Σε χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκαν και φέτος οι εγγραφές στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά της Μαγνησίας, όπου συνολικά οι μαθητές εμφανίζονται να είναι λιγότεροι κατά 70.
Οι εγγραφές ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα 27 Μαρτίου και πλέον η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας διαθέτει τα απαιτούμενα στοιχεία.
Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Πολύζος ανέφερε πως «φέτος οι μαθητές που εγγραφήκαν στα Νηπιαγωγεία και θα παρακολουθούν από τον Σεπτέμβριο μαθήματα ως προνήπια, ανέρχονται στα 1.171, όταν πέρυσι ήταν 1.193, δηλαδή 23 λιγότερα. Σε ποσοστό αυτή η μείωση αγγίζει το 2%. Φαίνεται, λοιπόν πως ναι μεν υπάρχει μια μείωση, αλλά είναι πολύ μικρή. Συγκρίνοντας μάλιστα την περσινή με την προπέρσινη χρονιά θα δούμε πως οι εγγραφές στα Νηπιαγωγεία ήταν μειωμένες κατά 4%. Όσον αφορά στην Α’ τάξη στα Δημοτικά φέτος εγγράφηκαν 1.474 μαθητές, όταν πέρυσι ήταν 1.523, άρα μείωση κατά 49 άτομα. Και εδώ υπάρχει μια σχετική σταθεροποίηση. Ας ελπίσουμε η μεγάλη μείωση του μαθητικού δυναμικού που είχε παρατηρηθεί τα προηγούμενα χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης να σταματήσει».
Πέρυσι οι εκπρόθεσμες εγγραφές μαθητών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είχαν αγγίξει τις 126, ενώ κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και φέτος.
Παρά, όμως, τη σχετικά μικρή σταθεροποίηση που παρατηρείται φέτος στο μαθητικό δυναμικό της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι επιπτώσεις από τις μειώσεις των μαθητών τα προηγούμενα χρόνια, είναι δραματικές. Αρκεί να αναφερθεί πως στα χρόνια προ οικονομική κρίσης φοιτούσαν σε κάθε τάξη 2.000 μαθητές, γι’ αυτό και κάποια χρόνια οι μαθητές συνολικά στα Δημοτικά του νομού, άγγιζαν τις 12.000. Όμως, πλέον από τους 2.000 μαθητές για κάθε τάξη, έχουμε φτάσει στους 1.500, όπως δείχνουν τα στοιχεία τόσο από φέτος όσο και από τα λίγα προηγούμενα χρόνια.
Η μείωση του μαθητικού δυναμικού είναι έντονη στην περιφέρεια.
Όπως ανέφερε ο κ. Πολύζος, «υπάρχουν δεκαπέντε περίπου Νηπιαγωγεία και Δημοτικά τα τελευταία χρόνια τα οποία είτε καταργήθηκαν είτε βρίσκονται σε αναστολή. Για παράδειγμα σε αναστολή βρίσκονται τα Δημοτικά στη Μακρυράχη, το Πουρί. Ακόμη βλέπουμε ότι μέσα λίγα χρόνια μπορεί να βγουν σε αναστολή και Νηπιαγωγεία που μέχρι πρότινος είχαν μαθητές. Υπάρχει περίπτωση τα Νηπιαγωγεία στο Αερινό, στο Περίβλεπτο, να μην έχουν νήπια για να λειτουργήσουν και να τα θέσουμε σε καθεστώς αναστολής. Βέβαια η γεωγραφική θέση του σχολείου παίζει ρόλο. Άλλο είναι ένα νηπιαγωγείο στον κάμπο και άλλο στον ορεινό όγκο. Για παράδειγμα τα Νηπιαγωγεία στο Κεραμίδι, τη Βρύναινα, την Ανάβρα που έχουν πολύ λίγους μαθητές τα εξετάζουμε προσμετρώντας και τους γεωγραφικούς παράγοντες.
Η μόνη περιοχή της Μαγνησίας, όπου ο μαθητικός πληθυσμός δείχνει να κρατά και να μην έχει μείωση, όπως αλλού, είναι οι Βόρειες Σποράδες».

e-thessalia.gr