Με 15νθήμερη καθυστέρηση έπιασαν δουλειά οι άμβυκες, που χρησιμοποιούνται για την απόσταξη του παραδοσιακού τσίπουρου, στην Καρδίτσα.

Η αποστακτική περίοδος, που διαρκεί δύο μήνες, άρχισε όψιμα, καθώς οι πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή μας την πήγαν πίσω, για να μπορέσει ο κόσμος να συνέλθει και να ορθοποδήσει, πριν ασχοληθεί με την παραγωγή τσίπουρου.

Το θέμα είναι, σύμφωνα με τα όσα είπε στο KarditsaLive.Net, ο πρόεδρος του Συλλόγου αμβυκούχων και αμπελουργών ν. Καρδίτσας κ. Μπράντζος, ότι η φετινή παραγωγή θα είναι κατά πολύ μειωμένη, λόγω της έλλειψης πρώτης ύλης, καθώς τα αμπέλια έπαθαν μεγάλης έκτασης ζημιές, κυρίως από τον περονόσπορο.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως ότι γλίτωσε από τον περονόσπορο που αναπτύχθηκε λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων της άνοιξής και των αρχών Ιουνίου, επλήγη στη συνέχεια από τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία και το αποτελείωσαν οι πλημμύρες.

Είναι χαρακτηριστικό πως στα αποστακτήρια του νομού μας που λειτουργούν νόμιμα (77 είναι μέλη του Συλλόγου και περίπου άλλα 20-25 όχι) η κίνηση σε σχέση με πέρυσι είναι μειωμένη από 60% έως 80%, δείγμα της ελλιπούς παραγωγής που περιμένουμε φέτος.

Παρόλα αυτά, τονίζει ο κ. Μπράντζος, η ποιότητα των σταφυλιών που σώθηκαν και κατ’ επέκταση του τσίπουρου που θα παραχθεί, είναι εξαιρετική.

Εδώ να διευκρινίσουμε πως, προς αποφυγή νομικών παρεξηγήσεων, το προϊόν για το οποίο μιλάμε είναι… παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων. Έτσι ονομάζει πλέον το τσίπουρο ο νόμος και αυτό είναι ένα πρόβλημα μας λέει ο κ. Μπράντζος, υπό την έννοια ότι χάθηκε η μάχη του ονόματος ενός προϊόντος που ήταν σημείο αναφοράς για την Θεσσαλία.

Εδώ έχουν βάλει το «χεράκι» τους οι μεγάλες εταιρείες που ασχολούνται με το αλκοόλ και δεν βλέπουν με καλό μάτι την παραγωγή τσίπουρου. Όμως οι αμπελουργοί και οι μικροκαλλιεργητές επιμένουν να αποστάζουν με τον παραδοσιακό τρόπο.

Κάθε διήμερος παραγωγός, λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου αμβυκούχων, δικαιούται να παράγει μέχρι 500 λίτρα άνυδρου αποστάγματος. Τσίπουρο, δηλαδή, που δεν έχει αραιωθεί. Και ξεκαθάρισε πως οι διήμεροι παραγωγοί έχουν δικαίωμα να πωλούν υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν όλα τα νόμιμα παραστατικά. Πράγμα που, υπογράμμισε ο κ. Μπράντζος, είναι απαράβατος κανόνας για τον σύλλογο και τα μέλη του, διότι έτσι εξασφαλίζεται η επιβίωση των διήμερων παραγωγών και της παραδοσιακής απόσταξης.

Επίσης μας είπε πως από το παραγόμενο προϊόν ενός διήμερου παραγωγού τα 50 λίτρα δεν φορολογούνται καθώς θεωρούνται ποσότητα προς ίδια κατανάλωση.

Σε ότι αφορά την επάρκεια τσίπουρου για φέτος σίγουρα θα υπάρχει πρόβλημα, σημειώνει. Στο νομό μας τα προηγούμενα χρόνια καλύπτονταν οριακά η ζήτηση. Αυτό μάλλον δεν θα ισχύσει φέτος λόγω της μειωμένης παραγωγής. Το θέμα όμως είναι γενικότερο, καθώς ο Τύρναβος που είναι η βασική περιοχή παραγωγής και προμηθεύει σχεδόν όλη την χώρα, έχει πάρα πολλές ζημιές και δεδομένα θα παραχθούν λιγότερες ποσότητες απ’ ότι συνήθως.

Τέλος ο κ. Μπράντζος ζήτησε να μεταφέρουμε και μέσω της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας το αίτημα για αποζημίωση των παραγωγών στο 100%. Στείλαμε, πρόσθεσε, σχετική επιστολή στον κ. Αυγενάκη, ενημερώσαμε τους αρμοδίους και περιμένουμε ανταπόκριση γιατί πρέπει να στηριχθεί το εισόδημα και των αμπελουργών.

karditsalive.net