Μάθετε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τη μίζα του αυτοκινήτου, για ποιον λόγο είναι τόσο σημαντική και πώς να λειτουργήσετε σε μια πιθανή βλάβη. Ποια είναι η ουσιαστική συνεισφορά της μίζας στην ασφαλή λειτουργία του αυτοκινήτου;

Ενώ έχουμε γυρίσει το κλειδί στην μίζα τους αυτοκινήτου άπειρες φορές, εντούτοις δεν ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται και παίρνει μπρος το αμάξι κάνοντας αυτήν και μόνο την κίνηση. Η μίζα είναι ουσιαστικά το αρχικό μέρος της εκκίνησης ενός ολόκληρου συστήματος, δηλαδή είναι η αρχική κίνηση που γίνεται για να μπει σε λειτουργία ένα αυτοκίνητο. Γυρνώντας το κλειδί στην μίζα, δίνετε ουσιαστικά εντολή στον κινητήρα του αυτοκινήτου να αρχίσει να περιστρέφετε με δική του ισχύ έτσι ώστε να αρχίσει να κινείται.

Αυτό σημαίνει ότι εάν έχετε μια ελαττωματική μίζα το αμάξι σας δεν θα ξεκινήσει ποτέ και στην συνεχή σας προσπάθεια να βάλετε μπρος, μπορεί και να δημιουργήσετε προβλήματα σε άλλα μέρη του αυτοκινήτου που θα σας κοστίσουν αρκετά. Όταν λοιπόν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στην «συμπεριφορά» της μίζας του αυτοκινήτου σας, μην το αμελήσετε και μεταβείτε στο συνεργείο που πραγματοποιείτε τα service του αμαξιού σας έτσι ώστε να εντοπίσουν και να λύσουν το πρόβλημα πριν σας δημιουργηθούν και επιπλέον ζημιές.

Οι πιο συχνοί τύποι μίζας και η διαδικασία εγκατάστασής τους σε περίπτωση βλάβης

Είναι λογικό πως για κάθε τύπο αυτοκινήτου υπάρχει και διαφορετικό είδος μίζας. Αυτό σημαίνει ότι είτε είναι κλασικού τύπου και λειτουργούν με την βοήθεια κλειδιού, είτε είναι αυτόματοι και λειτουργούν με την συνλειτουργία του immobilizer. Όποιος και αν είναι ο τύπος μίζας που έχει το αμάξι σας, θα πρέπει να έχετε μια ιδέα για το τι ζημιές και φθορές μπορεί να προκληθούν από την μη ορθή χρήση του.

Αν συνειδητοποιήσετε ότι η μίζα σας αρχίζει να υπολειτουργεί, απευθυνθείτε στον μηχανικό. Όταν ο μηχανικός σας εντοπίσει το πρόβλημα, τότε θα αποσυνδέσει την μπαταρία του αυτοκινήτου, θα σηκώσει το όχημα με το αναβατόριο, και θα αποσυνδέσει το καλώδια της υπάρχουσας μίζας. Έπειτα ξεβιδώνει την παλιά μίζα και τοποθετεί την καινούργια σφίγγοντας εξαρχής τα μπουλόνια και συνδέοντας την καλωδίωσή της. Τέλος κατεβάζει το όχημα χαμηλά και συνδέει την μπαταρία για να τεστάρει ότι όλα πήγαν καλά. Μπορεί να ακούγεται σαν μια απλή διαδικασία αλλά η αλήθεια είναι ότι μπορεί να διαρκέσει μέχρι και μερικές ώρες για να ολοκληρωθεί.

Βρίσκοντας την καλύτερη μίζα αυτοκινήτου της αγοράς

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας πολύ καλής μίζας; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μίζας στα οποία πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση; Πότε πρέπει να αλλαχθεί μια μίζα;

Αν όλες οι παραπάνω ερωτήσεις τριγυρίζουν στο μυαλό σας τον τελευταίο καιρό, τότε είναι σίγουρο ότι έχετε καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά τελευταία με το αυτοκίνητό σας. το πιο πιθανό σενάριο είναι να βάζετε το κλειδί στην μίζα και να χρειάζονται περισσότερες από μία φορά για να πάρει μπρος το αμάξι σας. αυτό σημαίνει ότι η μίζα έχει φθαρεί και ότι έχει έρθει ο καιρός να την αντικαταστήσετε. αυτή είναι σίγουρα μια διαδικασία που πρέπει να κάνει ένα ειδικός στον τομέα των αυτοκινήτων, αλλά καλό είναι να έχετε και εσείς μια ιδέα για το τι είδους μίζα θα βάλει και για το αν είναι τόσο ανθεκτική όσο πρέπει.  κάνοντας μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο θα βρείτε πληροφορίες για τις μίζες και για το ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά στα οποία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση. όταν τα εντοπίσετε, μην χάσετε χρόνο και συζητήστε τα με τον ειδικό στον χώρο του αυτοκινήτου για να είστε σίγουροι ότι θα κάνει την καλύτερη επιλογή.

Πηγές: https://www.antallaktikaexartimata.gr/exartimaton-aftokiniton/miza.html

https://traction.gr/chrisima-ti-symvainei-otan-gyrnas-to-kleidi-ston-diakopti-tis-mizas-video/