Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επαρχίας Φαρσάλων Ο Ενιπέας και η ομάδα παραγωγών οσπρίων θα πραγματοποιήσουν ενημερωτική συνάντηση για την καλλιέργεια και σπορά οσπρίων 2023 – φασόλι, ρεβίθι Αμοργός και ρεβίθι Μακαρένα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του συνεταιρισμού στο Ευύδριο Φαρσάλων σήμερα Δευτέρα 20/2/2023 και ώρα 7 το απόγευμα.

Όπως δήλωσε εκ μέρους του Συνεταιρισμού ο κ. Νίκος Γούσιος, αντιπρόεδρος, υπάρχει ενδιαφέρον από τους παραγωγούς για τα συγκεκριμένα προϊόντα και οι τάσεις είναι αυξητικές.

Ο Συνεταιρισμός θα συλλέξει προθέσεις σποράς για τη νέα χρονιά. Στο φασόλι η σπορά γίνεται στα Φάρσαλα στις αρχές Μαρτίου, ενώ την ίδια περίπου περίοδο, γίνεται η σπορά και στο ρεβίθι, Αμοργός και Μακαρένα.

Ιδιαίτερο βλέπει το ενδιαφέρον για το ρεβίθι Αμοργός ο κ. Γούσιος και όπως τονίζει μέσα σε ένα έτος αυξήθηκαν τα στρέμματα που έβαλαν (πέρσι) οι παραγωγοί από τα 50 σε 200, ενώ φέτος αναμένεται και νέα αύξηση.

Οι τιμές παραγωγού κατά την περσινή χρονιά

Καλό είναι το κλίμα και για το ρεβίθι Μακαρένα, όπως επίσης και το φασόλι. Σύμφωνα με τον κ. Γούσιο, πέρσι ήταν αυξημένες οι τιμές παραγωγού σε αυτά τα προϊόντα.

Συγκεκριμένα στο φασόλι ήταν στα 1,60 ευρώ, στο ρεβίθι Αμοργός 1 ευρώ και στο ρεβίθι Μακαρένα 1,5 ευρώ το κιλό. Μια τριετία πριν οι τιμές του παραγωγού σε αυτά τα προϊόντα ήταν σαφώς χαμηλότερες.

Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού, ο ΑΣ συνάπτει συμβόλαια με τους αγρότες για να απορροφά την παραγωγή, την οποία μετέπειτα ο ίδιος ο ΑΣ διαθέτει στην χονδρική, αλλά και στη λιανική.

agrotypos.gr