Πράσινο φως με απόφαση του δημάρχου Ζαγοράς Μουρεσίου, Παναγιώτη Κουτσάφτη για την προμήθεια συστημάτων υπόγειας αποθήκευσης απορριμμάτων με στόχο την αισθητική, λειτουργική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής.

Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 227.749,56 ευρώ, τη δαπάνη του οποίου υπέγραψε ο κ. Κουτσάφτης και περιλαμβάνει την προμήθεια δέκα υπόγειων κάδων συλλογής απορριμμάτων χωρητικότητας τριών κυβικών μέτρων ο καθένας, το σημαντικότερο όμως, περιλαμβάνει την προμήθεια ενός μηχανικού υδραυλικού γερανού, ο οποίος θα τοποθετηθεί σε απορριμματοφόρο όχημα του δήμου για την αποκομιδή των απορριμμάτων από τους υπόγειους κάδους.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν εγκατεστημένοι σε σημεία του Αγίου Ιωάννη στο Πήλιο, υπόγειοι κάδοι, οι οποίοι από το 2018 έχουν… διακοσμητικό ρόλο. Επί σχεδόν τέσσερα χρόνια οι κάδοι υπάρχουν, αλλά δεν λειτουργούν, επειδή ο δήμος δεν διαθέτει γερανοφόρο όχημα, απαραίτητο για να τους αδειάζει.

Οι νέοι κάδοι θα τοποθετηθούν ως εξής: ένας στην κεντρική πλατεία Ζαγοράς, ένας στην εθνική οδό Ζαγοράς – Χορευτού, δύο στον χώρο στάθμευσης του Κισσού, ένας στον χώρο στάθμευσης Μακρυράχης, δύο στο Μούρεσι (πλησίον Βόντζου), δύο στον χώρο στάθμευσης Αγίου Νικολάου στη Νταμούχαρη και ένας κοντά στο σούπερ μάρκετ Ριγόπουλου στην Τσαγκαράδα. Ο προϋπολογισμός προμήθειας των κάδων είναι 188.678,40 ευρώ, ενώ επιπλέον 39.071,16 ευρώ θα διατεθούν για την αγορά του γερανού.

Οπως αποτυπώνεται στην τεχνική έκθεση η χωροθέτηση των υπόγειων κάδων έχει σχεδιαστεί ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των οικισμών της περιοχής. Με τους κάδους θα διασφαλιστεί η ασφαλής κα απρόσκοπτη λειτουργία της προσωρινής αποθήκευσης, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται ο βασικός σκοπός του Δήμου, δηλαδή της βελτίωσης του περιβάλλοντος, για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, από το σύστημα των υπόγειων κάδων θα περιοριστεί η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα αφού θα ελαχιστοποιηθεί η διαρροή υγρών, δεν θα υπάρχει οπτική επαφή με τα απορρίμματα ή επαφή απορριμμάτων και ζώων, ενώ ταυτόχρονα, θα υπάρχει μεγαλύτερη αποθηκευτική ικανότητα και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την λιγότερο συχνή αποκομιδή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και το κόστος αποκομιδής.

taxydromos.gr