Μάχη με τις φλόγες δίνουν για τρίτη διαδοχική μέρα πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι στα μέτωπα της φωτιάς που κατακαίουν όλη τη χώρα. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η κατά τόπους κατάσταση έχει ως εξής:

Δερβενοχώρια: Αγώνας να μην περάσει η φωτιά στην Πάρνηθα

Η μεγαλύτερη επιχείρηση γίνεται στο χωριό Στεφάνη και ανατολικά προς τις παρυφές της Πάρνηθας, όπου υπάρχει ένταση του φαινομένου και διεξάγονται συνδυασμένες επιχειρήσεις από αέρα και έδαφος. Εκκενώθηκε ο οικισμός Λεύκα.

Εξακολουθούν να υπάρχουν ενεργά μέτωπα: από Στεφάνη προς Πράσινο, από Πάνακτο προς Οινόη (δυτικά-βορειοδυτικά), από Παλαιοχώρι προς Αγια Σωτήρα και, στην περιοχή του Ασπροπύργου, στο Πανόραμα (οικισμός Τιτάν).

Επίσης υπάρχει έντονη δραστηριότητα από τις δυνάμεις για την προστασία των οικισμών, από Μάνδρα και Γοργοεπήκοο προς Κιάφα, Καντήλι και Βλυχάδα.

Εκκενώθηκαν σπίτια στη Νέα Πέραμο, ενώ έχει σταλεί μήνυμα από το 112 για τους οικισμούς Νέα Ζωή και Καντήλι κοντά στο Μεγάλο Πεύκο.

Σε όλη την περίμετρο διεξάγονται συνδυασμένες επιχειρήσεις από έδαφος και αέρα ενώ γίνονται και χωματουργικές εργασίες, ιδιαίτερα στο βορειοανατολικό και στο βορειοδυτικό μέτωπο, για να περιοριστεί η επέκταση της φωτιάς στους ορεινούς όγκους (συνολικά επιχειρούν 19 εναέρια μέσα, τα οποία ενισχύονται σταδιακά από τα εναέρια που αποδεσμεύονται από Λουτράκι).

Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις καθιστούν δύσκολη την κατάσταση ιδιαίτερα σε Αγια Σωτήρα, Στεφάνη και Οινόη. Ωστόσο, δεν απειλούνται οικισμοί.

Τα μέτωπα στη χαράδρα αλλά και το βουνό στην Οινόη, που νωρίτερα είχαν παραδοθεί στις φλόγες, έχουν πλέον κατασβεστεί. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν, αλλά και του μικροκλίματος που δημιουργείται στην περιοχή.

Στις φλόγες έχει παραδοθεί σημείο του βουνού που βρίσκεται κοντά στις ανεμογεννήτριες. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, καθώς αν η φωτιά ξεφύγει από την περιοχή κινδυνεύει η Πάρνηθα.

Λουτράκι: Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη - έχει οριοθετηθεί η φωτιά, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν εστίες που αντιμετωπίζονται από τις επίγειες δυνάμεις. Το μέτωπο κινείται ανατολικά του Αγίου Χαραλάμπους, πολύ κοντά στα διυλιστήρια, που όμως δεν κινδυνεύουν.

Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές σε Ρόδο και Λακωνία

Έχει ανοίξει αρκετά το μέτωπο της φωτιάς στη Ρόδο, από Έμπωνα προς Σάλακο και κατεβαίνει νότια, λαμβάνοντας έκταση που ξεπερνά τα 7 χιλιόμετρα. Επιχειρούν επίγειες δυνάμεις, ενώ από αέρα συνδράμουν 3 τράκτορες, 1 Σινούκ, 1 Μ8, 2 Augusta bell 214 και καταφθάνουν 2 CL-415 για την ενίσχυση. Επιπρόσθετα, αποστέλλονται 2 οχήματα από Κω και 5 από Πειραιά για την υποβοήθηση του έργου της κατάσβεσης από αύριο το πρωί. Έχει πέσει ο αέρας και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία.

Από την Πολιτική Προστασία δόθηκε εντολή εκκένωσης για τα χωριά Ελεούσα, Σάλακος, Διμυλιά, Προφήτη Ηλία προς Κολύμπια, αλλά και για το ξενοδοχείο Έλαφος.

Η φωτιά, που ξεκίνησε από τον Απόλλωνα, κινείται με δυτική κατεύθυνση από τον Αττάβυρο στην περιοχή της Σαλάκου και καίει δάσος με πεύκα και κυπαρίσσια. Υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας στον δρόμο από Έμπωνα προς Άγιο Ισίδωρο και από Απόλλωνα και Σάλακο προς Έμπωνα.

Για προληπτικούς λόγους απομακρύνθηκαν επισκέπτες και εργαζόμενοι από τον αρχαιολογικό χώρο της Καμείρου.

Από το Λιμενικό ανακοινώθηκε πως υπάρχουν διαθέσιμα 5 περιπολικά αλλά και ιδιωτικά σκάφη, σε περίπτωση που χρειαστεί να επέμβουν στις περιοχές που απειλεί η φωτιά.

Λακωνία: Μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη από τις 3 το μεσημέρι. Ξέσπασε στο Λευκόχωμα, δίπλα στο παλιό αεροδρόμιο της Σπάρτης. Επιχειρούν 10 οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα και εθελοντές, και από αέρος 2 PZL, ένα S-64 και ένα M8.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η φωτιά βρίσκεται στα όρια των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα σε μέτωπο μήκους 3 χλμ., ενώ η περιοχή έχει καλυφθεί από πυκνούς μαύρους καπνούς. Οι ισχυροί άνεμοι στέλνουν τη φωτιά προς το χωριό Δαφνί του δήμου Ευρώτα χωρίς να βρίσκεται σε κίνδυνο.

euro2day.gr