Με ποσό 1,3 εκ. €, που είναι η διαφορά εσόδων – εξόδων για το 2023 με βάση τον προϋπολογισμό της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ, θα κληθεί να χρηματοδοτήσει ο Δήμος Βόλου, όπως αποφασίστηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία ταυτόχρονα ενέκρινε το Ετήσιο Σχέδιο Δράσης της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ έτους 2023.

Σύμφωνα με τον νόμο, επιτρέπεται η χρηματοδότηση κοινωφελούς δημοτικής επιχείρησης από τον οικείο δήμο προκειμένου να καταστεί δυνατή η κάλυψη των αναγκαίων δαπανών της όταν τα έσοδα υπολείπονται των αναγραφόμενων στον προϋπολογισμό της. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Πλέον η χρηματοδότηση του Δήμου καλύπτει τη διαφορά μεταξύ εσόδων και εξόδων του ετήσιου προϋπολογισμού της επιχείρησης, χωρίς τους περιορισμούς ως προς το είδος των δαπανών.
Στον προϋπολογισμό της κοινωφελούς επιχείρησης για το 2023 εκτιμάται ότι το σύνολο των εσόδων είναι 6.170.609,67 € και το σύνολο των εξόδων 7.470.609,67 €, με την διαφορά για κάλυψη από χρηματοδότηση του Δήμου Βόλου, να ανέρχεται σε 1.300.000 €.

Σύμφωνα με την εισήγηση της υπηρεσίας, το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ καλύπτει το σύνολο των δράσεων, καθώς και της οργάνωσης των υπηρεσιών της επιχείρησης. Στο ετήσιο Σχέδιο καθορίζονται οι στρατηγικοί στόχοι, οι προτεραιότητες της επιχείρησης, καθώς και η οργάνωση των υπηρεσιών της, με παράλληλη εξειδίκευση των δράσεων της περιόδου από 1 Ιανουαρίου 2023 μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2023.

Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά στη φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων αλλά και ατόμων με αναπηρία μέσω παροχής κατ’ οίκον υπηρεσιών φροντίδας και στοχεύει στην οργάνωση και συστηματική παροχή υπηρεσιών κοινωνικής εργασίας νοσηλευτικής φροντίδας και οικογενειακής βοήθειας για την κάλυψη βασικών αναγκών των ηλικιωμένων.
Στο Δήμο Βόλου λειτουργούν συνολικά 5 ομάδες εργασίας καλύπτοντας το γεωγραφικό σύνολο της πόλης. Ο αριθμός των ηλικιωμένων που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα ανέρχεται σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή στα 706 άτομα.

Πρόγραμμα ΚΗΦΗ

Τα ΚΗΦΗ (Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων) αποτελούν δομές που προσφέρουν υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα τα οποία δε μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα συγγενικά τους πρόσωπα, λόγω του ότι εργάζονται ή αναζητούν απασχόληση και χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της δράσης «Ενέργειες στήριξης ηλικιωμένων και λοιπών ατόμων που χρήζουν βοήθειας για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των εμμέσως ωφελούμενων ατόμων».

Οι ανάγκες που ικανοποιούνται με το πρόγραμμα αφορούν στην εξασφάλιση ενός όσο το δυνατόν υψηλότερου επιπέδου υγείας το οποίο προϋποθέτει την αντιμετώπιση πολλαπλών ψυχοκοινωνικών και λειτουργικών παραγόντων που συνδέονται με την υγεία των εξυπηρετούμενων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος λειτουργούν τρεις δομές, η μια στη δημοτική ενότητα Βόλου, η δεύτερη στη δημοτική ενότητα Αγριάς και η άλλη στη δημοτική ενότητα της Νέας Αγχίαλου εξυπηρετώντας συνολικά 75 ηλικιωμένους επωφελούμενους και συγκεκριμένα 30 στη δομή του Βόλου, 15 στη δομή της Αγριάς και 30 στη δομή της Νέας Αγχιάλου. Το προσωπικό το οποίο απασχολείται στις εν λόγω δομές ανέρχεται στα 14 άτομα με σύμβαση ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ διαφόρων ειδικοτήτων και 3 εξωτερικούς συνεργάτες με σύμβαση έργου (φυσιοθεραπευτές).

Οι Ξενώνες προσωρινής φιλοξενίας αστέγων

Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα των αστέγων έχει αρχίσει να γίνεται ορατό και στην πόλη του Βόλου. Στη λογική αυτή κατασκευάστηκε και λειτουργεί ο Κοινωνικός Ξενώνας για τη φιλοξενία αστέγων στην περιοχή της Νεάπολης με δυναμικότητα η οποία ανέρχεται στα 18 άτομα, σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας του.

Μια δεύτερη δομή στην Άλλη Μεριά έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για έκτακτη φιλοξενία αστέγων αλλά στο βαθμό που δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας δεν μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία παρά μόνο για εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις ενώ αναμένεται να δρομολογηθεί η διαδικασία για την έκδοση σχετικής άδειας μετά από την ανακατασκευή του κτιρίου ώστε να πληρούνται οι σχετικές προδιαγραφές.

magnesianews.gr