ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ
Πέρασε ο ΠΑΟ, νίκησε η ΑΕΚ
Πέρασε ο ΠΑΟ, νίκησε η ΑΕΚ

Μεγάλη βραδιά για το Ελληνικό ποδόσφαιρο η χθεσινή. Ο Παναθηναϊκός πέρασε στον επόμενο γύρο κερδίζοντας την Μαρσέιγ στα πέναλτι, ενώ η ΑΕΚ έβαλε θεμέλια πρόκρισης νικώντας μέσα στο Ζάγκρεμπ την Δυναμό με 2-1.

Η νίκη της ΑΕΚ

Έναν ουρανό γεμάτο αστέρια κοιτάει από χθες η σπουδαία ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα, νικήτρια με επική ανατροπή μέσα στο Ζάγκρεμπ επί της Ντιναμό με 2-1, μετά από ένα εξαιρετικό και πολύ ποιοτικό β’ ημίχρονο, παρότι χρειάστηκε να περάσει από χίλια μύρια κύματα στο πρώτο μισό του αγώνα για να φτάσει σε ασφαλές λιμάνι! Η θαλασσοταραχή απ’ τα αυγουστιάτικα μελτέμια του α’ ημιχρόνου, έκανε στην αρχή την «Ενωση» να θυμίζει ακυβέρνητο καράβι για 45 λεπτά, έτοιμο να τσακιστεί στα βράχια! Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ έχει κάθε λόγο να νιώθει αδικημένη απ’ το φτωχό υπέρ της 1-0 στο διάστημα αυτό, αλλά μάλλον έμεινε εκεί και λησμόνησε ότι στο ποδόσφαιρο υπάρχει και β’ ημίχρονο.

Οταν οι παίκτες της ΑΕΚ πήραν ανάσες στ’ αποδυτήρια και καθάρισαν το μυαλό τους, έβαλαν το πλοίο σε ήρεμα νερά, πορεύθηκαν με ασφάλεια και επέστρεψαν στην Αθήνα με μια «χρυσή» νίκη με 2-1, σκορ που κρατά ορθάνοικτο τον δρόμο της πρόκρισης για τα πλέι οφ του Champions League! Η ρεβάνς θα γίνει το Σάββατο στην «Αγιά Σοφιά Opap Arena» κι αν η πρωταθλήτρια πάρει το εισιτήριο της πρόκρισης, το τελευταίο εμπόδιο στον δρόμο της για τους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης του κόσμου θα είναι η βελγική Αντβέρπ, έχοντας εξασφαλίσει στο χειρότερο σενάριο τη συμμετοχή της στους ομίλους του Europa League!

Το παιχνίδι στο κατάμεστο και καυτό «Μάξιμιρ» ξεκίνησε σε βαρύ κλίμα λόγω των θλιβερών γεγονότων της Αθήνας που προκάλεσαν την περασμένη εβδομάδα τον θάνατο του 29χρονου Μιχάλη. Με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια και τις προειδοποιήσεις της UEFA πολύ αυστηρές, οι Κροάτες οπαδοί δημιούργησαν από την αρχή μεγάλη πίεση από την εξέδρα και αποσυντόνισαν την ΑΕΚ η οποία μπήκε στο γήπεδο υποτονική και απρόσμενα παθητική. Ήταν και εκείνες οι περίπου 100 θέσεις που άφησαν κενές στην εξέδρα τους οι οργανωμένοι οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που δεν άφηναν κανέναν Κροάτη να ξεχάσει ότι περίπου 100 συμπατριώτες τους χούλιγκαν ήταν προφυλακισμένοι στην Αθήνα, σε σημείο να μην ηρεμεί, ως συνήθως, η εξέδρα μετά το πρώτο ξέσπασμα, διατηρώντας έτσι αμείωτη την πίεση τους παίκτες του Αλμέιδα.

Ενα καλό σουτ – μόλις άουτ του Μπουλάτ με το ξεκίνημα του αγώνα, ήταν η προειδοποιητική βολή της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, με την αντίστοιχη συνέχεια στο 15’, όταν ο Στάνκοβιτς εξουδετέρωσε δύσκολα διαγώνιο σουτ του Λιούμπιτσιτς μέσα από την περιοχή. Και εκεί που η ΑΕΚ έπαιζε σαστισμένη παίζοντας πολύ παθητικά, εκεί δημιούργησε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να ανοίξει το σκορ, όταν ο (κορυφαίος) Τσούμπερ έβγαλε σε πλάγιο τετ α τετ τον Λιβάι Γκαρσία σε υποδειγματική αντεπίθεση στο 16’, αλλά ο Λιβάκοβιτς έκανε σπουδαία απόκρουση και κράτησε το μηδέν.

