Βελτιωμένη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα εμφανίζεται η κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων, με τους φαρμακοποιούς ωστόσο να αναφέρουν ότι υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι να υπάρξει πλήρης ομαλοποίηση.

Την ίδια στιγμή, μπαίνοντας για τα καλά στον χειμώνα με την πτώση της θερμοκρασίας να είναι αισθητή και τα κρούσματα γρίπης, κορονοϊού και ιώσεων να αυξάνονται καθημερινά, εντείνεται η ανησυχία των πολιτών και κυρίως, των γονέων εάν θα εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων φαρμακευτικά σκευάσματα.

Μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα σημαντικών ελλείψεων και μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου που είχαν ως αποτέλεσμα φαρμακεία εντός της Μαγνησίας να χάσουν το εμπόρευμά τους και να δυσκολεύονται να το αναπληρώσουν, υπάρχει μία σχετική ομαλοποίηση της κατάστασης, σύμφωνα με τον πρόεδρο των φαρμακοποιών Μαγνησίας Κώστα Ματσιόλη.

«Παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα των ελλείψεων υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει για αρκετό διάστημα, μπορούμε να πούμε ότι παρατηρείται μία βελτιωμένη εικόνα. Μία εικόνα που μας επιτρέπει, τουλάχιστον να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες των ασθενών» αναφέρει ο κ. Ματσιόλης.

Ο ίδιος τονίζει ότι σε μεγάλο βαθμό μετά από συνεχόμενα αιτήματα που κατέθεταν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι σε ολόκληρη την Ελλάδα, οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν περιορίσει την εξαγωγή φαρμάκων στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να παραμένουν εντός της χώρας.

«Μετά από καιρό μπορούμε να πούμε ότι η κατάσταση με τις ελλείψεις είναι – κάπως- ελεγχόμενη. Δεν είναι το περσινό φαινόμενο, όπου γονείς έψαχναν αγωνιωδώς να βρουν αντιβίωση για το παιδί τους ή παυσίπονο για τους ίδιους. Τώρα στα φαρμακεία υπάρχουν τα περισσότερα φάρμακα, ακόμη και για ειδικές κατηγορίες θεραπειών, όπως είναι ο διαβήτης για παράδειγμα» επισημαίνει ο κ. Ματσιόλης.

Αναφορικά με τον αυξημένο αριθμό ασθενών από γρίπη και ιώσεις ο κ. Ματσιόλης αναφέρει ότι οι επιπτώσεις από την απότομη πτώση της θερμοκρασίας δεν έχουν φανεί ακόμα.

«Δεν υπάρχει κάποια αυξητική τάση σε αντιβιοτικά και παυσίπονα. Είναι νωρίς ακόμα, όμως. Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες όταν έχουν ανάγκη να προμηθευτούν, ακόμη και προληπτικά, φάρμακα επισκέπτονται το κοντινό τους φαρμακείο με τη σιγουριά, πλέον, ότι θα βρουν» εξηγεί ο κ. Ματσιόλης.

Ιωάννα Μπουροπούλου (Tαχυδρόμος)