Οι παθήσεις του πρωκτού αποτελούν θέμα ταμπού και συνήθως η αναγνώρισή τους από τον πρωκτολόγο μπορεί να αργήσει. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις αιτίες και τα συμπτώματα από μερικές πολύ συχνές παθήσεις.
Συρίγγιο πρωκτού
Τα συρίγγια πρωκτού προέρχονται από μόλυνση η οποία συμβαίνει είτε τυχαία είτε από τραυματισμό, ακόμα και από τη νόσο του Crohn. Τα συρίγγια μπορούν να προκύψουν και μετά από εγχείρηση, αν και σπάνια.
Τα συχνότερα συμπτώματα για το συρίγγιο πρωκτού είναι η διόγκωση που μπορεί να φέρει και πυρετό, το πύον κ.α. Αν το συρίγγιο που έχει κάποιος είναι τυφλό, σημαίνει ότι το στόμιό του έχει έδρα ενδοπρωκτικά.
Ραγάδα Πρωκτού
Η ραγάδα πρωκτού έχει ως αίτια τον τραυματισμό. Είναι αρκετά επώδυνη και αν ο ασθενής κάνει ό,τι του λέει ο γιατρός μπορεί να απαλλαγεί πιο γρήγορα. Μερικά από τα προληπτικά μέτρα είναι η κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών και το να βασίζεστε σε μία διατροφή που θα σας συστήσει ο γιατρός.
Αν η ραγάδα εμφανίζεται εξαιτίας ανατομικών ανωμαλιών, αυτό οφείλεται σε εγχειρήσεις ή σε κάποια νόσο του εντέρου. Επίσης μπορεί να προκύπτει μετά από τραυματισμό του περινέου.
Κλασικά συμπτώματα είναι το έντονο άλγος κατά την κένωση που συνοδεύεται από αίμα. Αυτά τα συμπτώματα είναι ικανά να περιορίσουν κατά πολύ την ποιότητα της ζωής και της καθημερινότητας του ασθενούς.
Κύστη Κόκκυγος
Οι λόγοι που μπορεί να εμφανιστεί μία κύστη κόκκυγος συνήθως είναι πολλοί μαζί με την κληρονομικότητα, αλλά όχι εντελώς ξεκάθαροι από την επιστημονική κοινότητα. Πολλοί είναι οι παράγοντες ωστόσο που μπορούν να επιδεινώσουν την πάθηση και να προκαλέσουν τελικά την φλεγμονή.
Βασικό επίσης αίτιο της κύστης αυτής είναι οι τρίχες στην περιοχή, γι’ αυτό και κατά τη χειρουργική διάνοιξή της φωλιάζουν πολλές τρίχες. Επίσης επιβαρυντικός παράγοντας είναι τα επιπλέον κιλά.
Τα συμπτώματα είναι το απόστημα και η ύπαρξη αίματος και το πύον στο εσώρουχο. Αν σπάσει το απόστημα μπορεί άμεσα να δημιουργηθεί απόστημα. Σύμπτωμα μαζί με τα παραπάνω είναι και ο υψηλός πυρετός που δεν πέφτει εύκολα.

Απόστολος Σταματιάδης

Χειρουργός – Πρωκτολόγος Αθήνα

proctology.gr