Η πίεση των Κροατών συνεχίστηκε αμείωτη και έφερε κι άλλες καλές ευκαιρίες όπως ένα ωραίο σουτ – φάουλ του Πέτκοβιτς στο 20’ (το εξουδετέρωσε ο Στάνκοβιτς) και μια φάση διαρκείας στο 27’, που σταμάτησε όταν η μπάλα βρήκε από κοντά στο πρόσωπο τον Μιχαϊλιτσένκο. Η απόκρουση του Στάνκοβιτς σε ωραίο σουτ στο 32’ έδειξε ότι κουτσά – στραβά η ΑΕΚ θα παραμείνει αλώβητη μέχρι το 45’ για να ηρεμήσει στο ημίχρονο, αλλά μια βολίδα του Μπούλατ με υπέροχη εκτέλεση (ενός μάλλον ανύπαρκτου) φάουλ στο 39’, έβαλε τη Ντιναμό μπροστά στο σκορ και υποχρέωσε την ΑΕΚ να αρχίσει το κυνήγι.

Η αλλαγή εικόνας της πρωταθλήτριας ήταν εντυπωσιακή στο ημίχρονο! Εγκατέλειψε το παθητικό ποδόσφαιρο, πήρε ξεκάθαρα τον έλεγχο του κέντρου, βγήκε μπροστά και άρχισε ολοένα πιο θαρρετά να απειλεί. Το «χρυσό» γκολ της ισοφάρισης ήλθε λίγο πριν κλείσει μία ώρα παιχνιδιού, μετά από εξαιρετική ενέργεια και άψογο τελείωμα της φάσης από τον Τσούμπερ στο 59’. Η απόκρουση του Στάνκοβιτς σε σουτ του Μπουλάτ στο 62’ και το δοκάρι σε κεφαλιά του Εμρέλι στο 64’ πήγαν να αλλάξουν ξανά τις ισορροπίες, αλλά η ΑΕΚ βρήκε το καθαρό της μυαλό γρήγορα, πήρε ξανά το κέντρο και κράτησε με άνεση τα ηνία μέχρι το τέλος, συνδυάζοντας την εξαιρετική της απόδοση στο β’ μέρος με ένα δεύτερο γκολ, με σκόρερ τον Γαλανόπουλο στο 90’ με γλυκό πλασέ πάνω στην κίνηση. Νωρίτερα, δεν μέτρησε γκολ του Πινέδα στο 72’ (οριακό οφ σάιτ) ενώ αργότερα, δύο σχεδόν διαδοχικές κεφαλιές του Βίντα λίγο έλλειψε να γράψουν το 3-1 για την ΑΕΚ!

ΝΤΙΝΑΜΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ: Λιβάκοβιτς, Λιούμπιτσιτς, Σούταλο, Ριστόφσκι, Μοχαράμι, Μπούλατ (72’Σούτσιτς), Μίσιτς (84′ Κανέκο), Σπίκιτς (46′ Εμρέλι), Μιχαϊλιτσένκο, Ιβανούσετς (72′ Μπατούρινα), Πέτκοβιτς

ΑΕΚ: Στάνκοβιτς, Χατζισαφί, Μουκουντί, Βίντα, Σιντιμπέ, Γιόνσον (67′ Γαλανόπουλος), Σιμάνσκι (83′ Μάνταλος), Πινέδα (83′ Πισάρο), Ελίασον (55′ Άμραμπατ), Τσούμπερ (83′ Αραούχο), Λιβάι Γκαρσία

H μεγάλη πρόκριση του Παναθηναϊκού

Θαύμα θαυμάτων! Ο στριμωγμένος στα σκοινιά Παναθηναϊκός, γύρισε από την κόλαση στον παράδεισο και με μια εκπληκτική αντεπίθεση μετά το 65’, γύρισε τούμπα ένα παιχνίδι που στο ημίχρονο έμοιαζε ολότελα χαμένο, πανηγυρίζοντας μια «χρυσή» πρόκριση στη διαδικασία των πέναλτι, με ήρωα τον x-factor Αλμπέρτο Μπρινιόλι! Δεν είναι μόνο ότι ο Ιταλός απέκρουσε το πρώτο πέναλτι του μοιραίου Γεντιζί και έδωσε την ψυχολογική άνεση στους συμπαίκτες του να ευστοχήσουν και τις πέντε φορές που εκτέλεσαν από την άσπρη βούλα! Ήταν και ότι έκανε μια σειρά σπουδαίων επεμβάσεων τόσο στην κανονική διάρκεια του αγώνα όσο και στην παράταση, κρατώντας όρθιο έναν πελαγωμένο Παναθηναϊκό που ειδικά στο α’ ημίχρονο, κινδύνευσε με ένα βαρύ σκορ απ’ αυτά που θυμίζουν ότι ο δρόμος για τα σαλόνια του Champions League έχει πολλά αγκάθια!.

