Εκτός του ετήσιου σχεδιασμού αντιμετώπισης πυρκαγιών του Πυροσβεστικού Σώματος μένει φέτος το αεροδρόμιο της 111 Πτέρυγας Μάχης Ν. Αγχιάλου και ένας από τους πιο «δύσκολους» νομούς Πανελλαδικά, στο θέμα των πυρκαγιών, θα μείνει φέτος το καλοκαίρι χωρίς αεροπορική υποστήριξη. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, από την 1η Μαΐου 2019 ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος, η οποία και θα ολοκληρωθεί την 31 Οκτωβρίου 2019. «Σύμφωνα με τον ετήσιο σχεδιασμό αντιμετώπισης πυρκαγιών του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ), τα πυροσβεστικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας θα μετασταθμεύσουν στα ακόλουθα αεροδρόμια: CL-415 : 112 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, CL-215 : 117 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, PZL : 120 ΠΕΑ/ Αεροπορική Βάση Καλαμάτας, 124 ΠΒΕ/ Αεροπορική Βάση Τρίπολης, Αεροδρόμιο Λαμίας, FOB Aktion, Αεροπορικό Απόσπασμα Χρυσούπολης, Αεροδρόμιο Κέρκυρας, Αεροδρόμιο Μυτιλήνης, Αεροδρόμιο Κεφαλονιάς.
Σύμφωνα με το ΓΕΑ, η διασπορά των δυνάμεων ξεκίνησε χθες Τετάρτη 5 και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019 και πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη τα παρακάτω:
• Κάλυψη όλου του Ελλαδικού χώρου
• Επιδόσεις αεροσκαφών
• Τοποθέτηση από το ΠΣ των ενοικιαζόμενων Ελικοπτέρων
Η διάταξη των αεροσκαφών μπορεί να αλλάξει λόγω:
• Καιρικών συνθηκών στο αεροδρόμιο που επιχειρούν
• Αναγκαιότητα μετώπου φωτιάς
Ο επιχειρησιακός έλεγχος και η διάθεση των αεροπορικών δυνάμεων γίνεται από το Πυροσβεστικό Σώμα», συνεπώς δεν φέρει καμία ευθύνη η Πολεμική Αεροπορία για τον σχεδιασμό που έγινε.
Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια κάθε καλοκαίρι υπήρχε ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου Canadair στο αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου, για άμεση επέμβαση σε περίπτωση πυρκαγιάς, τόσο στο νομό Μαγνησίας, είτε στην ηπειρωτική, είτε στα νησιά των Σποράδων, αλλά και σε άλλα σημεία της Θεσσαλίας.
Από τα προαναφερόμενα προκύπτει ότι φέτος προτιμήθηκε το αεροδρόμιο της Λαμίας, αντί της Ν. Αγχιάλου, που σημαίνει ότι σε περίπτωση μεγάλου συμβάντος πυρκαγιάς το αεροσκάφος θα πρέπει να έρθει από τη Λαμία, με αποτέλεσμα, ίσως να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

magnesianews.gr