Η δεύτερη μεταμόσχευση στη Μαγνησία για την τρέχουσα χρονιά πραγματοποιήθηκε προχθές με έναν 67χρονο που για δέκα χρόνια ταλαιπωρούταν με την αιμοκάθαρση να λαμβάνει τελικά το πολυπόθητο δώρο ζωής.
Είχε προηγηθεί δυστυχώς ο εγκεφαλικός θάνατος ενός άλλου 67χρονου στα Ιωάννινα του οποίου οι συγγενείς έλαβαν τη γενναία απόφαση να προβούν σε δωρεά οργάνων.
«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το οικογενειακό περιβάλλον του 67χρονου που πήρε την απόφαση για τη δωρεά των οργάνων του. Τελικά πάρθηκαν οι δύο κερατοειδείς και οι δύο νεφροί» τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας κ. Βασίλης Γιαννάκος και συμπλήρωσε πως «τον ένα από τους δύο νεφρούς τον έλαβε 67χρονος Βολιώτης ο οποίος περίμενε το μόσχευμα εδώ και δέκα χρόνια κάνοντας αιμοκάθαρση. Η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε προχθές στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και πληροφορούμαστε πως η πορεία της υγείας του είναι ικανοποιητική».
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο είναι η δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού σε νεφροπαθή της Μαγνησίας από πτωματικό δότη που πραγματοποιείται φέτος, καθώς είχε προηγηθεί μια γυναίκα που ήταν στην αιμοκάθαρση γύρω στα επτά χρόνια.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «παραλίγο να είχαμε μέσα σε ένα διήμερο και δεύτερη μεταμόσχευση στη Μαγνησία. Πιο συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ο εγκεφαλικός θάνατος 45χρονου που νοσηλευόταν στη Θεσσαλονίκη και οι συγγενείς του αποφάσισαν να γίνει δωρεά οργάνων. Τελικά έγινε η λήψη των κερατοειδών και των νεφρών. Αμέσως ειδοποιήθηκε 42χρονη Βολιώτισσα που είναι στην αιμοκάθαρση επτά χρόνια και η οποία έκανε τις απαραίτητες εξετάσεις, αλλά διαπιστώθηκε πως δεν μπορούσε να λάβει το μόσχευμα. Εμείς θα πούμε κάθε εμπόδιο για καλό και ελπίζουμε για τη συμπολίτισσά μας σύντομα να της δοθεί και άλλη δυνατότητα για να προβεί στη μεταμόσχευση».
Εκτός από τους πτωματικούς δότες υπάρχουν και οι ζώντες δότες με τον κ. Γιαννάκο να επισημαίνει ότι «υπάρχει ενδιαφέρον από γονείς, συζύγους και αδέλφια να δωρίσουν τον ένα από τους δύο νεφρούς στα αγαπημένα τους πρόσωπα που είναι σε αιμοκάθαρση. Προς το παρόν αυτοί οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλονται στις απαιτούμενες πολλές εξετάσεις και στη συνέχεια να μεταβούν στο μεταμοσχευτικό κέντρο για να μπουν σε μια σειρά για τη δωρεά του νεφρού».
Οι νεφροπαθείς στη Μαγνησία που βρίσκονται στη λίστα αναμονής για τη λήψη του πολυπόθητου μοσχεύματος είναι γύρω στους 60, με τη λίστα να αυξομειώνεται. Οι περισσότεροι αναμένουν το δώρο ζωής επτά με δέκα χρόνια, κάποιοι και περισσότερο.

e-thessalia.gr