Με «τσουχτερά» πρόστιμα, αλλά και ποινικές διώξεις θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι εκατοντάδες φορολογούμενοι και επιχειρήσεις που πιάστηκαν στην «τσιμπίδα» των διωκτικών αρχών, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η παραοικονομία, που εξακολουθεί να ανθεί και παραμένει ανοιχτή πληγή για το δημόσιο συμφέρον αλλά και τα έσοδα του προϋπολογισμού, έχει οδηγήσει την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) από την αρχή του τρέχοντος έτους σε εντατικοποίηση των ελέγχων προκειμένου να περιοριστούν τα κρούσματα ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αλλά και μεγάλης φοροδιαφυγής.

Για τον λόγο, άλλωστε, αυτό, αρκετές υποθέσεις φοροφυγάδων και μεγαλοοφειλετών έχουν ήδη παραπεμφθεί προς έλεγχο στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, με τις μηνυτήριες αναφορές εναντίον όσων φέρονται να εμπλέκονται στις εν λόγω υποθέσεις «να πέφτουν βροχή».

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2023 ο φοροελεγκτικός μηχανισμός απέστειλε στην ανωτέρω Αρχή 458 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 190 αφορούν βεβαιωμένη φοροδιαφυγή, που θα ελεγχθούν και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ οι υπόλοιπες 268 αφορούν χρέη προς το Δημόσιο, τα οποία χρήζουν εμπεριστατωμένου ελέγχου.

Επισημαίνεται ότι από το ανωτέρω σύνολο των 190 υποθέσεων όπου οι φορολογούμενοι ή οι επιχειρήσεις κατηγορούνται για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή που ξεπερνά τις 50.000 ευρώ, οι 37 προέκυψαν από ελέγχους του Ιανουαρίου, οι 57 τον Φεβρουάριο, οι 36 τον Μάρτιο, οι 22 τον Απρίλιο και οι υπόλοιπες 38 τον Μάιο.

Είναι, μάλιστα, αξιοσημείωτο ότι το συνολικό ύψος της φοροδιαφυγής που καταλογίστηκε στις συγκεκριμένες υποθέσεις φοροδιαφυγής που εντόπισαν οι φορολογικές αρχές ανήλθε σε 448,37 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, το ίδιο χρονικό διάστημα, Ιανουαρίου-Μαΐου 2023, εστάλησαν στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες 268 υποθέσεις φορολογουμένων με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ, η συνολική οφειλή των οποίων ανέρχεται σε 402,95 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, από τις ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα (ΚΕΜΕΕΠ, ΚΕΦΟΜΕΠ) και την ΥΕΔΔΕ υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου 191 μηνυτήριες αναφορές εναντίον φοροφυγάδων και οφειλετών του Δημοσίου.

Ανταλλαγή υποθέσεων

Την ίδια εξάλλου περίοδο, στο πλαίσιο της ανταλλαγής ύποπτων υποθέσεων, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε στις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, ύποπτες υποθέσεις προς έλεγχο συγκεκριμένων προσώπων, αφού σε κάθε περίπτωση τα πρόσωπα που κατηγορούνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ελέγχονται και για φοροδιαφυγή ή για οφειλές προς το Δημόσιο.

Έτσι η Αρχή για το Ξέπλυμα αποστέλλει στην εφορία όλες τις υποθέσεις που διερευνώνται για μαύρο χρήμα. Ειδικότερα, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2023, η Αρχή απέστειλε στην ΑΑΔΕ 10 «βαριές» υποθέσεις μαύρου χρήματος προκειμένου να ερευνηθούν για φοροδιαφυγή. Στις συγκεκριμένες υποθέσεις εμπλέκονται συνολικά 129 πρόσωπα, ενώ οι φορολογικές αρχές εξέδωσαν εντολές ελέγχου για ακόμη 94 πρόσωπα, με τα βεβαιωθέντα ποσά να προσεγγίζουν τα 92,5 εκατ. ευρώ.

naftemporiki.gr