Έναν νέο νόμο για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και την ενθάρρυνση της καινοτομίας, θα φέρει η κυβέρνηση μέσα στο 2024, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά σύμφωνα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως τόνισε ο υπουργός μιλώντας σήμερα σε φόρουμ της εφημερίδας Μακεδονία και του makthes.gr, εξετάζονται ήδη φορολογικά κίνητρα και επιδοτήσεις μέσω του ΕΣΠΑ.

«Έχουμε διπλάσιο αριθμό επιχειρήσεων σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας μας συγκριτικά με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Αυτό σημαίνει ότι το μοντέλο επιχειρηματικότητας που έχουμε σήμερα δεν μπορεί να πάει πολύ δυναμικά μπροστά. Χρειάζεται να έχουμε και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων», σημείωσε.

Ο κ. Χατζηδάκης έδωσε επίσης έμφαση στην ανάγκη της δημοσιονομικής σταθερότητας τονίζοντας πως « το να μην ξοδεύουμε περισσότερα από αυτά που έχουμε, αποτελεί φιλολαϊκή πολιτική».

Επιπλέον, μίλησε για τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου σε τομείς όπως η αγροδιατροφή, η φαρμακοβιομηχανία, οι startups και η καινοτομία που ήδη παρουσιάζουν ισχυρή δυναμική ανάπτυξης. «Δίνουμε έμφαση στην προώθηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου. Αυτό κάνουν, εξάλλου, και οι ευρωπαϊκές οικονομίες που πήγαν μπροστά».

Παράλληλα, έστειλε μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, ως προς την πάταξη της φοροδιαφυγής. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι, σε ό,τι αφορά το λαθρεμπόριο των καυσίμων, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κλείσει μέσα στο 2024 το ζήτημα της εγκατάστασης σύγχρονων συστημάτων εισροών-εκροών στα πρατήρια, το οποίο συζητιέται επί πολλά χρόνια.

Επισήμανε ακόμα ότι θέλει να στείλει ένα μήνυμα προς όσους δεν έχουν ακόμα συνδέσει τις ταμειακές μηχανές τους με τα POS: «Το πρόγραμμα αυτό είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης, ακόμη περισσότερο όμως είναι ορόσημο. Δηλαδή, εάν δεν το κάνουμε, ένα μέρος της χρηματοδότησης που παίρνουμε από τις Βρυξέλλες θα σταματήσει. Το λέω αυτό για να κλείσουν τ’ αυτιά τους (οι υπόχρεοι) σε αυτούς που λένε «δεν βαριέσαι, θα πάει αργότερα και αργότερα κτλ». Υπάρχει συγκεκριμένο (χρονικό) πλαίσιο, συμφωνημένο με τις Βρυξέλλες και δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο δισεκατομμύριο να μην εφαρμοστεί» διεμήνυσε.

naftemporiki.gr