Σενάριο παράτασης έως το τέλος Αυγούστου φέρνουν οι χαμηλές ταχύτητες υποβολής των φετινών δηλώσεων, καθώς 16 ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία, ένας στους τρεις φορολογούμενους δεν έχει «πατήσει το κουμπί». Την ίδια στιγμή και τα νομικά πρόσωπα σπεύδουν βραδέως στο ραντεβού με την Εφορία.

Πάντως, τυχόν παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα επιφέρει καθυστερήσεις στην πληρωμή των δικαιούχων του Market pass, που είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Σεπτεμβρίου, αφού για την κάλυψη του εισοδηματικού κριτηρίου θα ληφθεί υπόψη το ύψος του εισοδήματος που δηλώθηκε φέτος στην Εφορία.

Επισημαίνεται ότι ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης έχει απευθύνει έκκληση στους παλιούς και νέους δικαιούχους της ενίσχυσης να σπεύσουν να υποβάλουν φορολογική δήλωση μέχρι το τέλος Ιουλίου, προκειμένου να τρέξει η αξιολόγησή τους και να λάβουν έγκαιρα τα ποσά της ενίσχυσης.

Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει μεγάλη ανησυχία, καθώς μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 4.550.614 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,5 εκατ., δηλαδή υπολείπονται περίπου 2 εκατ. δηλώσεις. Κάτι που βάζει στο τραπέζι σενάριο παράτασης της προθεσμίας για έναν ακόμα μήνα, έως το τέλος Αυγούστου, αλλά σε μια τέτοια περίπτωση όσοι λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα κληθούν να καταβάλουν δύο δόσεις μαζί.

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία της ΑΑΔΕ, από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων σχεδόν 7 στους 10 φορολογούμενους δεν πληρώνουν έξτρα φόρο και απ' αυτούς ένας στους τέσσερις έχει επιστροφή φόρου.

Αναλυτικότερα, ο λογαριασμός της εφορίας διαμορφώνεται ως εξής:

Το 49,65% ή 2.259.379 φορολογικές δηλώσεις είναι μηδενικές, δηλαδή ούτε πληρώνουν πρόσθετο φόρο ούτε έχουν επιστροφή.

Το 16,73% ή 761.317 φορολογούμενοι έχουν λάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό, με το ποσό της επιστροφής να ανέρχεται «κατά κεφαλή» στα 361,7 ευρώ και με συνολικό επιστρεφόμενο φόρο 275,372 εκατ. ευρώ.

Το 33,62% ή 1.529.916 φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο, που κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 1.154 ευρώ και συνολικά το δημόσιο θα εισπράξει 1,766 δισ. ευρώ.

Με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα, η αποπληρωμή του φόρου θα γίνει σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2024.

Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου παρέχεται έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού. Επίσης, οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν την οφειλή σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση ή σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα, κερδίζοντας την έκπτωση του 3%.

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να προχωρήσουν σε διορθώσεις στην αρχική δήλωση έως 31 Ιουλίου χωρίς πρόστιμο, συνυποβάλλοντας το έντυπο Ε2 ή το έντυπο Ε3, εφόσον υπάρχει υποχρέωση, πέραν του εντύπου Ε1.

Για όσους επιλέξουν την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα έντυπα Ε2 και Ε3 μεταφέρονται αυτόματα στη νέα δήλωση, η οποία μετά τις προσθήκες, αφαιρέσεις ή διορθώσεις δεδομένων, θα αντικαταστήσει την αρχική. Ακόμα και σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, δεν προβλέπεται πρόστιμο, εφόσον ο πρόσθετος φόρος δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ.

euro2day.gr