Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ανησυχία του για τη διαχείρηση της πανδημίας του κορωνοϊού από την Κίνα, λίγες ώρες αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι δεν είναι ακριβές σε όσα αναφέρει το Πεκίνο για τους θανάτους από τον ιό – σχόλια που ενδέχεται να προκαλέσουν απάντηση από το Πεκίνο την Πέμπτη.

Ο Μάικ Ράιαν, διευθυντής έκτακτης ανάγκης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), είπε σε ενημέρωση των ΜΜΕ την Τετάρτη ότι οι τρέχοντες αριθμοί που δημοσιεύονται από την Κίνα δεν αντιπροσωπεύουν στην πραγματικότητα τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τους ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας και τους θανάτους.

«Οι τρέχοντες αριθμοί που δημοσιεύονται από την Κίνα δεν αντιπροσωπεύουν τις πραγματικές επιπτώσεις της νόσου σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες, τις εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας και κυρίως σε ό,τι αφορά τους θανάτους», δήλωσε ο Ράιαν σε συνέντευξη Τύπου.

Οι αρχές της Κίνας ανακοινώνουν πολύ λίγους θανάτους από τη νόσο, αφού άλλαξαν τη μεθοδολογία τους: πλέον μόνο όσοι πεθαίνουν λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας που οφείλεται στην Covid καταγράφονται ως θάνατοι από τη Covid. «Αυτός ο ορισμός είναι πολύ στενός», υπογράμμισε ο Ράιαν.

Η διαφορά στην καταμέτρηση είναι φανερή: σήμερα οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν μόλις έναν θάνατο από κορωνοϊό σε όλη τη χώρα και σε καθημερινή βάση ανακοινώνουν μονοψήφιο αριθμό νεκρών. Αντίθετα, ο ΠΟΥ επεσήμανε στην εβδομαδιαία έκθεσή του για τη νόσο ότι το Πεκίνο έχει ανακοινώσει από την 1η Ιανουαρίου 2023, 208.018 νέα κρούσματα covid και 648 θανάτους.

«Εξακολουθούμε να ζητάμε από την Κίνα πιο γρήγορα, πιο τακτικά και πιο αξιόπιστα στοιχεία για τις νοσηλείες και τους θανάτους, καθώς και μια πιο ολοκληρωμένη και σε πραγματικό χρόνο αλληλούχιση του ιού», επεσήμανε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα, o επικεφαλής του ΠΟΥ επανέλαβε τη στήριξή του στα μέτρα που έλαβαν πρόσφατα κάποιες χώρες για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

«Πυρά» από Μπάιντεν

Μιλώντας ώρες αργότερα, ο κ. Μπάιντεν χαιρέτισε τον ρόλο του ΠΟΥ και είπε ότι ανησυχούσε για το πώς η Κίνα χειριζόταν την επιδημία. «Είναι πολύ ευαίσθητοι… όταν προτείνουμε ότι δεν ήταν τόσο προσεκτικοί», είπε στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στο Κεντάκι.

Τα σχόλια του ΠΟΥ σχετικά με την έλλειψη δεδομένων ήταν μερικά από τα πιο δηκτικά μέχρι σήμερα, και ίσως προκαλέσουν έντονη αντίδραση από το Πεκίνο, κατά την τακτική ενημέρωση Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών αργότερα την Πέμπτη.

Δεν υπήρξε άμεση κάλυψη των δηλώσεων του κ. Μπάιντεν ή του ΠΟΥ στα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη. Άλλωστε η κινεζική κυβέρνηση πρόσφατα υποβάθμισε τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ωστόσο η κρατική εφημερίδα Global Times ανέφερε σε άρθρο της την Τετάρτη ότι οι λοιμώξεις από την COVID είχαν κορυφωθεί σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Πεκίνου, επικαλούμενη συνεντεύξεις με γιατρούς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία από τις 12 χώρες που έχουν ήδη επιβάλει περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα αφότου κατάργησε τους αυστηρούς ελέγχους COVID τον περασμένο μήνα που είχαν θωρακίσει το 1,4 δισεκατομμύριο πληθυσμό τους από τον κορωνοϊό επί τρία χρόνια.

Παγκόσμιοι αξιωματούχοι υγείας προσπαθούν τώρα να αντιμετωπίσουν ένα νέο κύμα που γεμίζει νοσοκομεία και κατακλύζει γραφεία τελετών, σε αντίθεση με τον χαμηλό επίσημο αριθμό θανάτων που δίνει η Κίνα.

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