Σε «πονοκέφαλο» εξελίσσεται η ακαταλληλότητα του νερού για το άνοιγμα των σχολείων στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου.
Χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Θεσσαλίας με τον υπουργό Παιδείας κ. Πιερρακάκη, όπου τέθηκαν όλοι οι προβληματισμοί τόσο για τα κτιριακά όσο και τα υγειονομικά ζητήματα των διδακτηρίων.
Το υπουργείο παιδείας είχε ανακοινώσει πριν μερικές μέρες πως τα σχολεία στη Θεσσαλία θα ανοίξουν στις 18 Σεπτεμβρίου. Εξαρχής φαινόταν όμως πως σε κάποια σχολεία αυτό θα ήταν αδύνατον λόγω της κτιριακής τους κατάστασης, αλλά και της αδυναμίας πρόσβασης εκπαιδευτικών και μαθητών.
Για παράδειγμα στη Μαγνησία το Νηπιαγωγείο στη Μηλίνα έχει υποστεί ζημιές και δεν μπορεί να λειτουργήσει. Επίσης το υπόγειο στο δημοτικό σχολείο Καλών Νερών έχει γεμίσει με νερά. Ακόμη το 9ο Δημοτικό Βόλου βρίσκεται στην πολύπαθη περιοχή των Παλαιών και έχει γεμίσει λάσπες.
«Εκτός από τα σχολεία που υπέστησαν ζημιές και τώρα ελέγχονται για την καταλληλότητά τους και από κλιμάκιο των «Κτιριακών υποδομών», υπάρχουν και σχολεία τα οποία μπορεί να μην επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από τις πλημμύρες, αλλά η οδική πρόσβαση για τους εκπαιδευτικούς είναι αδύνατη» τόνισε ο διευθυντής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Πολύζος και πρόσθεσε πως «η Ζαγορά είναι για παράδειγμα μια περιοχή που η πρόσβαση δεν είναι εύκολη. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να μεταβεί σε περιοχή που εξυπηρετεί και η υπεραστική συγκοινωνία».
Τι συμβαίνει, όμως με το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου; Το κύριο ζήτημα εδώ δεν είναι τόσο το κτηριακό, αφού πολλά σχολεία δεν έχουν ζημιές, και χρειάζεται κυρίως ο καθαρισμός τους, όσο το θέμα του νερού.
Το νερό που τρέχει από τις βρύσες, δεν είναι πόσιμο. Και από αυτό το σημείο μπαίνουν τα ερωτήματα και οι αμφιβολίες. Για παράδειγμα ρωτούν οι διευθυντές, ποιος θα έχει την ευθύνη, αν ένας μαθητής δημοτικού παρότι έχει ενημερωθεί για την ακαταλληλότητα του νερού, πάει στη βρύση του αύλειου χώρου ή ακόμη και της τουαλέτας και πιει από εκεί παθαίνοντας μετά γαστρεντερίτιδα; Πόσο ασφαλές είναι να λειτουργεί ένα σχολείο με το νερό που θα τρέχει από τις βρύσες, και να μην είναι πόσιμο; Μπορεί να κλείσουν οι βάνες και να τρέχει μόνο το νερό της τουαλέτας;
Για να μην συνυπολογίσουμε και κάποιους γονείς που δεν θα ήθελαν τα παιδιά τους ούτε καν να αγγίζουν το νερό της βρύσης φοβούμενοι για συνέπειες.
Τέτοια ερωτήματα τέθηκαν χθες από τους διευθυντές εκπαίδευσης στον υπουργό παιδείας εκφράζοντας τον προβληματισμό τους. Το νερό εξελίσσεται σε «πονοκέφαλο» για το αν τελικά είναι εφικτή η λειτουργία των σχολείων. Η υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή ερωτηθείσα σχετικά επισήμανε πως τα μαθήματα θα πρέπει να ξεκινήσουν, εφόσον έχουν αντιμετωπιστεί τα διδακτηριακά και υγειονομικά ζητήματα.
Πάντως αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη των διευθυντών εκπαίδευσης με τον υπουργό παιδείας όπου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Πάντως το παρών δεν έχει μπει στο κάδρο των εναλλακτικών η τηλεκπαίδευση.
Με τα μέχρις στιγμής δεδομένα φαίνεται πως τα σχολεία στους Δήμους Ρήγα Φεραίου, Αλμυρού και των Σποράδων μπορούν να λειτουργήσουν από τις 18 Σεπτεμβρίου, εκτός βέβαια και αν υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις διδακτηρίων που υπέστησαν ζημιές.

e-thessalia.gr