Στην επόμενη ημέρα από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία εστίασε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ενώ όπως ήταν αναμενόμενο δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για τις μεθαυριανές εσωκομματικές εκλογές στο κόμμα του.

«Η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη και δεν ήταν θωρακισμένη», είπε για την καταστροφή στη Θεσσαλία, που εξελίσσεται ως κρίση υγείας και επιβίωσης.

«Οι κρίσεις είναι διεθνείς, δεν είναι αναπόφευκτες, αλλά στη χώρα μας μεγεθύνονται γιατί η κυβέρνηση δεν επένδυσε στην πρόληψη, και αυτό είναι θέμα πολιτικής βούλησης», είπε, προβάλλοντας ως μείζον την ταχεία ανόρθωση στη Θεσσαλία μετά τις πλημμύρες και στον Έβρο μετά τις πυρκαγιές καθώς υπάρχει κίνδυνος αποανάπτυξης και πληθυσμιακής κρίσης.

Μεταξύ άλλων:

-Τόνισε ότι η κλιματική κρίση δεν είναι εργαλείο για επικοινωνία ή για άλλοθι.

Είναι η μεγαλύτερη αβεβαιότητα που θα αντιμετωπίσουμε, δεν είναι εργαλείο για επικοινωνία ούτε για άλλοθι, αλλά απαίτηση για μια συνταρακτική μεταρρύθμιση.

- Αναφερόμενος στις πολιτικές που σχεδίασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι εκπόνησε την πρώτη εθνική στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση και τα περιφερειακά σχέδια για την προσαρμογή, μεταξύ των οποίων και για τη Θεσσαλία, τα οποία κυρώθηκαν το 2017 και το 2018.

Η σημερινή κυβέρνηση κατήργησε τους φορείς των προστατευόμενων περιοχών και υποστελέχωσε την Πολιτική Προστασία.

- Αναφορικά με την απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για παραίτηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, διευκρίνισε ότι το κόμμα του δεν προκαταλαμβάνει το αποτέλεσμα της Δικαιοσύνης. Τόνισε όμως ότι το αίτημα έγινε με πολιτικούς όρους, διότι υπάρχουν σοβαρότατα ελλείμματα, «επομένως υπάρχει θέμα πολιτικής ευθύνης για τα έργα που δεν προχώρησαν και θα περιόριζαν τις συνέπειες».

- Για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για τα αίτια και τις ευθύνες που «έπνιξαν» τη Θεσσαλία, απάντησε: «Συμφωνούμε με οποιοδήποτε εργαλείο βοηθά για να γίνεται η πατρίδα μας πιο ισχυρή».

Υπενθύμισε δε, ότι ο ίδιος, ως πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το θέμα.

- Σε ερώτηση για την οικονομία, απάντησε ότι ο κ. Μητσοτάκης παρέλαβε τη χώρα έξω από τα μνημόνια και με ρυθμισμένο το χρέος, ενώ σήμερα έχουμε «διόγκωση και του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους και ακραία ακρίβεια».

Και πρόσθεσε: «Η κατάσταση αυτή δεν θα αλλάξει με την επενδυτική βαθμίδα. Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης φαίνονται με το εργασιακό νομοσχέδιο».

- Σχετικά με τις εσωκομματικές εκλογές την Κυριακή για την εκλογή νέας ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για «μία υποχρεωτική επανεκκίνηση, που είναι σημαντική όχι μόνο για την αντιπολίτευση αλλά και για μία πρόταση διακυβέρνησης».

Απηύθυνε, δε, πρόσκληση στους φίλους και στα μέλη του κόμματος να προσέλθουν στις κάλπες με γνώμονα «να στηρίξουν ένα κόμμα που θα εφαρμόσει ένα διαφορετικό σχέδιο διακυβέρνησης αλλά και θα ασκήσει μία δυνατή αντιπολίτευση, ειδικά σήμερα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, καταδίκασε το αισχρό ομοφοβικό σχόλιο του γνωστού δικηγόρου Αλέξη Κούγια εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη.

euro2day.gr