Σημαντική άνοδο κατά μέσο όρο 5,9% σε σύγκριση με το περασμένο έτος σημείωσαν το 2023 οι τιμές των ενοικίων, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις ότι κατά την τρέχουσα χρονιά η αγορά των ακινήτων θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά σε όλα τα επίπεδα.

Στην Αττική τα ενοίκια παρουσίασαν αύξηση κατά 5,3%, στη Θεσσαλονίκη κατά 6,2% και στην περιφέρεια κατά 4,6% με διαφοροποιήσεις ανάλογα με την κάθε περιοχή. Ο Βόλος φαίνεται πως είναι από τις ακριβότερες πόλεις στην περιφέρεια της χώρας- πλην Αθηνών και Θεσσαλονίκης- καθώς μετά τα περιζήτητα σπίτια σε Μύκονο, Σαντορίνη, Νάξο και Πάρο, ένα διαμέρισμα στην πόλη ενοικιάζεται προς 9,30 ευρώ/τμ!

H αυξητική τάση συνδέεται με την περιορισμένη προσφορά σε νεόδμητες κατοικίες προς ενοικίαση, με την άνοδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλά και με την έλλειψη ποιοτικών χαρακτηριστικών σε παλιότερες κατοικίες. Σύμφωνα με την έρευνα της RE/MAX Ελλάς φαίνεται ότι για ενοικίαση οι Έλληνες αναζητούν ανακαινισμένα ακίνητα, με χώρο στάθμευσης και να είναι κοντά σε στάσεις λεωφορείων και μετρό.

Σε ότι αφορά στην περιφέρεια της χώρας οι ενοικιαστές ενδιαφέρονται κυρίως για γκαρσονιέρες έως 50 τ.μ., με τη ζήτηση να είναι υψηλή σε περιοχές όπου υπάρχουν πανεπιστήμια, όπως ο Βόλος η Ξάνθη, η Κομοτηνή, η Λάρισα, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, οι Σέρρες, τα Ιωάννινα.

Στις πόλεις αυτές οι ενοικιαστές κατά 89% επιλέγουν διαμερίσματα σε οικοδομή με ασανσέρ και κατά 84% ανακαινισμένες κατοικίες. Το 63% έχει προτίμηση στα επιπλωμένα ακίνητα, γεγονός που δικαιολογείται από το μέγεθος του ακινήτου που συνήθως αφορά φοιτητικές κατοικίες.

Στα ενοίκια τώρα, ο Βόλος φαίνεται να είναι απλησίαστος, καθώς σύμφωνα με την ίδια έρευνα το 2023 η τιμή ενοικίασης διαμερίσματος στον Βόλο ανέρχεται σε 9,3 ευρώ το τετραγωνικό, το οποίο είναι το υψηλότερο σε όλη την περιφέρεια, πλην των δημοφιλών προορισμών όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Νάξος και η Πάρος, όπου εκεί είναι 12 ευρώ το τμ.. Αρκετά «αλμυρή» είναι και η Σκιάθος με την τιμή των ενοικίων να διαμορφώνεται στα 7 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως για ένα δυάρι 50 τμ στον Βόλο η τιμή ενοικίασης είναι 465 ευρώ! Αν δει κανείς δε και τις πλατφόρμες ενοικίασης θα αντιληφθεί ότι με 300 ευρώ το μήνα, που πριν από τρία χρόνια μπορούσε κανείς να ενοικιάσει ένα καλό δυάρι και στο κέντρο του Βόλου, τώρα σε αυτή την τιμή είναι διαθέσιμες μόνο πολύ μικρές γκαρσονιέρες 30 το πολύ τετραγωνικών μέτρων.

magnesianews.gr