Τελικά η ιστορία γράφτηκε με ολοπράσινα γράμματα! Το (κολακευτικό για την ελληνική ομάδα) 2-0 της ανάπαυλας, με γκολ στην πρώτη και στην τελευταία επίθεση της Μαρσέιγ στο α΄ ημίχρονο (2’ και στο 45+1’), δεν έκρινε το ματς και την πρόκριση. Η αντεπίθεση του Παναθηναϊκού άρχισε να εκδηλώνεται από το 65’, με απολογισμό τρεις χαμένες μεγάλες ευκαιρίες μετά το 75’ και ένα γκολ πέναλτι που αξιοποίησε ο Ιωαννίδης στο 90+8’, με το οποίο διαμορφώθηκε το 2-1 που έστειλε το παιχνίδι στην παράταση (1-0 ο Παναθηναϊκός στην Αθήνα, 2-2 το συνολικό σκορ των δύο αγώνων). Εκεί οι «πράσινοι» άντεξαν στο κολαστήριο του «Βελοντρόμ», πήγαν το ματς στην παράταση και πήραν την πρόκριση στα πέναλτι με πέντε εύστοχες εκτελέσεις και τον Μπρινιόλι να αποκρούει το πρώτο πέναλτι των Γάλλων με τον Γεντουζί!

Ίσως η αφιονισμένη και καταιγιστική Μαρσέιγ του α’ ημιχρόνου να άξιζε την πρόκριση απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό που στο διάστημα αυτό είχε χάσει το μυαλό του και τη γη κάτω από τα πόδια του. Βρήκε όμως τη δύναμη να επιστρέψει στο παιχνίδι και να εκμεταλλευτεί το όπλο της ομοιογένειας, αξιοποιώντας το μάθημα του α’ ημιχρόνου που τον έκανε να καταλάβει ότι για να σταθεί ανταγωνιστικά σε τόσο ψηλό επίπεδο, έπρεπε να αλλάξει πολλά και τα άλλαξε! Επόμενος αντίπαλος του στα πλέι οφ του Champions League θα είναι η Μπράγκα, με το πρώτο παιχνίδι την ερχόμενη εβδομάδα στην Πορτογαλία και τη ρεβάνς στην Αθήνα.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε στο κολαστήριο του «Βελοντρόμ» με την ίδια ενδεκάδα της Λεωφόρου και στόχο να υπερασπιστεί με ποδόσφαιρο κατοχής το 1-0 της νίκης της στην Αθήνα. Το πλάνο κατέρρευσε με την πρώτη και την τελευταία επίθεση της Μαρσέιγ στο α’ ημίχρονο, όταν με δύο γκολ στο 2’ και στο 45’+1 η γαλλική ομάδα πήρε προβάδισμα πρόκρισης και τίναξε από πάνω της το όποιο άγχος. Στο μεσοδιάστημα, ο πελαγωμένος Παναθηναϊκός πάλευε απλώς να σταθεί όρθιος κάτω από την πρόσθετη πίεση που του ασκούσαν 65 χιλ. τρελαμένοι Γάλλοι οπαδοί, οι οποίοι έβλεπαν το επιθετικό κρεσέντο της ομάδας τους σε όλο το α’ ημίχρονο και δεν σταμάτησαν στιγμή να την ενθαρρύνουν και να την αποθεώνουν!

Η ιστορία γράφτηκε με ολοπράσινα γράμματα!-1
Ανάμεσα στα δύο γκολ τους στο ξεκίνημα και στο τέλος του α’ ημιχρόνου, οι Μαρσεγιέζοι δημιούργησαν και έχασαν τεράστιες ευκαιρίες για περισσότερα τέρματα. Ο Μπρινιόλι εξιλεώθηκε για την αχρείαστη έξοδό του στο γκολ του Ομπαμεγιάνγκ μόλις στο 2’ και κατέβασε ρολά, με μια σειρά μεγάλων επεμβάσεων σε ένα μπαράζ ευκαιριών των γηπεδούχων, που άγγιξαν το γκολ σε τουλάχιστον 5-6 ακόμα καθαρές φάσεις. Στην τελευταία του α’ ημιχρόνου το πέτυχαν, μάλιστα, με κοντινή προβολή του δαιμόνιου Ομπαμεγιάνγκ σ’ ένα διάστημα που ο Παναθηναϊκός είχε χάσει τη γη κάτω από τα πόδια του. Μόνιμα παθητικός, έχασε καθαρά το κέντρο, έκανε αβίαστα λάθη και με τη φανερή αδυναμία του να κρατήσει λίγο τη μπάλα για να ηρεμήσει, επέτρεπε στους Γάλλους να διατηρούν μια μόνιμη και ασφυκτική πίεση στα καρέ του.

