Σταθερότητα υπάρχει στην κτηματαγορά της Μαγνησίας με αυξητική τάση κυρίως στις πωλήσεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κατασκευαστών Μαγνησίας κ. Τριαντάφυλλο Παπαγεωργίου, το κτιριακό απόθεμα των νεόδμητων διαμερισμάτων εκτιμάται πως είναι κάτω από 100, όταν πριν λίγους μήνες αυτά ήταν 200-250. Πρόβλημα στη διαδικασία έχει προκύψει και με τις αγοροπωλησίες από την αποχή των συμβολαιογράφων.
Ο αρχιτέκτονας μηχανικός και πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Μαγνησίας κ. Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου ανέφερε πως «το τελευταίο διάστημα έχει παρουσιαστεί στη Μαγνησία, αυτό που προέβλεπε και η Τράπεζα της Ελλάδος, μία σταθερότητα στην κτηματαγορά με αυξητική τάση κυρίως στις πωλήσεις».
Όσον αφορά στα νεόδμητα διαμερίσματα που είχαν αδιάθετα οι κατασκευαστές, η πλειονότητα έχει πουληθεί. «Το κτιριακό απόθεμα των νεόδμητων διαμερισμάτων εκτιμούμε ότι είναι κάτω από 100, όταν πριν λίγους μήνες αυτά ήταν 200-250. Κυρίως έχουν μείνει αδιάθετα νεόδμητα διαμερίσματα στην περιφέρεια του Βόλου, στη Νέα Ιωνία και στις Αλυκές, περιοχές με έντονη ανοικοδόμηση προ κρίσης και οι οποίες πέρασαν τη μεγαλύτερη κρίση από πλευράς τιμών και διάθεσης. Στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου τα αδιάθετα νεόδμητα διαμερίσματα είναι ελάχιστα και κυρίως μεγάλα ακίνητα, της τάξης των τριών υπνοδωματίων και άνω των 150 τ.μ.».
Σύμφωνα με τον κ. Τρ. Παπαγεωργίου, τον τελευταίο 1,5 χρόνο παρουσιάζεται σταθεροποίηση των τιμών, ενώ στις μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, λόγω της χρυσής βίζας και άλλων παραγόντων, όπως το Airbnb, έχουν ανέβει σημαντικά οι τιμές και σε ορισμένες περιοχές σε τιμές προ κρίσης. «Στον Βόλο δεν έχει φανεί ακόμα αυτό. Συνήθως η κτηματαγορά της Μαγνησίας ακολουθεί την πορεία των μεγαλύτερων αστικών κέντρων» σημείωσε ο αρχιτέκτονας μηχανικός.
Πιο ακριβά τα νεόδμητα
Όσον αφορά στο κοστολόγιο για τα νεόδμητα, λόγω του κανονισμού της ενεργειακής απόδοσης, οι τιμές θα αυξηθούν. «Εκτιμούμε ότι το κόστος κατασκευής θα αυξηθεί περί τα 100-150 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, διότι ο νόμος ζητεί να έχουμε κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Άρα μιλάμε για κτίσματα κατηγορίας α’, το κόστος κατασκευής των οποίων αυξάνεται. Αν κάποιος κατασκευάσει μία πολυκατοικία σήμερα, τότε θα πουλήσει αναγκαστικά πιο ακριβά από ό,τι ένα διαμέρισμα που έχει ήδη κατασκευαστεί, διότι πρόκειται για ακίνητα με άλλες προδιαγραφές» τόνισε ο κ. Τρ. Παπαγεωργίου.
Τριετής αναστολή ΦΠΑ
Με την τριετή αναστολή του ΦΠΑ, που ισχύει από 1-1-2020, και για ό,τι έχει κτιστεί με άδεια οικοδομής μετά το 2006, ο αγοραστής πλέον δεν πληρώνει 24% ΦΠΑ, παρά μόνο 3% για τον φόρο μεταβίβασης. «Εδώ πρέπει να προσέξουν όλοι, διότι περιμένουμε διευκρινίσεις από το αρμόδιο υπουργείο. Αν μία άδεια βγει σήμερα που ισχύει η τριετής αναστολή του ΦΠΑ, και ο κατασκευαστής την ολοκληρώσει μετά την τριετία για διάφορους λόγους, ενδεχομένως ο αγοραστής να χρειαστεί να πληρώσει ΦΠΑ 24%» ανέφερε ο ίδιος.
Αποχή συμβολαιογράφων
Όσον αφορά στην αποχή των συμβολαιογράφων, ο κ. Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου σημείωσε ότι «υπήρχε πρόβλημα, διότι πολλοί ήθελαν να κάνουν μεταβιβάσεις και λόγω επικείμενης αλλαγής των αντικειμενικών αξιών. Βέβαια στη Μαγνησία δεν προβλέπονται ιδιαίτερες μεταβολές. Θεωρώ ότι θα είναι περίπου στάσιμες οι αντικειμενικές. Μόνο σε κάποιες περιοχές που είχαν πολύ χαμηλές αντικειμενικές, αυτές θα αναπροσαρμοστούν και κυρίως αφορά νησιά. Στο πολεοδομικό συγκρότημα θεωρώ ότι δεν θα υπάρξουν μεταβολές, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε».
Ο ίδιος ανέφερε ότι στις αγοραπωλησίες η αποχή των συμβολαιογράφων δημιούργησε μόνο διαδικαστικό πρόβλημα. «Θα χρειαστεί ο εργολάβος και ο αγοραστής να βγάλει κάποια χαρτιά πάλι» τόνισε για να προσθέσει: «Εμείς ως κλάδος πάντα ζητούσαμε να υπάρχει σταθερότητα όσον αφορά στο φορολογικό και στο διαδικαστικό. Είμαστε υπέρ το να γίνεται ηλεκτρονικά η όλη διαδικασία και να απλοποιηθεί. Σίγουρα θα βοηθήσει πάρα πολύ και στις μεταβιβάσεις. Το να μπορεί ο άλλος να πηγαίνει στον συμβολαιογράφο και τον μηχανικό χωρίς να τρέχει από υπηρεσία σε υπηρεσία είναι σημαντικό».

e-thessalia.gr