωσης εναντίον της συγκεκριμένης διάταξης, καθώς οι φορολογικοί σύμβουλοι της Ολομέλειας είναι πολύ εμφατικοί στο ότι υπάρχουν πολλαπλά ζητήματα συνταγματικότητας αυτής της διάταξης.

Για την εξέδρα LNG στον Παγασητικό

Αναφερόμενος στο θέμα της δραστηριότητας πλωτής εξέδρας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον Παγασητικό, ο κ. Στρατηγόπουλος είπε ότι σύντομα το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου θα πάρει θέση, θα έχει και κομμάτι της συμμετοχής στις εκδηλώσεις της τοπικής κοινωνίας που θα αντιπροσωπεύουν την αντίθεση που έχει εκφράσει και ο ίδιος προσωπικά.

Όπως είπε, σε περίπτωση που η θέση που θα διατυπωθεί συμπίπτει με τη θέσει που έχει εκφράσει και ο ίδιος, όπως θα είναι η εισήγηση, ο Δικηγορικός Σύλλογος θα είναι ενεργητικός με την έννοια της άσκησης παρέμβασης σε δικαστική διαδικασία που τυχόν υπάρξει, εναντίον της αδειοδότησης αυτής της λειτουργίας.

Ο πρόεδρος των δικηγόρων ανέφερε ότι εδώ έχουμε ένα θέμα βιώσιμης ανάπτυξης της Μαγνησίας, που έχει πολύ συγκεκριμένη προσέγγιση και προφίλ για τις δραστηριότητες που της ταιριάζουν και ανέφερε ότι θεωρεί ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα, θα διαταράξει σημαντικά αυτή την ισορροπία, χωρίς προφανή οφέλη.

«Όταν έχει εκφραστεί οριζοντίως και καθέτως η τοπική κοινωνία για το συγκεκριμένο θέμα, με ελάχιστες θλιβερές εξαιρέσεις, νομίζω ότι δεν πρέπει η Πολιτεία, χωρίς να αιτιολογήσει απόλυτα την άποψή της, γιατί φαίνεται να κλείνει το μάτι σε αυτή τη δραστηριότητα, αν την υποστηρίξει στο επίπεδο των αδειοδοτήσεων», επισήμανε.

Ακόμη, είπε ότι σύμφωνα με ομολογία της επενδύτριας επιχείρησης, έχουμε μια δραστηριότητα που υπάγεται στο πλαίσιο της οδηγίας Sevezo 3 και της εθνικής νομοθεσίας για δραστηριότητες υψηλού κινδύνου σε περίπτωση ατυχήματος, άρα δεν μπορούμε να είμαστε ξένοιαστοι, γιατί έχουμε δυνητικούς κινδύνους και παραβίαση της αρχής της πρόληψης. Η αρχή αυτή ορίζει ότι όταν δεν μπορείς να αποκλείσεις τον κίνδυνο ατυχήματος μεγάλης έκτασης, φροντίζεις να χωροθετείς τη δραστηριότητα σε τέτοια απόσταση που τα αποτελέσματα θα είναι μηδενικά ή έστω ελάχιστα.

Σε καμία περίπτωση η χωροθέτηση που προκρίνεται στην ευρύτερη περιοχή της Κριθαριάς, δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, όταν μιλάμε για μια εξέδρα 65 μ. από την στεριά, σε μια απόσταση ελάχιστα πάνω ή κάτω από το ένα χλμ. από οικισμούς και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Τέλος, ο κ. Στρατηγόπουλος τόνισε ότι εδώ έχουμε περίπτωση εφαρμογής θαλάσσιου χωροτακτικού πλαισίου και είναι σημαντικό να αναδειχτεί αυτό, γιατί όταν έχουμε δραστηριότητα σε θαλάσσιο χώρο, πρέπει να έχουμε μια συγκεκριμένη ενέργεια της Πολιτείας έστω σημειακά να εγκρίνει τη δραστηριότητα αυτή και κάτι τέτοιο δεν υπάρχει μέχρι τώρα.

magnesianews.gr