Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι αιτήσεις για το Πρόγραμμα "Σπίτι μου" που αφορά στη χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων στεγαστικών δανείων από νέους ηλικίας 25 έως 39 ετών, για αγορά πρώτης κατοικίας.

Η υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε τη Δευτέρα 3 Απριλίου και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί πάνω από 19.500 αιτήσεις, ενώ απομένει αρκετός ακόμα χρόνος για τη λήξη της προθεσμίας, καθώς το πρόγραμμα θα "τρέχει" μέχρι το τέλος του έτους.

Από τις μέχρι τώρα υποβληθείσες αιτήσεις, περίπου 1.000 έχουν απορριφθεί λόγω εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, άλλες 1.200 είναι σε διαδικασία προέγκρισης, ενώ για τις υπόλοιπες «τρέχουν» οι διαδικασίες ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη για διπλασιασμό σε περίπτωση εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων.

Δύο χέρια κρατούν ένα παιχνιδάκι - σπιτάκι με πράσινη στέγη και κόκκινη καμινάδα

Πρόγραμμα "Σπίτι μου": Ποιοι μπορούν να κάνουν αίτηση

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι άτομα, ηλικίας από 25 έως 39 ετών, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου ή σύζυγοι ή πρόσωπα που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης, εφόσον ο ένας εκ των δύο είναι ηλικίας από 25 έως 39 ετών, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου, που δεν διαθέτουν άλλο ακίνητο κατάλληλο για κατοικία τους και ικανοποιούν τα εισοδηματικά κριτήρια, που έχουν τεθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το ετήσιο εισόδημα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10.000 ευρώ, ενώ το μέγιστο είναι εκείνο που ισχύει για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης (για το 2023 ισχύουν τα εξής: 16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για ζευγάρι, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου).

Πρόγραμμα "Σπίτι μου": Πόσα χρήματα μπορείτε να πάρετε δάνειο

Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ και η διάρκεια τα 30 έτη, ενώ μπορεί να καλύπτει έως και το 90% της αξίας του ακινήτου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το πρόγραμμα υποστηρίζει τη δανειοδότηση για ακίνητα που θα χρησιμοποιηθούν ως κύρια κατοικία, έχουν εμπορική αξία έως 200.000 ευρώ, όπως αυτή αποτυπώνεται στο συμβόλαιο αγοράς, έχουν μέγεθος έως 150 τ.μ., έχουν παλαιότητα τουλάχιστον 15 έτη κατά τον χρόνο της αγοράς, όπως προκύπτει από την άδεια κατασκευής και βρίσκονται εντός οικιστικής περιοχής.

Το μεγάλο "αγκάθι" του Προγράμματος "Σπίτι μου"

Το κυριότερο πρόβλημα που εντοπίζεται στην πράξη είναι στο να βρεθεί ακίνητο εμπορική αξία ύψους 200.000 ευρώ. Αυτός είναι και ο λόγος που οι δανειολήπτες αλλά και οι τράπεζες ζητούν να καταργηθεί. Ακόμα δεν υπάρχει οριστική απόφαση από την Κυβέρνηση αλλά εξετάζεται.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του δανείου το ακίνητο απαιτείτε:

Να είναι 15ετίας ή παλαιότερο
Να είναι μέχρι 150 τ.μ.
Να έχει εμπορική αξία ύψους 200.000 ευρώ
Να διαθέτει οικοδομική άδεια
Να έχει ο δανειολήπτης τα 50.000 ευρώ, αφού το δάνειο για ακίνητο 200.000 ευρώ μπορεί να ανέρχεται το ανώτερο σε 150.000 ευρώ

Πρόγραμμα "Σπίτι μου": Επιπλέον πλεονεκτήματα για τους δικαιούχους

Πρόσθετα πλεονεκτήματα των δανείων που θα εκταμιευθούν στο πλαίσιο του προγράμματος, είναι ότι:

Το δάνειο απαλλάσσεται από την εισφορά του ν. 128/1975
Το πρόγραμμα καλύπτει τα έξοδα φακέλου για κάθε δυνητικό δανειολήπτη
Δεν επιτρέπεται να ζητηθεί εγγύηση τρίτου για τη χορήγηση του δανείου

workenter.gr