Από ελλείψεις προσωπικού κυρίως αλλά και κτιριακά προβλήματα «πάσχουν» τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και οι δομές πρόνοιας στην πολύπαθη Θεσσαλία, σύμφωνα με την καταγραφή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Προς τη στήριξη των πληγέντων την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023, στις 8:30 πμ, έχει προγραμματιστεί μεγάλη μαζική Πανελλαδική συγκέντρωση στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και πορεία «Σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας – Πρόνοιας – ΕΚΑΒ» στην Κεντρική Πλατεία της πόλης όπου θα γίνουν ομιλίες όλων των παρευρισκόμενων φορέων.

Η κατάσταση των δομών έτσι όπως την περιγράφει η ΠΟΕΔΗΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΛΑΡΙΣΑΣ: Στο Νοσοκομείο υπάρχουν 24 κλίνες ΜΕΘ με 54 Νοσηλευτές ενώ έπρεπε να είναι 72. Από αυτούς τους 54 οι 5 είναι ειδικευόμενοι και οι 12 επικουρικοί. Οι μόνιμοι 36. Κλείνουν 6 κλίνες ΜΕΘ άμεσα και 8 στα τέλη Φεβρουαρίου για να είναι ασφαλείς. Στα χειρουργεία λειτουργούν 8 αίθουσες από τις 14. Οι υπόλοιπες δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Γι’ αυτές που ήδη λειτουργούν επίσης χρειάζονται νοσηλευτικό προσωπικό για το αναισθησιολογικό τμήμα και για την αποστείρωση, καθώς και βοηθητικό προσωπικό.

Στο αιμοδυναμικό τμήμα έχουν ζητήσει δεύτερο Στεφανιογράφο γιατί αυτός που έχουν δεν καλύπτει τις ανάγκες. Στη ΜΕΘ Παίδων άρχισαν οι εργασίες και θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες κατασκευής της. Υπάρχουν αρκετές ελλείψεις σε πολλές ειδικότητες προσωπικού και ιδιαίτερα Νοσηλευτικού. Το 30% του προσωπικού είναι με συμβάσεις.

Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ: Στο Νοσοκομείο υπάρχουν ελλείψεις σε όλες τις ειδικότητες του Υγειονομικού προσωπικού. Αρκετοί από τους εργαζόμενους είναι με συμβάσεις. Υπάρχουν 10 κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν όλες. Οι 6 αίθουσες χειρουργείων λειτουργούν κανονικά. Δεν υπάρχει αναμονή. Υπάρχει Έλλειψη χρηματοδότησης. Έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός από την περιφέρεια για την συνδετήρια πτέρυγα έχει επιλεγεί ανάδοχος και βρίσκεται στο προσυμβατικό έλεγχο από το ελεγκτικό συνέδριο προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση και να ξεκινήσει το έργο. Η ενεργειακή αναβάθμιση θα ξεκινήσει σε λίγο καιρό, καθώς επίσης η ανακαίνιση των ΤΕΠ. Αναγκαία η τροποποίηση του οργανισμού, με αύξηση των οργανικών θέσεων.

Γ.Ν. ΒΟΛΟΥ: Το κυριότερο πρόβλημα στο Νοσοκομείο είναι ότι έχουν μείνει με έναν Ογκολόγο. Είχαν 3 από τους οποίους οι 2 παραιτήθηκαν. Στο νοσηλευτικό προσωπικό οι περισσότεροι που υπηρετούν είναι με συμβάσεις. Η ΜΕΘ έχει 8 κλίνες που λειτουργούν όλες. Στα χειρουργεία δεν υπάρχει πρόβλημα. Κτιριακά προβλήματα υπάρχουν σε κάποια τμήματα αλλά γίνονται συντηρήσεις.

Γ.Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Υπάρχει έλλειψη ιατρικού προσωπικού με πιο σημαντική, Νεφρολόγους, Ακτινολόγους, Αναισθησιολόγους, Καρδιολόγους και Παθολόγους. Υπάρχει επίσης έλλειψη από Μαίες και μεγαλύτερη σε τεχνικό προσωπικό. Μικρή αναμονή στα χειρουργεία Οφθαλμολογικής λόγω της μεγάλης ζήτησης. Υπάρχουν 6 κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν κανονικά όλες. Κτιριακά υπάρχουν κάποια προβλήματα αλλά το Νοσοκομείο είναι σε διαδικασία ενεργειακής αναβάθμισης.

Γ.Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ: Το Νοσοκομείο είναι καλυμμένο από προσωπικό. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι υπάρχει αρκετό επικουρικό προσωπικό. Υπάρχει έλλειψη από ΩΡΛ. Υπάρχουν 12 κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν κανονικά. Το κτίριο είναι καινούργιο και δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Κ.Υ. ΠΑΛΑΜΑ: Το Κ.Υ. έχει μετεγκατασταθεί σε ένα ωδείο μετά την πλημμύρα. Δεν υπάρχει βραχεία νοσηλεία. Δεν υπάρχει κάποιος χώρος για να ξεκουραστεί ένας γιατρός στην εφημερία. Στα περιφερειακά ιατρεία υπάρχει πρόβλημα καθότι μετακινούνται οι γιατροί στο Κ.Υ. Καρδίτσας, στο Κ.Υ. Λάρισας και στο Κ.Υ. Μουζακίου. Το Νοσηλευτικό προσωπικό που υπηρετεί δεν φτάνει να καλύπτονται οι βάρδιες γιατί εργάζονται άτομα με ΚΕΠΑ και δουλεύουν μόνο το πρωί με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν άτομα για βράδυ. Το Ακτινολογικό στεγάζεται σε κοντέινερ έξω σε προαύλιο χώρο. Το ίδιο και το μαιευτικό προσωπικό. Οι επισκέπτες υγείας είναι στο διάδρομο.

