«Στην Ελλάδα το συντηρητικό κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη βγαίνει παντοδύναμο από τις βουλευτικές εκλογές», γράφει η γαλλική Le Monde, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών.

«Με πάνω από το 40% των ψήφων, το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία. Τα αριστερά κόμματα υφίστανται βαριά ήττα και θα δυσκολευτούν να ασκήσουν αποτελεσματική αντιπολίτευση στη Βουλή», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.

Η Le Monde δημοσιεύει δήλωση του Μάνου Παπάζογλου, αναπληρωτή καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο οποίος τονίζει ότι «από το 1974, δηλαδή τη μεταδικτατορική περίοδο, είναι πρωτόγνωρο στην Ελλάδα ένα κόμμα να συγκεντρώνει πάνω από 40% των ψήφων με το δεύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης να είναι κάτω από το 20% ». Όπως λέει ο κ. Παπάζογλου στη Le Monde,«ο κατακερματισμός της αντιπολίτευσης, με αριστερά κόμματα που δεν συνεννοούνται, είναι ανησυχητικός, γιατί δεν θα μπορέσει να ελέγξει το κοινοβουλευτικό έργο και να ασκήσει ηχηρή κριτική στην κυβέρνηση». Για τον πολιτικό επιστήμονα, ο Σύριζα θα επικεντρωθεί στην επούλωση των πληγών του τους επόμενους μήνες. Θα πρέπει να συζητηθεί γρήγορα η δύσκολη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ηγείται του κόμματος από το 2008.

Η ιταλιίκή La Repoubblica τονίζει: «Θρίαμβος των Συντηρητικών στην Ελλάδα. Τώρα ο Μητσοτάκης μπορεί να κυβερνήσει μόνος του».Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα , το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν «το χρονικό μιας προανακοινωθείσας νίκης της Νέας Δημοκρατίας. Με ποσοστό 40,5% (μείωση 0,3% σε σύγκριση με τις 21 Μαΐου) κέρδισε το βραβείο της πλειοψηφίας, εξασφαλίζοντας 158 έδρες από τις 300 της βουλής».

Το ισχυρότερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σημειώνει ότι «οι συντηρητικοί του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κέρδισαν ξεκάθαρα τις εκλογές στην Ελλάδα, λαμβάνοντας πάνω από το 40% των ψήφων και θα σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση με πλειοψηφία 158 εδρών». «Με αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα, η Νέα Δημοκρατία του είναι το ισχυρότερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη», σημειώνει το Γερμανικό περιοδικό.

«Το αποτέλεσμα ήταν αποθαρρυντικό για τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα», γράφει το Spiegel. «Υποστήκαμε βαριά εκλογική ήττα», παραδέχτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.Το κόμμα χρειάζεται πλέον τις απαραίτητες αλλαγές. Τα μέλη του κόμματος καλούνται να αξιολογήσουν το έργο ολόκληρης της ηγεσίας και να επανασυνταχθούν κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες…Μετά από πέντε εκλογικές ήττες, ο Τσίπρας είναι πιθανό να αντιμετωπίσει δύσκολες στιγμές. Ήδη υπήρχαν εκκλήσεις για παραίτησή του μετά τη δραματική ήττα του κόμματος στις εκλογές του Μαΐου. Ωστόσο, ο Σύριζα είναι ραμμένος στα μέτρα του Τσίπρα. Αν και στις τάξεις τους υπάρχουν γνωστοί πολιτικοί, κανένας από αυτούς δεν έχει προετοιμαστεί επίσημα για ηγετικό ρόλο

Η Αυστριακή Wiener Zeitung τονίζει την « ξεκάθαρη νίκη των συντηρητικών του Κυριάκου Μητσοτάκη, που είναι σαφώς το ισχυρότερο κόμμα με 158 έδρες σε σύνολο 300 εδρών στο κοινοβούλιο.

Η αυστριακή εφημερίδα σημειώνει ότι «κόμματα που δεν εκπροσωπούνταν προηγουμένως στο κοινοβούλιο, είχαν εκπληκτικά καλή απόδοση, συμπεριλαμβανομένων των ακροδεξιών λαϊκιστών «Σπαρτιάτες», του κόμματος «Νίκη» (Νίκη), που προσανατολίζεται προς την Ορθόδοξη Εκκλησία και το αριστερό εθνικιστικό κόμμα «Πλεύση Ελευθερίας» της πρώην προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου και πρώην πολιτικού του Σύριζα».

Η βελγική Le Soir τονίζει από την πλευρά της ότι «η Ελλάδα στρίβει πολύ δεξιά. Τρία μικρά ακροδεξιά κόμματα συγκεντρώνουν το 13% των ψήφων, συμπεριλαμβανομένων των Σπαρτιατών, που υποστηρίζονται από τον Ηλία Κασιδιάρη, πρώην στέλεχος του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή».

naftemporiki.gr