Σε μουσείο αφιερωμένο στον πρωταγωνιστή της θρυλικής μάχης του Ελληνοιταλικού Πολέμου στο ύψωμα 731, Δημήτριο Κασλά, μετατρέπεται το πρώην Δημοτικό Σχολείο Πουρίου. Δημοπρατείται έργο συνολικού προϋπολογισμού 126.500 ευρώ που χρηματοδοτείται από τις δημόσιες επενδύσεις Leader του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.

Αφορά στη μετατροπή του συγκροτήματος πρώην δημοτικού σχολείου Πουρίου σε χώρο μνήμης για τη συλλογή του Δημητρίου Κασλά. Το πρώην δημοτικό σχολείο βρίσκεται σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 1450,57 τ.μ. μέσα στον οικισμό του Πουρίου και απαρτίζεται από πέντε κτίρια και τρία στέγαστρα. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

«Σε εποχή πολυκρίσης ενδυναμώνουμε την εθνική μας αυτογνωσία και ταυτότητα μέσα από την μελέτη της ιστορίας και των διαχρονικών της διδαγμάτων. Σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Ζαγοράς – Μουρεσίου Πατή Κουτσάφτη, την Εταιρία Ανάπτυξης Πηλίου, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 και τις τεχνικές μας υπηρεσίες δημιουργούμε ένα χώρο μνήμης με τη συλλογή του ηρωικού Ταγματάρχη Δημητρίου Κασλά» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Ο Δημήτριος Γ. Κασλάς ήταν ο Διοικητής του ηρωικού τάγματος ΙΙ/5 των Θεσσαλών μαχητών, που απέκρουσε στο ύψωμα 731, στην Κλεισούρα της Αλβανίας, παρουσία του ίδιου του Μουσολίνι, την «Εαρινή Επίθεση» το Μάρτιο του 1941. Στο ύψωμα 731 που η νεότερη ιστορία ονομάζει «Νέες Θερμοπύλες» συνετρίβησαν οι πανίσχυρες μεραρχίες των Ιταλών και στην ουσία μ’ αυτό τον τρόπο κρίθηκε ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος.