Στα 150 ανέρχονται τα περιστατικά με ανακοπές καρδιάς που εκδηλώνονται κάθε χρόνο στη Θεσσαλία, ενώ στη Μαγνησία αγγίζουν και τα τέσσερα μηνιαίως. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα οι ανακοπές πλήττουν και τις ηλικίες 45-58 ετών.
Η παγκόσμια Ημέρα καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόννησης και με χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή γιορτάστηκε χθες στον Βόλο με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από το ΕΚΑΒ στην πλατεία του Αγίου Νικολάου.
Ο διευθυντής του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας κ. Κώστας Σταμνάς τόνισε πως «στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας επανεκκίνησης καρδιάς το ΕΚΑΒ Θεσσαλίας διοργανώνει εκδηλώσεις σε όλες τις περιοχές με σκοπό να δείξει στο κοινό, πώς γίνεται η καρδιοαναπνευστική αναζωογόννηση και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο πολύτιμος εξωτερικός αυτόματος απινιδωτής. Ο κόσμος πέρασε από την πλατεία Αγίου Νικολάου και του δείξαμε πώς γίνεται η χρήση του απινιδωτή και η καρδιοαναπνευστική αναζωογόννηση, καθότι τα πρώτα δέκα λεπτά είναι κρίσιμα για να σωθεί ο άνθρωπος. Στον Βόλο υπάρχουν οκτώ εξωτερικοί απινιδωτές και έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης. Προσπαθούμε με τη συνδρομή εθελοντικών οργανώσεων και την συνεισφορά εταιριών να τοποθετηθούν και κάποιοι άλλοι απινιδωτές σε διάφορα σημεία της πόλης. Ένα μέσο κόστος αγοράς εξωτερικού απινιδωτή είναι μεταξύ 1.200-1.800 ευρώ. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια υπάρχει και αυξημένο ενδιαφέρον από τον κόσμο να μάθει για την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση».
Ερωτηθείς για το πόσο συχνές είναι πλέον οι ανακοπές καρδιάς, ο κ. Κώστας Σταμνάς τόνισε πως σε επίπεδο Θεσσαλίας το χρόνο μπορεί να έχουμε και 150 ανακοπές καρδιάς, όπου χρειάστηκε να μεταβούμε άμεσα για να κάνουμε ανάνηψη. Μόνο το τελευταίο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου είχαμε γύρω στις 25. Στη Μαγνησία κάθε μήνα έχουμε περίπου τέσσερις ανακοπές. Πριν λίγα χρόνια οι ανακοπές πανθεσσαλικά ήταν γύρω στις 100. Άρα έχουμε μια σημαντική αύξηση. Ενδεχομένως να ευθύνονται το άγχος, το στρες για την αύξηση αυτών των περιστατικών. Πάντως βλέπουμε και αρκετές ανακοπές στις ηλικίες 45-55 ετών και λίγο παραπάνω, μέχρι και 58 ετών».
Από την πλευρά του ο διασώστης που οδηγεί τη μηχανή του ΕΚΑΒ μεταφέροντας τον γιατρό στα διάφορα περιστατικά, κ. Λάζαρος Αγγελακόπουλος είπε πως «μεταβαίνουμε στα πολύ επείγοντα περιστατικά και προσπαθούμε να είμαστε στο σημείο όσο το δυνατόν συντομότερα. Είναι σημαντικό οι πολίτες να γνωρίζουν να κάνουν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Και καλό είναι η επιμόρφωση για τέτοια θέματα να ξεκινούσε από το σχολείο και να επαναλαμβάνεται».

e-thessalia.gr