Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δημόσιες παρεμβάσεις του να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και να μην προεξοφλεί ως δεδομένη την αυτοδυναμία της ΝΔ στις κάλπες της 25ης Ιουνίου, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει προχωρήσει στον σχεδιασμό του για την επόμενη μέρα.

Λαού… θέλοντος, γνωρίζει καλά ότι πιθανόν να κληθεί αμέσως να σχηματίσει τη νέα του κυβέρνηση και να προχωρήσει στις πρώτες του κινήσεις για τη νέα τετραετία. Το στίγμα των προθέσεών του το έχει ήδη δώσει, τόσο όσον αφορά τα πρόσωπα του υπουργικού συμβουλίου, τις νέες δομές και τον τρόπο λειτουργίας τους, όσο και τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα λάβει με την (επαναν)ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.

Όσον αφορά τη στελέχωση της νέας κυβέρνησης, θα υπάρξουν αρκετές αλλαγές και θα δοθούν ευκαιρίες σε νέα πρόσωπα να δοκιμαστούν, αλλά και σε τ. υπουργούς να συνεχίσουν το έργο τους με άλλο χαρτοφυλάκιο.

Στο νέο υπουργικό συμβούλιο θα υπάρχουν περισσότερες γυναίκες και, όπως έχει διαμηνύσει ο κ. Μητσοτάκης, «δεν θα είναι μία κυβέρνηση ισορροπιών, ούτε θα έλεγα ότι μετράει τόσο πολύ και στο δικό μου το μυαλό η σταυροδοσία. Δεν μας απασχολεί αν θα γέρνουμε από τη μία ή την άλλη πλευρά, αλλά πώς θα προχωρούμε όλοι μαζί μπροστά. Θα είναι μια κυβέρνηση ενός κόμματος αλλά όχι ενός μόνο χρώματος», προαναγγέλλοντας την αξιοποίηση στελεχών που δεν ανήκαν παλαιότερα στη ΝΔ.

Μάλιστα, όλοι οι υπουργοί, πάντα με την προϋπόθεση η ΝΔ να είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση, στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο θα λάβουν έναν μπλε φάκελο με τον προγραμματισμό του επόμενου έτους και με τις υπάρχουσες εκκρεμότητες.

Μετακινήσεις αρμοδιοτήτων

Επίσης, θα υπάρξουν αλλαγές και στην οργάνωση και δομή της κυβέρνησης. Μία από αυτές θα είναι η σύσταση ξεχωριστού υπουργείου με αντικείμενα την οικογένεια, την ισότητα, τη δημογραφική και τη στεγαστική πολιτική, ενώ θα υπάρξουν εσωτερικές μετακινήσεις αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργείων. Μεταξύ άλλων, υπάρχει η σκέψη να συσταθεί ένα υπερυπουργείο με αυξημένες αρμοδιότητες, που θα έχει τον συντονισμό των υπόλοιπων υπουργείων και θα αναφέρεται αποκλειστικά στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Παράλληλα, μελετάται η πιθανότητα συγχώνευσης του υπουργείου Εσωτερικών με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, καθώς και το σπάσιμο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ώστε οι υποδομές να συγχωνευτούν πιθανότητα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και οι μεταφορές να αποτελέσουν ανεξάρτητο υπουργικό χαρτοφυλάκιο.

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει προς ψήφιση η νέα κυβέρνηση στη Βουλή θα είναι η επικαιροποίηση του «επιτελικού κράτους». Ήταν το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και το 2019 και αφορά τον τρόπο με τον οποίο οργανώνεται η κεντρική διοίκηση του κράτους, η κατανομή αρμοδιοτήτων, ο έλεγχος των υπουργείων και η οργάνωση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το δεύτερο νομοσχέδιο, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι ένα νομοσχέδιο οικονομικού χαρακτήρα, στο οποίο θα αποτυπώνονται οι προτεραιότητες της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης. Όπως έκανε γνωστό ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή συνέντευξη στο Star, ενδεχομένως και πριν τις διακοπές του Αυγούστου θα έχει ψηφιστεί ένα μεγάλο οικονομικό νομοσχέδιο στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και θα νομοθετηθούν όλες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης, με ορίζοντα τετραετίας. «Για να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι αυτά τα οποία λέμε θα τα κάνουμε και να έχουμε έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη τον οποίο όλοι θα πρέπει να ακολουθήσουμε», ανέφερε.

Επίσης, από τους πρώτους νόμους που σχεδιάζει να αλλάξει ο πρόεδρος της ΝΔ αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού. Το πρώτο, «δειλό», βήμα που έγινε στις εκλογές του Μαΐου, να ακολουθηθεί από άλλα, αίροντας τους πολλούς περιορισμούς που υφίστανται σήμερα.

euro2day.gr