Είκοσι διασώστες – οδηγοί απαιτούνται, για την πλήρη κάλυψη των κενών και την απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΚΑΒ Μαγνησίας, όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ ο Αποστόλης Σαμαράς πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΕΚΑΒ Μαγνησίας. Ο ίδιος είπε ότι η δουλειά αυξήθηκε κατακόρυφα και το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί, διότι ο αξονικός του Νοσοκομείου είναι εκτός λειτουργίας και το ΕΚΑΒ έχει αναλάβει τη μεταφορά ασθενών για αξονικές σε ιδιωτικά κέντρα.

Για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ με προσωπικό από την Πυροσβεστική και τις Ένοπλες Δυνάμεις εξέφρασε επιφυλάξεις, γιατί σε ένα ταχύρυθμο σεμινάριο δεν μπορούν να διδαχτούν όσα μαθαίνει ένας διασώστης σε δύο χρόνια εκπαίδευσης, ενώ εκτίμησε ότι η συγκεκριμένη λύση, μπορεί ακόμη και να αποβεί επικίνδυνη διότι κάθε περιστατικό απαιτεί διαφορετική οδήγηση…

Ο πρόεδρος των εργαζομένων εξήγησε, ότι οι διασώστες είναι παράλληλα και οδηγοί, τη μια ημέρα οδηγούν το ασθενοφόρο και την άλλη ημέρα είναι διασώστες και η δουλειά βγαίνει με τη συνεργασία και των δύο.
Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι αν δεν υπήρχαν οι 11 επικουρικοί, ο Βόλος θα ήταν σε πολύ χειρότερη μοίρα, καθώς η δουλειά έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ τις τελευταίες μέρες, με τη βλάβη του αξονικού τομογράφο του Νοσοκομείου, το ΕΚΑΒ έχει επιβαρυνθεί και με τη μεταφορά ασθενών του «Αχιλλοπούλειου» για αξονικές, τόσο σε ιδιωτικά κέντρα του Βόλου, την ημέρα, όσο και σε Νοσοκομείο της Λάρισας, της Θεσσαλονίκης, ακόμη και της Αθήνας, τα βράδια που δεν δουλεύουν τα ιδιωτικά κέντρα.

Την ερχόμενη Τρίτη οι πρόεδροι όλων των Σωματείων εργαζομένων το ΕΚΑΒ θα κατέβουν στην Αθήνα, όπου έχει προγραμματιστεί συνάντηση μέσω της Ομοσπονδίας, όπου και αναμένεται να γίνει ενημέρωση σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ από στελέχη της Πυροσβεστικής, των Ενόπλων Δυνάμεων, ίσως και των ΟΤΑ.

«Αίτημα των εργαζομένων είναι εδώ και χρόνια οι προσλήψεις, διότι το ΕΚΑΒ έχει αρχίσει να «γερνάει» και ο μέσος όρος ηλικίας έχει ανέβει πάρα πολύ (στην περιοχή του Βόλου 45-50 ετών)», επισήμανε ο κ. Σαμαράς.

Αναφερόμενος στο περιστατικό μεταφοράς στο Νοσοκομείο υπέρβαρης γυναίκας που ήταν γεμάτη ακαθαρσίες, ο πρόεδρος των εργαζομένων είπε ότι ανάλογα περιστατικά είναι συχνά, ενώ τόνισε ότι η Πυροσβεστική ζητήθηκε επικουρικά, για να συνδράμει λόγω του μεγάλου βάρους και επειδή οι διασώστες είναι δύο, βοήθεια όμως, που προσφέρουν και δεν αρνούνται ποτέ οι πυροσβέστες.

«Ίσως και επικίνδυνη αυτή η λύση»

Ωστόσο για το θέμα της ενίσχυσης του ΕΚΑΒ με προσωπικό άλλων υπηρεσιών, ο Απ. Σαμαράς, τόνισε ότι ο καθένας μπορεί να οδηγήσει ασθενοφόρο, αλλά το θέμα είναι ότι χρειάζεται διαφορετική οδήγησε σε κάθε περιστατικό. Όπως είπε ένα ανεύρυσμα χρειάζεται διαφορετική οδήγηση, από έναν πολυτραυματία…
Ακόμη είπε ότι η σχολές διασωστών στα ΙΕΚ είναι διετούς φοίτησης (και έξι μήνες πρακτική εκπαίδευση στα ασθενοφόρα), ενώ διερωτήθηκε ένας άνθρωπος από άλλη υπηρεσία με ένα ταχύρυθμο σεμινάριο μιας εβδομάδας ή ενός μήνα, τι θα προλάβει να μάθει. Ο κ. Σαμαράς, εκτίμησε ότι η συγκεκριμένη λύση, μπορεί ακόμη και να αποβεί επικίνδυνη…

Για το θέμα των ασθενοφόρων, ο πρόεδρος των εργαζομένων ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα με τη συντήρησή τους, ενώ για την περιοχή του Βόλου τόνισε ότι υπάρχουν πέντε ασθενοφόρα που είναι «μάχιμα» και τρία είναι καθηλωμένα με σοβαρές βλάβες, το ένα σε συνεργείο της Καρδίτσας μετά από ατύχημα και τα δύο στη Λάρισα.

magnesianews.gr