Η εικόνα στο β΄ μέρος άλλαξε προς το πολύ καλύτερο. Ναι μεν η Μαρσέιγ ήταν κυρίαρχη μέχρι το 65’ και απειλούσε με 3ο τρίτο γκολ (πέτυχε ένα στο 54’ αλλά σωστά δεν μέτρησε γιατί ο σκόρερ Σαρ ήταν οφ’ σάιτ), αλλά προοδευτικά ο Παναθηναϊκός άρχισε να βγαίνει από το καβούκι του, να κερδίζει μέτρα στο γήπεδο βοηθούμενος από την ενέργεια που έφεραν οι αλλαγές του Γιοβάνοβιτς και να απειλεί. Η πολύ μεγάλη χαμένη ευκαιρία του Παλάσιος στο 76’ (σουτ ελάχιστα έξω από το δεξί δοκάρι) και η εξαιρετική επέμβαση του Λόπεζ στην επικίνδυνη κεφαλιά του Γεντβάι στο 77’, ήλθαν για να υπενθυμίσουν στη Μαρσέιγ ότι το παιχνίδι δεν είχε τελειώσει ακόμα. Το σουτ του Μαντσίνι στο 85’ που εξουδετέρωσε ξανά ο Λόπεζ ανέβασε κι άλλο το ηθικό, αναγκάζοντας τη Μαρσέιγ να γυρίσει όλη πίσω για να κρατήσει το 2-0 της πρόκρισης. Και πλήρωσε το τίμημα αυτής της υποχώρησης με ένα πέναλτι σε χέρι του Γεντουζί στο 90+5, που δόθηκε καθυστερημένα με χρήση VAR και αξιοποιήθηκε ψύχραιμα από τον Ιωαννίδη!

Η ιστορία γράφτηκε με ολοπράσινα γράμματα!-2
Η παράταση είχε κι άλλες δύσκολες στιγμές για τον Παναθηναϊκό, με τη Μαρσέιγ να πιέζει πολύ και να χάνει τρεις σπουδαίες ευκαιρίες για το γκολ της πρόκρισης, με πιο κραυγαλέα αυτή του 105’ όταν ο Μάγκνουσον απέκρουσε το (μισό γκολ) σουτ του Βιτίνια πάνω στη γραμμή! Στο 110’ όλα φάνηκε να γυρνούν υπέρ των Γάλλων, όταν μετά από ασίστ του Γεντιζί ο Βιτίνια βρήκε δίκτυα, αλλά ξανά το VAR έλυσε υπέρ του Παναθηναϊκού τον Γόρδιο δεσμό, υποδεικνύοντας οφ σάιτ, μετά από διεξοδική ανάλυση της φάσης.

Το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι, με τον Μαρθελίνιο να αλλάζει τερματοφύλακα και να χρησιμοποιεί τον Μπλάνκο αντί του Λόπεζ. Η σειρά των πέναλτι:

Ιωαννίδης 1-0

Γεντιζί απέκρουσε ο Μπρινιόλι

Μπερνάρ 2-0

Βερετού 2-1

Κλεϊνχέισλερ 3-1

Σαρ 3-2

Παλάσιος 4-2

Βιτίνια 4-3

Μλαντένοβιτς 5-3

ΜΑΡΣΕΪΓ: Λόπεθ (120+2 Μπλάνκο), Κλος, Ζιγκό, Μπεμπά, Λόντι, Ρονζιέ, Βερτού, Σαρ, Εντιάιγ (68′ Γεντουζί), Ουναχί (59′ Χαρίτ), Ομπαμεγιάνγκ (80′ Βιτίνια).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Μπρινιόλι, Βαγιαννίδης, Γέντβαϊ, Χουάνκαρ (70′ Μλαντένοβιτς), Πέρεθ, Βιλένα (70′ Τσέριν), Τζούριτσιτς (63′ Μπερνάρ), Μαντσίνι (106′ Κλεϊνχέισλερ), Βέρμπιτς (46′ Παλάσιος), Σπόραρ (63′ Ιωαννίδης).

Χρήστος Κοντός, Καθημερινή

Tο thessalianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.