«Παρτίδες» με την Εφορία ανοίγουν οι ιδιοκτήτες με παραθαλάσσια οικόπεδα, εξοχικές κατοικίες και ακίνητα φιλέτα σε πάνω από 2.000 περιοχές της χώρας που μπαίνουν από το 2024 για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα βάζοντας «φωτιά» στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα αυξηθεί έως και 200%.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τουλάχιστον 180 – 200 εκατ. ευρώ θα είναι τα παραπάνω έσοδα που θα έρθουν στα κρατικά ταμεία καθώς τα περισσότερα από αυτά τα ακίνητα βρίσκονται σε οικισμούς εκτός σχεδίου με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αξιόπιστα συγκριτικά στοιχεία για την αξία των κτισμάτων των οικοπέδων και των αγροτεμαχίων και ως εκ τούτου να υποφορολογούνται.

Έτσι με τις νέες αντικειμενικές αξίες θα καταργηθεί το σημερινό καθεστώς με την κατά προσέγγιση και σε πολλές περιπτώσεις αυθαίρετο προσδιορισμό των τιμών της Εφορίας και οι ιδιοκτήτες και αγοραστές θα καταβάλλουν τους φόρους που πληρώνουν οι φορολογούμενοι με ανάλογης αξίας ακίνητα εντός του αντικειμενικού συστήματος.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας μέσα στο 2024 θα ενταχθούν στον αστερισμό των αντικειμενικών αξιών οι τελευταίες 2.167 περιοχές που αντιστοιχούν στο 1,5% της επικράτειας και εντοπίστηκαν μέσω της τελευταίας απογραφής από τη Στατιστική Αρχή το 2021.

Αναλυτικότερα η λίστα περιλαμβάνει τις ακόλουθες περιοχές:

Αττική: Από τη Βάρκιζα έως τα Λεγραινά, Αγία Μαρίνα, Άγιος Νικόλαος, Χάρακας, Δασκαλειό, περιοχές από το Πόρτο Ράφτη έως την περιοχή του Θορικού, περιοχές στην παραλιακή ζώνη Ασπροπύργου, όλες οι περιοχές στα νησιά της Σαλαμίνας, των Κυθήρων και στην Αίγινα οι περιοχές Πέρδικα, Μεσαγρός, Σουβάλα κ.ά.

Θεσσαλονίκη: Περιοχές πλησίον της συμπρωτεύουσας και οικισμοί που βρίσκονται προς τον Λαγκαδά.

Αχαΐα: Όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές, μεταξύ αυτών Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Τράπεζα, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος, Βραχναίικα κ.ά.

Κρήτη: Περιοχές παραθαλάσσιων οικισμών και στους τέσσερις νομούς

Μεσσηνία: Όλες οι παραλιακές περιοχές μέχρι και το Καλό Νερό.

Καρδίτσα: Λουτρά Σμοκόβου, Λουτροπηγή, Μαυρομμάτι, Βλάσι κ.ά.

Τρίκαλα: Περτούλι, Ελάτη, Πύλη, Καστράκι, Φαρκαδώνα, Τρυγώνα, Μεγαλοχώρι κ.ά.

Ηλεία: Κυλλήνη, Ανδραβίδα και οι παραθαλάσσιες περιοχές του νομού, όπως επίσης και η Αρχαία Ολυμπία.

Κορινθία: Οι παραλιακές περιοχές από το Περιγιάλι έως το Λέχαιο και νοτιοανατολικά των Ισθμίων.

Αιτωλοακαρνανία: Οι περιοχές που γειτνιάζουν με τη Λίμνη Τριχωνίδα, Θέρμο, Καινούργιο, Αγγελόκαστρο, Αστακός κ.ά.

Άρτα: Τζουμέρκα, Γ. Καραϊσκάκης, Κομμένο, Κομπότι κ.ά.

Θεσπρωτία: Τα ορεινά χωριά του Σουλίου.

Πρέβεζα: Λούτσα, Βράχος, Κανάλι, Λούρος, Καναλάκι, Μαργαρίτι, Γαρδίκι κ.ά.

Φλώρινα: Αμύνταιο, Άγιος Παντελεήμονας, Πρέσπες, Φιλώτας, Δροσοπηγή, Πισοδέρι, Κρυσταλλοπηγή, Μελίτη κ.ά.

Ημαθία: Σέλι, Πλατύ, Βεργίνα, Νέα Νικομήδεια, Άγιος Γεώργιος κ.ά.

Κιλκίς: Ειδομένη, Εύζωνοι, Αξιούπολη, Καστανιές, Γουμένισσα κ.ά.

