Την εκτίμηση ότι όσο θα κυριαρχούν εποχικές ιώσεις του αναπνευστικού, όπως η γρίπη τώρα, δεν θα δούμε μια νέα έξαρση της COVID-19, εκφράζουν οι ειδικοί επιστήμονες. Οσον αφορά την υποπαραλλαγή XBB.1.5 που φαίνεται να κυριαρχεί στις ΗΠΑ, οι επιδημιολόγοι της χώρας μας εμφανίζονται καθησυχαστικοί, σημειώνοντας ότι δεν είναι δεδομένο ότι θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη, αλλά ακόμη και εάν αυτό συμβεί, ούτε περίεργο θα είναι ούτε θα πρέπει να εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία.

Η XBB.1.5, η οποία έχει γίνει γνωστή και ως «Κράκεν», κατά το θαλάσσιο τέρας της σκανδιναβικής μυθολογίας, είναι μια νέα υποπαραλλαγή της «Ομικρον» και, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, φαίνεται να έχει πλεονέκτημα στη μετάδοση σε σχέση με υποπαραλλαγές της «Ομικρον» που προηγήθηκαν. Στις ΗΠΑ, στο τέλος Δεκεμβρίου, τέσσερις στις δέκα νέες λοιμώξεις αφορούσαν το συγκεκριμένο στέλεχος. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί πιο σοβαρή νόσο. Η νέα υποπαραλλαγή έχει εντοπιστεί και σε χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα ακόμη δεν έχει ταυτοποιηθεί, χωρίς όμως να αποκλείεται να έχει «επισκεφθεί» και τη χώρα μας.

Οπως σημειώνει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής, εδώ και ένα έτος βιώνουμε το κύμα της «Ομικρον» με τις υποπαραλλαγές της χωρίς να έχει προκύψει νέο στέλεχος του SARS-CoV-2, ενδεχόμενο που απομακρύνεται με τον χρόνο. Η «Ομικρον» εμφανίζει δεκάδες νέες υποπαραλλαγές και η εξέλιξη αυτή είναι φυσιολογική. «Η πιθανότητα μιας νέας έξαρσης της COVID-19 εξαρτάται κυρίως από τα επίπεδα ανοσίας στην κοινότητα και το πότε αυτά αποκτήθηκαν, σε συνδυασμό με ενδεχόμενα πλεονεκτήματα που μπορεί να έχει μια νέα παραλλαγή στο να μεταδίδεται πιο γρήγορα.

Στη χώρα μας, μεγάλο μέρος του πληθυσμού νόσησε το καλοκαίρι, οπότε θα περιμέναμε η ανοσία να έχει εξασθενήσει. Ετσι, θα μπορούσε ένα πιο μεταδοτικό στέλεχος του SARS-CoV-2 να προκαλέσει έξαρση της COVID-19, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο SARS-CoV-2 δεν είναι πλέον ένα νέο παθογόνο και έχουμε τρόπους να το αντιμετωπίσουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το αγνοούμε. Ηλικιωμένα άτομα και άτομα με υποκείμενα νοσήματα που έχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση θα πρέπει να εφαρμόζουν τα μέτρα προστασίας και να εμβολιαστούν με βάση τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών».

Ο κ. Παρασκευής πάντως τονίζει ότι «η κάθε περίοδος της πανδημίας είναι διαφορετική. Φέτος είναι ο πρώτος χειμώνας μέσα στην πανδημία που η COVID-19 δεν έχει κυριαρχήσει σε σχέση με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Δεν αναμένω έξαρση της COVID-19 όσο κυριαρχούν άλλες ιογενείς λοιμώξεις. Εάν αυτές υποχωρήσουν, τότε ενδεχομένως να δούμε νέα έξαρση». Σημειώνεται ότι προς το παρόν η εξέλιξη της COVID-19 στη χώρα μας είναι σταθερή, αντιθέτως συνεχή αύξηση καταγράφει η κυρίαρχη πλέον γρίπη, η φετινή επιδημία της οποίας ακόμη δεν έχει κορυφωθεί.

Η Κίνα

Οσον αφορά το μεγάλο κύμα της COVID-19 στην Κίνα, το οποίο οδήγησε και τη χώρα μας να ζητεί υποχρεωτικά αρνητικό τεστ από τους επιβάτες των απευθείας πτήσεων από Πεκίνο και Σαγκάη, ο κ. Παρασκευής σημειώνει ότι όσο δεν υπάρχουν ενδείξεις άλλης παραλλαγής – υποπαραλλαγής, η κατάσταση στην Κίνα δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία. Το μέτρο του αρνητικού τεστ αποφασίστηκε για καθαρά προληπτικούς λόγους, ώστε να υπάρξει ένας ηθμός στην εισαγωγή κρουσμάτων από την Κίνα, σε μια περίοδο που οι υπηρεσίες υγείας έχουν μεγάλη ζήτηση εξαιτίας της έξαρσης των αναπνευστικών ιώσεων.

Πιο μεταδοτική

Ως τη δεύτερη πιο μεταδοτική παραλλαγή μετά την αρχική «Ομικρον» χαρακτηρίζουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) την ΧΒΒ.1.5 που κυκλοφορεί ευρέως στη Βόρεια Αμερική. «Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα επικρατήσει στην Ε.Ε., αφού κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν παρατηρηθεί σημαντικές διαφορές στην κυκλοφορία στελεχών μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Ευρώπης», επισημαίνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σε πρόσφατη εκτίμηση κινδύνου που εξέδωσε για τη XBB.1.5. Σύμφωνα με το ECDC, η υποπαραλλαγή XBB.1.5 εκτιμάται ότι έχει πλεονέκτημα όσον αφορά τη γρήγορη μετάδοσή της σε σχέση με άλλα στελέχη του ιού, «αν και αυτές οι εκτιμήσεις συνοδεύονται από σημαντική αβεβαιότητα». Το ECDC την προηγούμενη Πέμπτη εκτιμούσε ότι αν και υπάρχει το ενδεχόμενο η XBB.1.5 να οδηγήσει σε αύξηση των περιστατικών COVID-19 στην Ε.Ε., αυτό δεν αναμένεται να συμβεί μέσα στον μήνα, αφού η παρουσία της προς το παρόν στην Ε.Ε. είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Πέννυ Μπουλούτζα (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)