Καθοριστικές -για αρκετούς λόγους- θα είναι για τις εθνικές ομάδες οι δύο τελευταίες αγωνιστικές της προκριματικής φάσης του Euro 2024, που είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν από 16 έως και 21 Νοεμβρίου.

Υπάρχουν ακόμα μεγάλες ομάδες που κινδυνεύουν να μείνουν εκτός του μεγάλου ποδοσφαιρικού φεστιβάλ της Γερμανίας. Η «οικοδέσποινα» της τελικής φάσης Γερμανία μαζί με τις, Αυστρία, Βέλγιο, Αγγλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Σκωτία, Ισπανία και Τουρκία είναι οι εννέα ομάδες που έχουν ήδη εξασφαλίσει θέση.

Αφού έχασε τα δύο τελευταία Παγκόσμια Κύπελλα, Ρωσία 2018 και Κατάρ 2022, και μετά την ήττα από την Αγγλία στο Γουέμπλεϊ (3-1), η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία... φοβάται μήπως δεν μπορέσει να υπερασπιστεί τον τίτλο της. Αν και έχει παίξει ένα παιχνίδι λιγότερο από την Ουκρανία, η Ιταλία είναι πλέον 3η στον όμιλο 3 βαθμούς πίσω από την ουκρανική ομάδα, με την Αγγλία να προηγείται και να έχει ήδη προκριθεί.

Μια άλλη μεγάλη που δεν έχει ακόμα μαθηματικά ασφαλή θέση είναι η Ολλανδία, 2η στον 2ο όμιλο μετά την ήδη προκριμένη Γαλλία. Η νίκη επί της Ιρλανδίας στο Άμστερνταμ θα δώσει στην Ολλανδική ομάδα το εισιτήριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ισοβαθμεί με την Ελλάδα στους 12 βαθμούς, αλλά η εθνική μας έχει ένα παιχνίδι περισσότερο και η ισοβαθμία ευνοεί τους «Ορανιε».

Η Κροατία, δευτεραθλήτρια στη Ρωσία 2018 και τρίτη στο Κατάρ 2022, επίσης δεν έχει προκριθεί ακόμα. Δύο παιχνίδια πριν το τέλος της προκριματικής φάσης και την Τουρκία ήδη με την θέση της ασφαλή, στον 4ο όμιλο, Ουαλία και Κροατία ισοβαθμούν σε 10 βαθμούς. Την 9η μέρα Αρμενία-Ουαλία και Λετονία-Κροατία. Και τη 10η και τελευταίο, Κροατία-Αρμενία και Ουαλία-Τουρκία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