Οι Έλληνες γερνάμε, αργούμε να ανανεωθούμε και σταδιακά λιγοστεύουμε. Σήμερα ανήκουμε στους πιο γερασμένους λαούς στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Eurostat και θα παραμείνουμε σε αυτή την κατηγορία τουλάχιστον έως το 2050.

Την τελευταία πενταετία οι Ελληνίδες ηλικίας 20-40 ετών μειώθηκαν κατά 150.000, ενώ ένας στους 3 κατοίκους της χώρας είναι ηλικιωμένος (άνω των 65 ετών).

Πέρυσι οι γεννήσεις υποχώρησαν κατά 10,3% και ανήλθαν σε 76.541, ενώ κενά έμειναν κατά τη φετινή σχολική χρονιά δεκάδες νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία στην Ήπειρο, στη Μακεδονία, στη Θράκη, αλλά και σε νησιά, καθώς δεν υπάρχουν μικροί μαθητές για να λειτουργήσουν.

Ωστόσο το δημογραφικό πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, ούτε καν ευρωπαϊκό, αλλά μάλλον παγκόσμιο. Ωστόσο κάθε κράτος-μέλος αντιμετωπίζει τις δικές του προκλήσεις. Στην Ολλανδία, η στέγαση και η πυκνότητα του πληθυσμού είναι μια μεγάλη πρόκληση, ενώ στην Ισπανία είναι η μείωση του πληθυσμού. Στην Ιταλία, το βασικό πρόβλημα είναι η μείωση των ποσοστών γεννήσεων και η γήρανση του πληθυσμού.

Η Ελλάδα είναι το κράτος-μέλος όπου η γήρανση του πληθυσμού είναι η ταχύτερη. Η Κροατία αντιμετωπίζει την υψηλότερη διαρροή «εγκεφάλων» προς το εξωτερικό.

Ερημώνει η ελληνική περιφέρεια

Μηνύματα αγωνίας για το μέλλον του τόπου τους στέλνουν εκπρόσωποι ορεινών δήμων απ' όλη τη χώρα, όπως επίσης χωριά και νησιά στην παραμεθόριο.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου με θέμα «Η επίλυση του δημογραφικού προβλήματος κλειδί για Βιώσιμη Ανάπτυξη και Κοινωνική Ευημερία» που διοργανώθηκε από την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), επισημάνθηκαν πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι της περιφέρειας, καθώς εκτός από την έλλειψη νέου πληθυσμού, υπάρχουν ελλείψεις εργατικών χεριών για τις αγροτικές εργασίες.

Μάλιστα η Αλεξανδρούπολη εκπέμπει SOS, καθώς όπως επισημάνθηκε από την ελληνική πλευρά του Έβρου φθίνουν η ανάπτυξη και οι υποδομές και μειώνεται ο πληθυσμός, ενώ από την άλλη πλευρά παρατηρείται και ανάπτυξη και πληθυσμιακή αύξηση.

Ο δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης, που ηγείται μιας περιοχής η οποία έχει τα πρωτεία στη δημογραφική συρρίκνωση, χτύπησε καμπανάκι ότι οι ορεινές περιοχές τείνουν να μετατραπούν σε «γηροκομεία».

Ο ίδιος ανέφερε τις προσπάθειες που γίνονται με δημοτικούς και ιδιωτικούς πόρους προκειμένου να ενισχυθούν τα σχολεία, τα παιδιά και οι καθηγητές και πρότεινε τη δημιουργία «κινητής ιατρικής μονάδας» που θα παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας, άμεσα.

Υπενθυμίζεται πως ο δήμος Αγράφων ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει από 1/1/2024 σε κάθε νεογέννητο παιδί που θα γεννηθεί εντός των ορίων του το ποσό των 3.000 ευρώ, στο πλαίσιο της προσπάθειας να καταπολεμηθεί η υπογεννητικότητα που μαστίζει τη χώρα. Παράλληλα ο δήμος χρηματοδοτεί και την εξωσωματική γονιμοποίηση για τους δημότες του.

«Κλειδί» η ενσωμάτωση των μεταναστών

«Οι δημογραφικές εξελίξεις έρχονται αργά χωρίς να γίνονται άμεσα αντιληπτές αλλά επηρεάζουν καθοριστικά, σαν ωρολογιακή βόμβα, τους πολίτες, τις προοπτικές τους και την ποιότητα της ζωής τους» επισήμανε ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νίκος Παπανδρέου.

«Το 2050 στην Ελλάδα θα είμαστε 700.000-1.000.000 λιγότεροι», τόνισε ο καθηγητής Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας Βύρων Κοτζαμάνης, ο οποίος πρότεινε για την αναστροφή της συρρίκνωσης, αφενός προσέλκυση των νέων προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα, αφετέρου ενσωμάτωση των νόμιμων μεταναστών.

Παρεμβάσεις στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο δημογραφικό και στην αύξηση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας, υποστηρίζει ειδική μελέτη του ΙΟΒΕ. Πέρα από την ανάγκη αναχαίτισης του κύματος εκροής νέων και ειδικότερα επιστημόνων και ειδικευμένου προσωπικού (brain drain), θα πρέπει να υπάρχει ανοιχτή συζήτηση γύρω από θέματα όχι μόνο προσέλκυσης αλλά και ουσιαστικής ενσωμάτωσης του κατάλληλου εργατικού δυναμικού από χώρες του εξωτερικού, αναφέρει το Ίδρυμα.

«Το δημογραφικό τέμνει τα πάντα και επηρεάζει τα πάντα», είπε ο Νίκος Βέττας, καθηγητής Οικονομικών και γενικός διευθυντής ΙΟΒΕ, «αλλά οι αργές επιπτώσεις του καθώς και η αργή μεταστροφή τους, δεν "εξαργυρώνονται" πολιτικά σε μια δύο κυβερνητικές θητείες, γι' αυτό και είναι χαμηλά στις πολιτικές προτεραιότητες».

Ο κ. Βέττας έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υπάρξουν νέες δομές στην παιδεία (παιδικοί σταθμοί, προσχολική εκπαίδευση) και στην υγεία (μακρόχρονη φροντίδα για τις μεγάλες ηλικίες) με εξοικονόμηση πόρων από το υπάρχον σύστημα, έξυπνη φορολόγηση και τη δημιουργία ενός «μίνι ασφαλιστικού μέσα στο ασφαλιστικό». Η χώρα πρέπει να γίνει πιο ελκυστική, επισήμανε, τόσο για τους νέους όσο και στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

insider.gr