Την μεταρρυθμιστική ατζέντα προτάσσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα εστιάσει στην ανάγκη επιτάχυνσης μιας σειράς αλλαγών. «Πρέπει να είμαστε μια κυβέρνηση σκληρής δουλειάς και μετρήσιμου αποτελέσματος» είναι το μήνυμα που εκπέμπεται, με τους υπουργούς να παραλαμβάνουν τους μπλε φακέλους με τις προτεραιότητες και το χρονοδιάγραμμα.

Αδιαμφισβήτητα το βάρος θα πέσει στην οικονομία και αυτό είναι κάτι που θα τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως το πρώτο υπουργείο που θα επισκεφθεί (σήμερα το απόγευμα) είναι το Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ θα ακολουθήσουν επισκέψεις σε περίπου δέκα υπουργεία μέσα στον επόμενο μήνα.

Παράλληλα από το Μέγαρο Μαξίμου έμφαση δίνεται και στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων σε κρίσιμους τομείς όπως η παιδεία, η υγεία, η δικαιοσύνη και ο εκσυγχρονισμός του κράτους. Και τα πρόσωπα που έχουν κληθεί να αναλάβουν αυτές τις δύσκολες αποστολές είναι τέσσερα:

-Στο υπουργείο Υγείας ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναλαμβάνει ένα φιλόδοξο εγχείρημα: την αναμόρφωση του ΕΣΥ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο στοίχημα της κυβέρνησης και το σχέδιο της επόμενης ημέρας προβλέπει 10.000 προσλήψεις στην υγεία (οι 1000 στο ΕΚΑΒ), εκσυγχρονισμό 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής και δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους πολίτες.

-Στο υπουργείο Παιδείας ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ένας από τους πλέον πετυχημένους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης, αναλαμβάνει ένα νέο κρίσιμο πόστο. Πρόκειται για ένα πρόσωπο με κεντρώο προφίλ που εκτιμάται πως μπορεί να μιλήσει σε ένα ευρύτερο ακροατήριο, ώστε να τρέξουν μια σειρά απο σημαντικές αλλαγές. Έμφαση δίνεται στο «ψηφιακό σχολείο» με τους 36.000 διαδραστικούς πίνακες και τις νέες μεθόδους διδασκαλίας. Με τον Κ. Πιερρακάκη να τονίζει χθες πως στόχος είναι το Παιδείας να γίνει το πρώτο πλήρως ψηφιακό υπουργείο.

-Στο υπουργείο Εσωτερικών η Νίκη Κεραμέως θα πρέπει να προχωρήσει σε μία σειρά κινήσεων για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και την αντιμετώπιση μακροχρόνιων παθογενειών. Η νέα υπουργός καλείται να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα για ένα κράτος αποτελεσματικό και φιλικό στον πολίτη. Στο πακέτο των μέτρων που προωθούνται είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας προσλήψεων μέσω του ΑΣΕΠ, το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα αλλά και η αξιολόγηση σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης.

-Στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο Γιώργος Φλωρίδης έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των καθυστερήσεων, που ταλαιπωρούν τους πολίτες. Κεντρικός στόχος είναι η επιτάχυνση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ( λιγότερες από 500 μέρες) και η εκκαθάριση εκκρεμών υποθέσεων. Από πολιτική σκοπιά η επιλογή του κ. Φλωρίδη – που στο παρελθόν είχε διατελέσει υπουργός του ΠΑΣΟΚ- δείχνει την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συνεχίσει τα «ανοίγματα».

Ο κοινοβουλευτικός σχεδιασμός

Την Δευτέρα θα γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών και θα ακολουθήσουν οι προγραμματικές δηλώσεις από τις 7 έως τις 9 Ιουλίου, όπου θα παρουσιαστεί ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης. Το πρώτο νομοσχέδιο που θα πάρει το δρόμο για την Βουλή αφορά στην επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους και θα ακολουθήσει το οικονομικό νομοσχέδιο, στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλες οι προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας. Παράλληλα από την Βουλή θα περάσει η ρύθμιση για την επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στον έλεγχο του δημοσίου.

naftemporiki.gr