Η Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, στη ευρεία συνεδρίαση που πραγματοποίησε έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα να καλυφθούν οι ανάγκες των Δήμων σε προσωπικό και πόρους στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σε θέματα πολιτικής προστασίας.

Σημαντικά συμπεράσματα από την συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ παρουσία του Προέδρου της Δημοσθένη Κουπτσίδη και τους συμμετέχοντες να φτάνουν συνολικά τους 95. Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου λέγοντας:

«Βρισκόμαστε χρονικά λίγες ημέρες πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Η περίοδος αυτή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη καλύτερη οργάνωση της πυροπροστασίας στο επίπεδο του κάθε Δήμου.

Η νέα διάταξη για τους καθαρισμούς των οικοπέδων, η έγκαιρη κατανομή των πόρων πυροπροστασίας, η κάλυψη των αναγκών σε εποχικό προσωπικό πυροπροστασίας – τόσο σε αριθμό όσο και τη διάρκεια των συμβάσεων αυτών – η εξασφάλιση εξοπλισμού, μέσων και χειριστών μηχανημάτων, αποτελούν ζητήματα που θα πρέπει να εξετάσουμε άμεσα και να διεκδικήσουμε από τη πολιτεία τις καλύτερες δυνατές και άμεσες λύσεις.

Η σύσκεψη αυτή γίνεται σε συνέχεια της πρόσφατης συνεδρίασης της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ για το ίδιο θέμα, με σκοπό να έχουμε τις απόψεις και τις προτάσεις όλων των ΠΕΔ και των Δήμων της χώρας.

Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική τη συμμετοχή των προεδρείων των ΠΕΔ, των Επιτροπών Πολιτικής Προστασίας τους, των Δημάρχων ή των Αντιδημάρχων Πολιτικής Προστασίας, ώστε μέσα από μια ευρεία συμμετοχή και κατάθεση προτάσεων, να συνδιαμορφώσουμε το πλαίσιο των αναγκών και των διεκδικήσεων, που θα ενισχύσει και θα βελτιώσει την επιχειρησιακή μας ικανότητα».

Τα ζητήματα που αναφέρθηκαν ως ιδιαιτέρως κρίσιμα και τα οποία είναι επιτακτική ανάγκη να απαντηθούν άμεσα:

Η άμεση ανάγκη στελέχωσης των Δήμων με μόνιμο, κατάλληλα εξειδικευμένο προσωπικό, με αποκλειστικά καθήκοντα στο τμήμα της Πολιτικής Προστασίας.

Η πρακτική αδυναμία των Δήμων να αναλάβουν αρμοδιότητες χωρίς να εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση.

Η νέα ρύθμιση για τους καθαρισμούς οικοπέδωνγια την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της – Άρθρο 266 – Αντικατάσταση υποπερ. 26 περ. β παρ. Ι άρθρου 75 Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων

Ο συστημικός έλεγχος που διενεργεί στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού η Εθνική Αρχή Διαφάνειας στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος δράσης του Τομέα Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Επικοινωνιών της Μονάδας Επιθεωρήσεων και Ελέγχων ΕΑΔ.