Η Apple αποσύρει τα σχέδιά της για αύξηση της παραγωγής των νέων της iPhone κατά το τρέχον έτος, διότι η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης, στην οποία είχε βασιστεί, τελικώς δεν υλοποιείται. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο αμερικανικός κολοσσός ηλεκτρονικών ειδών με έδρα του Κουπερτίνο της Καλιφόρνιας ανακοίνωσε στους προμηθευτές του πως δεν χρειάζεται να προσπαθήσουν να αυξήσουν την παραγωγή στην οικογένεια των προϊόντων iPhone 14 έως και 6 εκατομμύρια μονάδες το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Αντιθέτως, η εταιρεία θα επιδιώξει να κατασκευάσει 90 εκατομμύρια συσκευές για την περίοδο αυτή, ήτοι περίπου όσες είχε διαθέσει στην αγορά κατά το παρελθόν έτος και, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της, φέτος το καλοκαίρι.

Η ζήτηση ειδικά για μοντέλα iPhone 14 Pro, που κοστολoγούνται ακριβότερα από την απλή εκδοχή των iPhone 14, είναι μεγαλύτερη από ό,τι για τα πιο προσιτά. Σύμφωνα με το Bloomberg, σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ένας από τους προμηθευτές της Apple μετατοπίζει την παραγωγική ικανότητά του από τις αρχικές εκδόσεις των iPhone σε εκείνες με τις υψηλότερες τιμές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή της μετοχής της Apple υποχώρησε κατά 3,9% στη Νέα Υόρκη χθες το πρωί, στα 145,90 δολάρια. H μετοχή του κολοσσού από τις αρχές του χρόνου έχει εξασθενήσει κατά 18% εν συγκρίσει με την πτώση της τάξεως του 23% του δείκτη S&P 500. Οι αναλυτές της Morgan Stanley και της Oddo υπογράμμισαν πως οι εξελίξεις στην Apple δεν επιδρούν αρνητικά στις προβλέψεις τους σχετικά με τον όγκο των πωλήσεων των έξυπνων κινητών τηλεφώνων. Ειδικότερα, ο αναλυτής του Bloomberg Intelligence, Ανιουράγκ Ράνα, είπε ότι «δεν εξεπλάγη» από την έκθεση και συνεχίζει να «πιστεύει ότι η ασθενής ζήτηση από την Ευρώπη και την Κίνα θα μπορούσε να βλάψει τις συνολικές πωλήσεις των iPhone το 2023».

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Apple είχε αναβαθμίσει τις προβλέψεις των πωλήσεών της τις εβδομάδες πριν από την κυκλοφορία του iPhone 14, οπότε ορισμένοι από τους προμηθευτές της είχαν αρχίσει να προετοιμάζονται για αύξηση των παραγγελιών κατά 7%. Η Κίνα, η μεγαλύτερη αγορά έξυπνων κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, τελεί σε φάση ύφεσης – κι αυτό έχει πλήξει τους εγχώριους κατασκευαστές κινητών συσκευών της, ενώ επηρέασε επίσης τις πωλήσεις του iPhone. Οι πωλήσεις της σειράς κινητών iPhone 14 κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών ημερών της διαθεσιμότητάς τους στην Κίνα ήταν 11% μειωμένες σε σχέση με το ίδιο διάστημα κατά το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Jefferies στις αρχές της εβδομάδας. Τέλος, να σημειωθεί πως η παγκόσμια ζήτηση για προσωπικές ηλεκτρονικές συσκευές έχει ανασχεθεί εξαιτίας του καλπάζοντος πληθωρισμού, των ανησυχιών για ύφεση και του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ ειδικά η αγορά έξυπνων κινητών αναμένεται φέτος να περισταλεί κατά 6,5%, σε 1,27 δισεκατομμύριο μονάδες, σύμφωνα με στοιχεία από την IDC.

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