Ακόμα και κάμερες πάνω στους εφοριακούς επιστρατεύει η ΑΑΔΕ για τους ελέγχους που θα πραγματοποιούν σε πολίτες και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, οι έλεγχοι (εντός ή εκτός των επαγγελματικών εγκαταστάσεων των φορολογουμένων) θα μπορούν να καταγράφονται με κάμερες. Ωστόσο, για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων θα ενημερώνεται σχετικά ο φορολογούμενος ότι η επαφή που θα έχει με τους εφοριακούς ελεγκτές θα καταγραφεί.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την καταγραφή τόσο των φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων που θα γίνονται στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων όσο και των συναντήσεων φορολογουμένων με εφοριακούς υπαλλήλους στα γραφεία της ΑΑΔΕ.

Τα βίντεο των ελέγχων στα γραφεία των επιχειρήσεων θα τηρούνται για έξι μήνες και μετά θα καταστρέφονται. Αντίθετα, τα βίντεο με τις προγραμματισμένες συναντήσεις των ελεγκτών με τους φορολογούμενους στα γραφεία της ΑΑΔΕ θα διατηρούνται για πέντε χρόνια.

Μάλιστα, μπορεί να υπάρξουν και περιπτώσεις ελέγχων κατά τους οποίους η μετάδοση θα γίνεται… live στην Αίθουσα Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ, στις εγκαταστάσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ στο Μοσχάτο.

Σε συνδυασμό με τις κάμερες που θα φέρουν πάνω τους οι εφοριακοί θα υπάρχει απευθείας μετάδοση πληροφοριών (με φωτογραφίες και videos) από τα σημεία που ελέγχονται, π.χ. για μη έκδοση αποδείξεων, λαθρεμπόριο, παραεμπόριο και κάθε άλλη φορολογική ή τελωνειακή παράβαση.

Επεκτείνονται οι έλεγχοι

Με διάταξη του νομοσχεδίου, επεκτείνονται οι περιπτώσεις όπου εφαρμόζονται οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου για τον προσδιορισμό του εισοδήματος, με διάταξη που περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο. Οι τεχνικές αυτές βασίζονται σε στοιχεία όπως οι τραπεζικές καταθέσεις, οι δαπάνες σε μετρητά, η ρευστότητα του φορολογουμένου κ.ά.).

Ορίζεται ότι οι έμμεσες τεχνικές θα χρησιμοποιούνται σε ακόμη τρεις περιπτώσεις (πέρα από αυτές που ισχύουν ήδη), που είναι οι εξής:

• όταν δηλώνεται ζημία σε τρία τουλάχιστον συνεχόμενα έτη και δεν προκύπτει ο τρόπος χρηματοδότησης της επιχείρησης με τον οποίο καλύπτονται οι υποχρεώσεις της,

• όταν υπάρχει σημαντική αναντιστοιχία μεταξύ αγορών, πωλήσεων και αποθεμάτων,

• όταν ο συντελεστής μεικτού κέρδους που προκύπτει από τα δηλούμενα αποτελέσματα είναι διαφορετικός από αυτόν που προκύπτει βάσει των παραστατικών αγορών και πωλήσεων.

Οι έμμεσες τεχνικές εφαρμόζονται ήδη στις περιπτώσεις όπου δεν εφαρμόζονται τα λογιστικά πρότυπα ή ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας, καθώς και αν τα φορολογικά στοιχεία δεν προσκομιστούν στη Φορολογική Διοίκηση έπειτα από δύο προσκλήσεις (αντί για μία που ισχύει τώρα).

Υποχρεωτικά όλα τα στοιχεία στην ΑΑΔΕ

Θεσπίζεται υποχρεωτική ηλεκτρονική διαβίβαση των λογιστικών αρχείων στην ΑΑΔΕ. Οι εκπτώσεις φόρων και οι δαπάνες προς έκπτωση δεν λαμβάνονται υπόψη, αν τα παραστατικά στα οποία στηρίζονται δεν έχουν διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ, καθώς και ότι τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν μπορεί να είναι μικρότερα από τα έξοδα που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα.

newsbreak.gr