Με την αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα να πλησιάζει, ορισµένες λεπτοµέρειες της τελευταίας στιγµής ξεκαθαρίζουν, ενώ μαθαίνουμε ότι θα έχει εμπλοκή και το στρατηγείο της Λάρισας (φωτογραφία). Ήδη η Ελλάδα µε τη φρεγάτα «Υδρα» θα συµµετάσχει τόσο στην «Prosperity Guardian» όσο και στην υπό ευρωπαϊκή εποπτεία «Αγήνωρ».

Όπως σημειώνει η Καθημερινή (Βασίλης Νέδος) το «διπλό καπέλο» εξασφαλίζει τη γενικότερη κατεύθυνση της Αθήνας να βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση µε το Παρίσι, καθώς Ελλάδα και Γαλλία έχουν αρκετές κοινές απόψεις για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ελλάδα αποφάσισε να παραχωρήσει και το επιχειρησιακό στρατηγείο της Λάρισας, που είναι, άλλωστε, εντεταλµένο για ευρωπαϊκές επιχειρήσεις (Hellenic European Union Operations Headquarters EL EU OHQ).

Έγιναν και οι σχετικές επαφές µε την Ε.Ε. για το θέµα, όπως, άλλωστε, προβλεπόταν.

Την υψηλή εποπτεία της επιχείρησης «Αγήνωρ» για την Ερυθρά Θάλασσα θα έχει, σε αρχικό στάδιο τουλάχιστον, η Γαλλία, η οποία πέρα από τη διοίκηση θα προσφέρει και ένα στρατηγείο, το οποίο µαζί µε της Λάρισας θα λειτουργούν ως συντονιστικά κέντρα.

Αντιθέτως η Ιταλία, που αποτελεί µία από τις χώρες µε τις σηµαντικότερες ναυτικές δυνάµεις στην Ε.Ε., ακόµη δεν φαίνεται να έχει απαντήσει στο δίληµµα αν θα παράσχει κάποιο στρατηγείο ή περαιτέρω δυνάµεις για την επιχείρηση.

Βέβαια, επειδή στην Ε.Ε. οι συζητήσεις δεν σταµατούν ποτέ, µια τέτοια εξέλιξη δεν θα πρέπει να αποκλείεται.

Οι Γερµανοί, επίσης, φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να συµµετάσχουν στην επιχείρηση µε φρεγάτα κλάσης «Sachsen» F-214, που αποτελεί από τα πιο σύγχρονα πολεµικά πλοία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, µε αυξηµένες δυνατότητες αεράµυνας, ως εκ τούτου κατάλληλη για την επιχείρηση που σχεδιάζεται να διεξαχθεί στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία της εµπορικής ναυσιπλοΐας, η οποία αντιµετωπίζει την απειλή των ανταρτών Χούθι.

Εφ. ΚΟΣΜΟΣ (kosmoslarissa.gr)