Σέρρες: Πρώτη, Αμφίπολη, Χρυσοπηγή, Προμαχώνας, Κερκίνη, Ηράκλεια, Λουτρά, Στρυμονικό, Αλιστράτη κ.ά.

Χαλκιδική: Οι παραλιακές περιοχές της Κασσάνδρας, στο ύψος των οικισμών Σκάλα Φούρκας, Ποσείδι και τα παραλιακά μέρη από Νέα Καλλικράτεια έως παραλία Διονύσου.

Έβρος: Οικισμοί κοντά σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο και Σουφλί και περιοχές παραθαλάσσιων οικισμών.

Ροδόπη: Παραθαλάσσιες περιοχές του νομού.

Ζάκυνθος: Παντοκράτορας, Καταστάρι, Βολίμες, Βανάτο, Κερί, Καλαμάκι, Βασιλικός κ.ά.

Κεφαλονιά: Ληξούρι, Πάστρα, Σάμη, Φισκάρδο, Κεραμειές, Βασιλικιάδες κ.ά.

Ιθάκη: Βαθύ κ.ά.

Κέρκυρα: Λευκίμμη, Περιβόλι, Μωραΐτικα, Πέλεκας, Γλυφάδα, Παλαιοκαστρίτσα, Κασσιόπη, Στρογγύλη κ.ά.

Λευκάδα: Πόρτο Κατσίκι, Καλαμίτσι, Άγιος. Νικήτας, Καρυά, Πινακοχώρι, Τσουκαλάδες κ.ά.

Κυκλάδες: Περιοχές εκτός ορίων οικισμών όπου έχουν ανεγερθεί ακίνητα με όρους εκτός σχεδίου δόμησης

Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι, Κάλυμνο, Κως: Όλοι οι οικισμοί που είναι εντός σχεδίου πόλεως.

Ρόδος: Περιοχές της πόλης της Ρόδου, Ιαλυσός, Αφάντου και άλλοι οικισμοί.

Ποιοι φόροι επηρεάζονται

Η ένταξη στο σύστημα θα φέρει αυτόματα αναπροσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ, τους φόρους μεταβίβασης, τον ΤΑΠ, τα τεκμήρια διαβίωσης και το τεκμαρτό εισόδημα και σε τέλη και εισφορές που υπολογίζονται με βάση την αντικειμενική αξία.

Ειδικότερα επηρεάζονται:

Ο ΕΝΦΙΑ που προκύπτει με βάση κλίμακα τιμών ζώνης και συντελεστών προσδιορισμού και εκτιμάται ότι θα κάνει άλμα ως και 200%.

Ο φόρος μεταβίβασης. Η αγορά ακινήτου γίνεται ακριβότερη καθώς επί της αντικειμενικής τιμής επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 3% από το πρώτο ευρώ εκτός και αν πρόκειται για αγορά πρώτης κατοικίας για την οποία ισχύει αφορολόγητο όριο ύψους 200.000 ευρώ για άγαμο, 250.000 ευρώ για έγγαμο και προσαύξηση κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα.

Οι φόροι γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών.

Τα τεκμήρια διαβίωσης. Η εφορία υπολογίζει ένα ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα για κατοχή και εκμίσθωση κατοικίας καθώς και για δωρεάν παραχώρηση με συντελεστές επί της αντικειμενικής αξίας. Επίσης αναπροσαρμόζεται το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από εκμίσθωση η δωρεάν παραχώρηση χρήσης ακινήτου και τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης επαγγελματικής στέγης καθώς υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής αξίας

Οι ειδικοί φόροι και τέλη, όπως το δημοτικό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) σε κτίσματα και οικόπεδα με συντελεστές 0,25-0,35‰ επί της αντικειμενικής αξίας, ο δημοτικός φόρος και το φόρος υπέρ Νομαρχιακών Ταμείων με συντελεστές 3% και 7% αντίστοιχα επί του φόρου μεταβίβασης, ο φόρος ανταλλαγής- συνένωσης οικοπέδων με 1,5 %, το φόρο διανομής ακινήτων με 0,75%, ο δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων 3 % επί του φόρου μεταβίβασης κ.ά

Τα πρόστιμα: Με βάση την αντικειμενική αξία υπολογίζονται τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης και κατασκευής αυθαιρέτων κτισμάτων και οι εισφορές 10%-50% σε γη και έως 25% σε χρήμα για ένταξη σε σχέδια πόλεων.

powergame.gr