Κ.Υ. N.ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ: Δεν υπάρχουν μικροβιολογικά εργαστήρια. Παραμένουν κλειστά με απόφαση που δόθηκε. Στα Πληρώματα ασθενοφόρων μεγάλες οι ελλείψεις. Το Νοσηλευτικό έχει πολλά κενά γιατί υπάρχουν πολλές συνταξιοδοτήσεις και καλύπτονται με επικουρικό προσωπικό και μετακινήσεις από άλλα Νοσοκομεία. Τα οδοντιατρικά τμήματα είναι κλειστά στο 70%. Στο Ιατρικό προσωπικό υπάρχει έλλειψη κυρίως στα νησιά Σκιάθο και Σκόπελο. Το Τεχνικό προσωπικό καλύπτεται από εταιρείες. Προβλέπεται από το ταμείο ανάκαμψης ανακαινίσεις και κτιριακές διορθώσεις.

Κ.Υ. Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ: Το σημαντικότερο πρόβλημα στα Κ.Υ. Ν. Λάρισας είναι ότι δεν υπάρχει κάλυψη του ΕΚΑΒ. Μεγάλη είναι και η υποστελέχωση. Οι Γιατροί ειδικοτήτων δεν επισκέπτονται τα Κ.Υ. Επίσης δεν λειτουργούν Οδοντιατρεία. Όσων αφορά τα Ιατρικά μηχανήματα είναι όλα απαρχαιωμένα και υπολειτουργούν. Υπάρχει θέρμανση αλλά όλα τα Κ.Υ. χρειάζονται ανακαινίσεις γιατί υπάρχουν και κτιριακά προβλήματα.

Κ.Υ. Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ: Υπάρχει έλλειψη Νοσηλευτικού προσωπικού. δεν έχει προσωπικό να καλύψουν τις 24ωρες βάρδιες. Περίπου 15 άτομα κάνουν βάρδιες. Υπολειτουργεί το Ακτινολογικό και το Μικροβιολογικό λόγω έλλειψης ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού. Χρειάζεται Καρδιολόγος και Ορθοπεδικός. Το κτίριο είναι παλιό έχουν γίνει κάποιες παρεμβάσεις και προσπαθούν να βάλουν φυσικό αέριο.

Κ.Υ. Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε Ιατρικό προσωπικό. Δεν έχουν κυρίως Παθολόγο, Καρδιολόγο, Οφθαλμίατρο και Ακτινολόγο και οι ανάγκες καλύπτονται από Γενικούς Ιατρούς άλλων Κέντρων Υγείας. Υπάρχει έλλειψη Νοσηλευτικού προσωπικού. Το Ακτινολογικό τμήμα υπολειτουργεί με έναν χειριστή που μετακινείτε. Ενώ υπάρχει Γυναικολόγος Ιατρός δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει υπέρηχος. Στο Διοικητικό προσωπικό δεν υπάρχει και την διοικητική δουλειά την κάνουν οι Νοσηλεύτριες του Κ.Υ. Κτιριακά προβλήματα υπάρχουν πολλά. Το κτίριο θέλει οπωσδήποτε ανακαίνιση.

Κ.Υ. ΠΥΛΗΣ: Υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού κυρίως Νοσηλευτικού. Από γιατρούς καλύπτονται και γενικά δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Στο κτίριο έχει γίνει ανακαίνιση και η θέρμανση λειτουργεί κανονικά.

ΚΚΠΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΑΡΙΣΤΕΥΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑ): Υπάρχουν γιατροί μόνο με συμβάσεις έργου με μπλοκάκι. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Για 66 περιθαλπόμενους το προσωπικό είναι 11 άτομα μόνιμα όλων των ειδικοτήτων και 12 άτομα με συμβάσεις που αν δεν ανανεωθούν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Δεν έχουν ιατρικά μηχανήματα. Το κτίριο χρειάζεται ανακαίνιση.

ΑΜΕΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ: Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Οι περιθαλπόμενοι είναι 100 και το προσωπικό είναι 50 άτομα όλων των ειδικοτήτων μαζί με το Διοικητικό προσωπικό. Δηλαδή κάτω από το όριο ασφαλείας. Επίσης 12 άτομα είναι με σύμβαση covid. Οι γιατροί είναι μόνο με σύμβαση έργου. Φύλαξη δεν υπάρχει, παρόλο που είναι μεγάλο το κτίριο και είναι εκτός πόλης. Δεν υπάρχουν ιατρικά μηχανήματα. και το κτίριο χρειάζεται ανακαίνιση.

ΚΚΠΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: Αυτή τη στιγμή λειτουργούν οριακά με συμβασιούχους που κάποια στιγμή εάν φύγουν το πρόβλημα θα είναι τεράστιο διότι δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό. Μεγάλη υποστελέχωση σε όλες τις ειδικότητες προσωπικού. Ακόμη και στην κουζίνα δεν υπάρχει μόνιμος μάγειρας. Το ιατρικό προσωπικό είναι με σύμβαση έργου και επικουρικοί. Δεν καλύπτονται οι θέσεις με μόνιμο προσωπικό. Το παράρτημα είναι Παίδων και έχουν ανάγκη περισσότερο από Παιδιάτρους. Επίσης δεν υπάρχουν χώροι ψυχαγωγίας εξωτερικά και εσωτερικά. Δεν υπάρχουν ιατρικά μηχανήματα. Έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής και δεν υπάρχει πρόβλεψη. Το κτίριο είναι του 1965 και έχουν κάνει ανακαινίσεις.

insider.gr