Νέες και βελτιωμένες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα παρείχε η τελευταία αξιολόγηση στο πλαίσιο του άρθρου IV της χώρα ςτου το ΔΝΤ, καθώς αναβάθμισε ήπια την πρόβλεψη για επέκταση του ΑΕΠ το 2024, στο 2,1%, από 2% προηγουμένως.

Οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί σημαντικά χωρίς ωστόσο να λείπουν οι κίνδυνοι, κυρίως αναφορικά με τον πληθωρισμό.

Η ιδιωτική κατανάλωση θα στηριχθεί στη αύξηση των πραγματικών μισθών, ενώ οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να επεκτείνονται με την εφαρμογή του Ελλάδα 2.0.

Ανθεκτικές και ο ι τράπεζες υποστηριζόμενες από την ενίσχυση του ισολογισμού. Η ποιότητα του ενεργητικού βελτιώθηκε περαιτέρω με τον δείκτη των NPL να μειώνεται κάτω από το 5% στις συστημικές τράπεζες.

Στο μεταξύ, τα υψηλότερα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια συνέβαλαν στην ισχυρή ανάκαμψη των τραπεζικών κερδών και ενίσχυσαν την κεφαλαιακή επάρκεια. Το τραπεζικό σύστημα διατηρεί επίσης σημαντικά αποθέματα ρευστότητας παρά τις σημαντικές αποπληρωμές των στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (TLTRO).

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, το ΔΝΤ αναφέρει ότι θα φτάσει τον στόχο 2% της ΕΚΤ έως το τέλος του 2025, καθώς οι πιέσεις θα εκτονωθούν σταδιακά παρά τη συνεχιζόμενη ομαλοποίηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι μια κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία ή στη Γάζα θα μπορούσε να διαταράξει το εμπόριο και να προκαλέσει νέες πιέσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων αλλά και να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη.

Στον αντίποδα, η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με τις ισχυρότερες από τις αναμενόμενες αντιδράσεις της αγοράς στην πρόσφατη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, θα μπορούσε να βελτιώσει περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης.

insider.gr