Σε νέες παρεμβάσεις στην τιμολόγηση των φαρμάκων προχωρά το υπουργείο Υγείας, σε μια προσπάθεια να κρατήσει τα φθηνά φαρμακευτικά σκευάσματα στην αγορά και να αποτρέψει την αντικατάστασή τους με ακριβότερα.

Με νέα απόφαση, που υπογράφει ο αρμόδιος Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, έρχονται δύο νέες αλλαγές, με τις αντίστοιχες επιπτώσεις στην τσέπη των πολιτών.

Η απόφαση, αφενός δίνει στις φαρμακευτικές εταιρείες το δικαίωμα να επιλέξουν να μην αποζημιώνονται τα σκευάσματα αυτά και να τα διαθέτουν σε υψηλότερες τιμές, αφετέρου να αιτούνται αύξηση τιμής για αποζημιούμενα φάρμακα. Σημειώνεται ότι, αν και αυτό αντιτίθεται στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, εντούτοις επιτρέπεται να γίνει, με απόφαση του Υπουργού, σε έκτακτες και ειδικές περιπτώσεις.

Οι παραπάνω παρεμβάσεις αναμένεται να επιβαρύνουν οικονομικά τους πολίτες, από την άλλη πλευρά, όμως, συμβάλλουν στην επιβίωση των φθηνών σκευασμάτων, που κινδυνεύουν να αποσυρθούν εξαιτίας των υψηλών υποχρεωτικών επιστροφών από τη φαρμακοβιομηχανία στο κράτος, και στην αποτροπή της αντικατάστασής τους με ακριβότερα, στα οποία, σε μια τέτοια περίπτωση, θα αναγκάζονταν να στραφούν οι πολίτες.

Νέα φάρμακα

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Απόφαση, για τα νέα φάρμακα, ανεξαρτήτως της κατηγορίας στην οποία ανήκουν, απαιτείται, πριν από την τιμολόγησή τους, ταξινόμηση αυτών, από την Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΕΑΑΦΑΧ), σε:

εν δυνάμει αποζημιούμενα φάρμακα

μη αποζημιούμενα φάρμακα

Εφόσον η εκτιμώμενη Λιανική Τιμή του προϊόντος είναι χαμηλότερη ή ίση των 10 ευρώ, η εταιρεία δύναται να δηλώσει σε ποια από τις παραπάνω κατηγορίες επιθυμεί να ενταχθεί το προϊόν της.

Αποζημιούμενα φάρμακα

Στο ίδιο πλαίσιο, για ένα φάρμακο που κυκλοφορεί ήδη στην αγορά και έχει τιμή έως και 10 ευρώ, η εταιρεία μπορεί να ζητήσει να αλλάξει κατηγορία. Συγκεκριμένα, για τα αποζημιούμενα φάρμακα οι εταιρείες μπορούν να αιτηθούν αλλαγή κατηγορίας σε μη αποζημιούμενα, δηλαδή να απενταχθούν από τη θετική λίστα. Αυτό το ενδεχόμενο πιθανόν να μειώσει τις πωλήσεις τους, ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, θεωρείται συμφέρουσα κίνηση για τις εταιρείες, καθώς θα απαλλαχθούν από τις υψηλές επιστροφές.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι από την παραπάνω δυνατότητα εξαιρούνται τα αποζημιούμενα φάρμακα που σχετίζονται με τη θεραπεία νοσημάτων απειλητικών για τη ζωή (όπως αυτά ορίζονται από τη λίστα των OECD/Eurostat ως δυνητικά θεραπεύσιμα), τα φάρμακα που αφορούν σε ογκολογικές ή νευρολογικές ενδείξεις καθώς επίσης και τα «ορφανά» φάρμακα.

Για αποζημιούμενα φάρμακα που πληρούν τα ανωτέρω κριτήρια και ολοκληρώνουν επιτυχώς τη διαδικασία αλλαγής κατηγορίας σε μη αποζημιούμενα, εφαρμόζεται αύξηση της τιμής παραγωγού (ex-factory) τους έως 15% επί της ισχύουσας τιμής. Ωστόσο, η προκύπτουσα τιμή δεν μπορεί να υπερβαίνει τη Λιανική Τιμή των 10 ευρώ καθώς και το μέσο όρο των 2 χαμηλότερων διαφορετικών τιμών της ευρωζώνης ή της μίας χώρας της ευρωζώνης σε περίπτωση που διατίθεται μόνο σε μία χώρα.

Αύξηση σε έκτακτες και ειδικές περιπτώσεις

Στην ίδια κατεύθυνση, η Απόφαση περιλαμβάνει και πρόβλεψη για την εφαρμογή ειδικών κριτηρίων, βάσει των οποίων θα συνταχθεί μία λίστα φαρμάκων των οποίων η τιμή μπορεί να αυξηθεί. Τα κριτήρια , τα οποία συνεκτιμώνται, περιλαμβάνουν το μερίδιο του φαρμάκου στην αγορά (θα πρέπει να είναι σημαντικό), την επάρκεια αντίστοιχων φαρμάκων στην αγορά και ιδίως εάν το φάρμακο έχει τιμή χαμηλή έως 5 ευρώ ή η τιμή του έχει μεγάλη απόκλιση από την τιμή του μέσου όρου των 2 χαμηλότερων χωρών της ευρωζώνης, καθώς και η επιβάρυνση που θα προκύψει από την αύξηση.

Συγκεκριμένα η Απόφαση αναφέρει: «Σε έκτακτες και ειδικές περιπτώσεις που σχετίζονται με την απρόσκοπτη διάθεση των φαρμάκων και την προστασία της δημόσιας υγείας και των ασθενών, ο Ε.Ο.Φ. μπορεί να υποβάλει αιτιολογημένες προτάσεις για την εφαρμογή ειδικών κριτηρίων σε κάθε κατηγορία φαρμάκων κατά την τιμολόγηση ή ανατιμολόγηση, προκειμένου να τιμολογηθούν με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Υγείας. Για την εφαρμογή της παρούσας συνεκτιμάται το μερίδιο του φαρμάκου στην αγορά, το οποίο θα πρέπει να είναι σημαντικό, η επάρκεια αντίστοιχων φαρμάκων στην αγορά και ιδίως εάν το φάρμακο έχει τιμή χαμηλή έως 5 ευρώ ή η τιμή του έχει μεγάλη απόκλιση από την τιμή του μέσου όρου των 2 χαμηλότερων χωρών της ευρωζώνης, καθώς και η επιβάρυνση που θα προκύψει από την αύξηση».

insider.gr