Η Ινδία πανηγυρίζει την είσοδο της στο κλειστό κλαμπ των χωρών που έχουν πραγματοποιήσει πετυχημένη αποστολή προσεδάφισης στη Σελήνη καθιστώντας την ως μια σημαντική ανερχόμενη διαστημική δύναμη που θα παίξει ρόλο στην κούρσα της κατάκτησης και κυρίως εκμετάλλευσης του φυσικού μας δορυφόρου. Επιτυχημένες προσσεληνώσεις έχουν κάνει μέχρι σήμερα μόνο τρεις άλλες χώρες, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Κίνα. Η πρώτη απόπειρα της Ινδίας, πριν από τέσσερα χρόνια, απέτυχε όταν το προσωπικό εδάφους έχασε την επαφή με το διαστημόπλοιο λίγο πριν από την άφιξή του στη Σελήνη.

Στις 15:32 ώρα Ελλάδας της Τετάρτης η σεληνάκατος Vikram της Ινδίας προσεδαφίστηκε ομαλά στην επιφάνεια του νότιου πόλου της Σελήνης. Το σκάφος που στα σανσκριτικά σημαίνει «Γενναιότητα», καθώς και ένα ρόβερ, το ρομποτάκι Pragyan (το όνομα σημαίνει «Σοφία») θα εξερευνήσουν την επιφάνεια της Σελήνης αλλά και το υπέδαφος της με ένα από τους βασικούς στόχους να είναι ο εντοπισμός νερού σε παγωμένη μορφή.

Σειρά ερευνών και αποστολών έχουν υποδείξει την ύπαρξη νερού σε παγωμένη μορφή στο Νότιο Πόλο της Σελήνης και στο υπέδαφος κρατήρων ή άλλων σημείων που συνήθως δεν τα βλέπει το ηλιακό φως. Η παρουσία του παγωμένου νερού είναι κρίσιμη αφού η εξαγωγή και διαχείριση του αναμένεται να αποτελέσει ένα από τους πιο κρίσιμους παράγοντες στην μόνιμη παρουσία ανθρώπων στη Σελήνη. Οι διαστημικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι μπορούν να αξιοποιήσουν το παγωμένο νερό για παροχή πόσιμου νερού, οξυγόνου αλλά και καυσίμων για πυραύλους στις αρχικά σε βάσεις και αργότερα σε αποικίες που θα δημιουργηθούν στη Σελήνη.

Η διαστημική υπηρεσία της Ινδίας ISRO έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες εικόνες της περιοχής που προσεδαφίστηκε το Vikram. Όλα φαίνεται να λειτουργούν καλά στο σκάφος και μένει τώρα να γίνει η προσπάθεια απελευθέρωσης του ρόβερ και να διαπιστωθεί αν και αυτό λειτουργεί όπως πρέπει για να ξεκινήσουν οι προγραμματισμένες εργασίες και έρευνες.

πηγή φωτό ISRO

Τη διαδικασία της προσσελήνωσης παρακολουθούσε ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι ο οποίος βρίσκεται στη Νότιο Αφρική στη σύνοδο των χωρών BRICS και μόλις το σκάφος πάτησε το έδαφος της Σελήνης πραγματοποίησε διάγγελμα για αυτήν την επιτυχία της χώρας του μιλώντας τόσο στα ινδικά όσο και στα αγγλικά.

Naftemporiki.gr