Σε εξέλιξη βρίσκεται προκαταρκτική έρευνα της Εισαγγελίας Βόλου για επικίνδυνα κτίρια, όπως έγινε γνωστό, με αφορμή τον τραγικό θάνατο ενός 22χρονου φοιτητή στο κέντρο της Λάρισας, που καταπλακώθηκε από τοίχο.
Στον Βόλο οι εγκαταλειμμένες ιδιοκτησίες ανέρχονται σε 175, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το 2018, εκ των οποίων οι 13 είναι οικόπεδα. Από αυτά, τα 6 ήταν κηρυγμένα «διατηρητέα», το 10% ετοιμόρροπα, το 51% εμφάνιζαν σημαντικές φθορές, ενώ το 83% ήταν ημιτελή (γιαπιά).
Οι Τεχνικές Υπηρεσίες συντάσσουν έκθεση επικίνδυνων κτιρίων, η οποία στέλνεται στον ιδιοκτήτη και στην Εισαγγελία. Η υπηρεσία του Δήμου δίνει προθεσμία στους ιδιοκτήτες για να κάνουν τις παρεμβάσεις που πρέπει, προκειμένου να γίνει άρση της επικινδυνότητας, ωστόσο οι ιδιώτες δεν κάνουν τις απαραίτητες εργασίες, με αποτέλεσμα οι δικογραφίες να διαβιβάζονται στην Εισαγγελία, που απαγγέλλει κατηγορίες για παρεμπόδιση αποτροπής κοινού κινδύνου, σύμφωνα με το άρθρο 288 του Ποινικού Κώδικα.
1. Όποιος ματαιώνει ή δυσχεραίνει την ενέργεια που είναι αναγκαία για να αποτραπεί ή να κατασταλεί ένας κοινός κίνδυνος που υπάρχει ή που επίκειται για τη ζωή ή την υγεία ανθρώπου ή για ξένες ιδιοκτησίες τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή.
2. Όποιος σε περίπτωση δυστυχήματος ή κοινού κινδύνου ή κοινής ανάγκης δεν προσφέρει τη βοήθεια που του ζητήθηκε και που μπορούσε να προσφέρει, χωρίς ο ίδιος να διατρέξει ουσιώδη κίνδυνο, τιμωρείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας.
Δικαστικοί κύκλοι αναφέρουν ότι θα έπρεπε να βρεθεί ένας άλλος τρόπος για να κατεδαφίζονται κτίρια που θεωρούνται επικίνδυνα, εφόσον οι ιδιοκτήτες αδρανούν να κάνουν τις εργασίες που πρέπει και γενικότερα χρειάζεται αλλαγή στο υπάρχον πλαίσιο. Με αφορμή δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στην Εισαγγελία, βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρκτική έρευνα, που περιλαμβάνει ανωμοτί καταθέσεις υπηρεσιακών παραγόντων και εξηγήσεις ιδιοκτητών ετοιμόρροπων ακινήτων, που μόλις ολοκληρωθεί αναμένεται να ασκηθούν διώξεις.

magnesianews.gr