Στο κινητό μας μπαίνει η εφορία, με μια νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι θα μπορούν να κάνουν σχεδόν όλες τις συναλλαγές τους.

Από το νέο Mobile App, το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει εντός της εβδομάδας η ΑΑΔΕ, οι πολίτες θα βλέπουν στην οθόνη του κινητού το φορολογικό προφίλ και τις οφειλές τους προς την εφορία, ενώ θα μπορούν να πληρώνουν μέσω κάρτας, να παίρνουν γενικές και προσωποποιημένες ενημερώσεις για τις υποχρεώσεις τους, να αποθηκεύουν βασικά φορολογικά τους έγγραφα, να ενημερώνονται για τυχόν επιστροφές φόρων ακόμα και να εκδίδουν ψηφιακά τιμολόγια και δελτία αποστολής.

Η νέα εφαρμογή θα ενσωματώνει και έναν ψηφιακό βοηθό, ο οποίος σε πρώτη φάση θα μπορεί αρχικά να δίνει απαντήσεις σε ερωτήσεις φορολογικού ενδιαφέροντος και στη συνέχεια να εκδίδει και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ή πιστοποιητικά.

Από τη φορολογική διοίκηση εκτιμούν ότι με τη νέα εφαρμογή και τα μηνύματα που θα λαμβάνουν οι φορολογούμενοι θα αυξηθούν σημαντικά οι εμπρόθεσμες πληρωμές, καθώς αρκετοί ξεχνούν τις υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα να χρεώνονται με προσαυξήσεις και πρόστιμα ή να χάνουν τις ρυθμίσεις τους.

Δηλαδή, δεν υπάρχει δόλος στην καθυστέρηση πληρωμής των φόρων που τους αναλογούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η νέα εφαρμογή θα παρέχει τη δυνατότητα σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις να εκδίδουν τιμολόγια μέσω του κινητού τους τηλεφώνου.

Το app που θα δημιουργήσει η ΑΑΔΕ θα προσφέρεται δωρεάν σε όλους όσους εγγραφούν στην εφαρμογή και με τον τρόπο αυτό θα μπορούν ανά πάσα στιγμή, από όπου και αν βρίσκονται να εκδίδουν τιμολόγιο το οποία αυτόματα θα ανεβαίνουν και στα ηλεκτρονικά βιβλία.

Ειδικότερα το νέο application της ΑΑΔΕ θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες από το κινητό τους:

1. Να βλέπουν το φορολογικό προφίλ τους, τις οφειλές τους προς την εφορία (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, δόσεις ρυθμίσεων), και να παίρνουν γενικές και προσωποποιημένες ενημερώσεις για τις υποχρεώσεις τους στα κινητά τους.

2. Να πληρώνουν φόρους και δόσεις ρυθμίσεων σε λίγα δευτερόλεπτα. Ενα σύστημα ειδοποιήσεων θα διασφαλίζει ότι ο φορολογούμενος δεν άφησε απλήρωτους τους φόρους , επειδή ξέχασε την προθεσμία.

3. Να ενημερώνονται για τυχόν επιστροφές φόρου ή κέρδη από φορολοταρία.

4. Να εκδίδουν τιμολόγια ανά πάσα στιγμή, τα οποία θα ανεβαίνουν και στα ηλεκτρονικά βιβλία μέσω της πλατφόρμας myDATA.

5. Να αποστέλλουν ψηφιακό δελτίο αποστολής. Με το ψηφιακό δελτίο αποστολής ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων (οικοδομής και αγροτικά). Όσοι εγγραφούν στο νέο Αpplication θα μπορούν ανά πάσα στιγμή, από όπου και αν βρίσκονται, να συνδέονται με τα MyData και να εκδίδουν τιμολόγια.

6. Να αποθηκεύουν έγγραφα και πιστοποιητικά. Οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να εκδίδουν κάθε φορά τα πιστοποιητικά που χρειάζονται. Τα έγγραφα θα βρίσκονται αποθηκευμένα στην εφαρμογή.