Προκειμένου να μη βρεθούν το χειμώνα, που έρχεται, και πάλι μπροστά σε σοβαρά προβλήματα, όπως διακοπές ρεύματος, έλλειψη θέρμανσης και αναλώσιμων υλικών οι διευθυντές των σχολείων ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα ώστε οι σχολικές μονάδες που ξεκινούν μαθήματα στις 11 Σεπτεμβρίου να έχουν μια ομαλή χρονιά.

Πέρσι σε πάρα πολλά σχολεία, παρατηρήθηκε το φαινόμενο της διακοπής ρεύματος, διότι δεν είχαν πληρωθεί οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, ενώ μαθητές και εκπαιδευτικοί και μαθητές έκαναν μάθημα σε παγωμένες αίθουσες λόγω έλλειψής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Φέτος οι διευθυντές, προκειμένου να προλάβουν ανάλογες καταστάσεις, ζητούν εκτός από την αύξηση στη χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων και κατάργηση του ΦΠΑ του στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο των σχολικών μονάδων αλλά και σε όλες τις δαπάνες των σχολικών μονάδων, με ταυτόχρονη ειδική επιχορήγηση αυτών, που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο Ολοήμερου Προγράμματος έως τις 5:30 μ.μ..

Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών/τριών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας κ. Πιερρακάκη , αναφέρουν ότι «έχουν επανειλημμένα τονίσει και αναδείξει το τεράστιο πρόβλημα που αφορά στις περικοπές των λειτουργικών δαπανών για τις σχολικές μονάδες. Η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης προκαλεί συσσώρευση ελλείψεων και αναγκών, και έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας στις σχολικές μονάδες, που επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στην εκπαιδευτική διαδικασία».

Όπως αναφέρουν οι διευθυντές τα «ποσά που διατίθενται στις σχολικές μονάδες σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών(πληρωμή λογαριασμών Δ.Ε.Κ.Ο., πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, υλικά καθαρισμού, γραφική ύλη, συντήρηση εξοπλισμού)». Με βάση τα παραπάνω, και ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, καλούμε τα Υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών και Οικονομικών, να προχωρήσουν στην άμεση λήψη των παρακάτω μέτρων, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων:

Ειδική επιχορήγηση των σχολικών μονάδων που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο Ολοήμερου Προγράμματος έως τις 5:30 μ.μ.. Άμεση αύξηση της κρατικής επιχορήγησης των σχολικών μονάδων τουλάχιστον κατά 30%. Δωρεάν κρατική χορήγηση των παγίων δαπανών(φωτισμού, θέρμανσης, ύδρευσης, τηλεφώνου) σε όλες τις σχολικές μονάδες. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης(ΕΦΚ) αλλά και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο των σχολικών μονάδων.Κατάργηση του ΦΠΑ για όλες τις δαπάνες των σχολικών μονάδων.

ieidiseis.gr